O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O PŘEDĚLÁVÁNÍ LIDÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 05 únor 2023
Víte, co je konverzní terapie? Je to forma psychoterapie, jejímž cílem je změnit sexuální orientaci a potlačit genderovou identitu jedince. Laicky řečeno – snaží se z gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob udělat heterosexuály. V rámci konverzní terapie je odlišná orientace brána jako duševní nemoc, kterou lze léčit. Terapie mnohdy kromě rozhovorů zahrnují také fyzické násilí, například elektrošoky.

 

 

 

 

 

Ač je to k nevíře, tak bohužel stále je spousta států, kde konverzní terapie běžně probíhají.

Podle výzkumu z roku 2018, který byl proveden ve Velké Británii, jeden z dvaceti LGBTQ+ lidí (tedy 5 %) zažil nátlak, aby změnil svou sexuální orientaci nebo zpochybnil svou genderovou identitu. Toto číslo se zvyšuje v určitých skupinách lidí, například mezi lety 18–24 je to dokonce 9 % a u etnických menšin to je kolikrát až dvojnásobek.

 

Vůbec prvními zeměmi, které zakázaly konverzní terapii, byly Brazílie a Samoa.

Největší jihoamerická země se k tomuto kroku navíc odhodlala již v roce 1999, Samoa pak o osm let později. V některých regionech je tento druh terapie zakázán i ve Španělsku, Austrálii a Spojených státech.

Nyní se Anglie a Wales přidají ke státům, ve kterých je konverzní terapie zakázaná - tedy k Norsku, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Německu, Izraeli a dalším zemím. Britská premiérka doufá, že se k restrikcím co nejrychleji připojí i zbylé části Velké Británie. Musí si o tom však rozhodnout sám skotský parlament a Shromáždění Severního Irska. 

 

 

LGBT flag

 

V Česku je konverzní terapie stále povolena. Může tak probíhat bez jakýchkoliv restrikcí.

Na konverzní terapii mohou rodiče poslat i své nezletilé potomky, a to bez jejich souhlasu. Ještě hůř na tom je sousední Polsko, ve kterém vláda usiluje o zřízení mnoha regionálních klinik, které budou „léčit“ homosexualitu. Podle tamní vlády se totiž jedná o nemoc.

 

Dobře na tom nejsou ani muslimské země, jako např. Turecko, kde je konverzní terapie pravidelně prováděna pomocí elektrošoků. Většina těchto postupů vznikla v polovině 20. století a v souladu s tehdejším pojetím „norem“ a „patologie“ byly dobově zařazeny jako „terapie“. 

Používání termínu „terapie“ naznačuje, že se tyto praktiky zakládají na medicínském a vědeckém výzkumu; avšak stoupající počet renomovaných lékařských a psychologických asociací tyto postupy zavrhují, a to z důvodů právě opačných, tj. že existuje dostatek vědeckých důkazů, které prokazují jejich škodlivost a neúčinnost.

 

Škála praktik, které byly (a jsou) používány ke změně SOGI osoby je natolik široká a rozmanitá, že termín „terapie“ zkrátka nemůže přesně odrážet povahu mnoha z nich.

To se týká především používání vyloženě násilných metod; označení „terapie“ je v případech, kdy je „pacient“ (či spíše oběť) ponižován, zastrašován, zneužíván či dokonce znásilňován, zcela jasně nevhodné.

Stejně tak samotné slovo „konverze“, které podsouvá myšlenku, že je skutečně možné změnit SOGI osoby, že je možné „konvertovat“, i když jakákoliv efektivita všech těchto praktik je více než diskutabilní a jedná se tedy o označení nevhodné.

 

 

Nezdá se vám někdy, že žijeme stále ještě ve středověku?

 

ANDREA


Komentáře (9)add feed
... : Jiri Bilina
Dobry clanek. U nas v Kanade byla konverzni terapie zakazana pred dvema roky. Clovek se jen divi, proc to vzalo tak dlouho.
Mikin
únor 06, 2023 00:53
... : doktor
Násilně potlačována orience má pouze záporný efekt,smířit se s danou skutečností ( jsem ročník 1943 ) a uznat tyto skutečnosti je pro mne velmi těžké.Dost se musím přemahat.
únor 06, 2023 13:39
... : Josef
Pro mě za mě, ať si v soukromí každej dělá co chce, ať si každej co chce, strká do čeho chce.
Vytahovat se s tim na veřejnosti, nutit okolí aby to bralo jako výsadu, tak to teda zase ne. Není to výsada, je to úchylka (cizím slovem deviace).
únor 06, 2023 15:46
... : *deeres*
Teď to jenom vzalo opačný trend. S konverzí nesouhlasím, je jedno jestli u homo, nebo hetero. Určitě se už brzy dočkáme podle západního vzoru toho, že si dítě samo bude určovat jaké chce mít pohlaví, bez ohledu na přírodu. Je to přece tak cool.
únor 06, 2023 16:03
... : Jiri Bilina
Je to vsechno o toleranci.
Proste je nekdo jinej, tak se ho nebudeme snazit nasilim predelat ani ho urazet a oznacovat za uchyla.
únor 06, 2023 23:26
... : Josef Kouba
Je to vsechno o toleranci.
Proste je nekdo jinej, tak se ho nebudeme snazit nasilim predelat ani ho urazet a oznacovat za uchyla.
....
Jak sám správně tvrdíš, ale i v politickém názoru. Pepa K.


únor 07, 2023 11:00
... : Josef
Proč myslíš, Pepane, že slovo "úchyl" (deviant) je nepatřičný, zatimco slovo "jinej" je patřičný?
Já bych řek, že je to úplně totéž.
Slovo "černoch" je nepatřičný, zatimco slovo "afroameričan" je patřičný?
Já bych řek, že je to úplně totéž.
únor 07, 2023 12:18
... : Jiri Bilina
No, me pripada jako uchylka spis kdyz nekdo namisto diskutovani kopiruje nalevo napravo komunisticke hovadiny.
Nebo kdyz urazi nejakou mensinu slizkymi kecy o "dychtivě vyšpulených zadnicích".
únor 07, 2023 16:01
... : doktor
deeres to by byl konec normàlního života na této nešťasné planetě.Ahojky.
únor 12, 2023 09:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]