O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO MUSÍ, MŮŽE A MĚL BY - DĚLAT PREZIDENT PDF Tisk E-mail
Pondělí, 30 leden 2023
Přejít na obsah
CO MUSÍ, MŮŽE A MĚL BY - DĚLAT PREZIDENT
Strana 2
Dělat prezidenta není nic jednoduchého, ještě štěstí, že k této funkci přináleží různí rádcové, kanceláře, které zajišťují a kontrolují a vyřizují... Má toho na starosti hodně - jen si přečtěte "letmý výcuc", co všechno má v pracovní náplni... Samozřejmě, že je nutno zajistit prezidentovu bezpečnou dopravu, ať je to autem či letadlem. On sám má samozřejmě nárok na užívání služebního vozidla s řidičem (i bez něho) k výkonu funkce, a rovněž i k osobní dispozici.


Stejně tak má nárok na užívání nemovitostí tvořících sídlo prezidenta republiky, tedy zejména Pražský hrad a zámek Lány.  Jo, a taky má k dispozici má dvě telefonní stanice.

 

Prezident je součástí pilíře výkonné moci s omezenými pravomocemi v rozhodovacích procesech (pasivní složka), ty většinově náleží předsedovi vlády a kabinetu (aktivní složka).  Jakožto hlava státu je také dle Ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, což znamená určité rozhodování (typicky někdy je třeba činit rozhodnutí v řádu dnů nebo i hodin), k tomuto účelu má tak zřízenu Vojenskou kancelář prezidenta republiky.

 

 
 
 
Reprezentuje zemi navenek i ve vnitřních vztazích.

 

Prezident republiky má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí. Je mu uděleno slovo, kdykoliv o to požádá.

 

Prezident republiky má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.

 

Dále je prezident také adresátem zpráv zpravodajských služeb a rovněž jim také s vědomím vlády zadává úkoly.

 

Disponuje též jedním ze sedmi klíčů od dveří v kapli sv. Václava v katedrále sv. Víta, které vedou do Korunní komory, kde jsou uloženy české korunovační klenoty.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]