O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NELEGÁLNĚ VYVÁŽÍME LÉKY PDF Tisk E-mail
Středa, 25 leden 2023
Basne.net | Korektní i nekorektní básně, vtipné i pravdivé básničky,  sarkastické veršeAno, nyní bylo zjištěno, že zmizelo nejméně 130 tisíc balení. Podle lékového ústavu šlo hlavně o léky, které jsou v zahraničí dražší než v Česku, kde je cena regulovaná. Kontroly odhalily celkem 14 případů, kdy si provozovatelé lékáren objednali léčivé přípravky, ale nezavedli je do lékárenských systémů. Je podezření, že jde o nelegální organizovanou činnost, která má za cíl tato léčiva vyvézt do zahraničí.

 

 

Léky si tak české lékárny sice objednaly, nevydávaly je ale českým pacientům a vůbec je neevidovaly ve svých skladových zásobách. Šlo například o léky na diabetes, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, vysoký krevní tlak či cholesterol, na epilepsii nebo proti krevní srážlivosti. Šlo prý hlavně o léky, které jsou v zahraničí dražší než v Česku, kde je cena regulovaná.

Je samozřejmé, že takové léky pak chybějí pro české pacienty. V dosud pravomocně ukončených kontrolách ústav zatím nenarazil na podobné zacházení s antibiotiky nebo dětskými sirupy proti horečce, s jejichž nedostatkem se Česko v uplynulých měsících potýkalo. Další kontroly ale ještě pokračují, a je jasné, že tato odhalení nejsou konečná. Celková cena může být i dvojnásobná nebo vyšší. Další řízení probíhají, nejsou pravomocně ukončena.

 

Češi plýtvají léky. Do lékáren jich vracejí za miliardy - Seznam Zprávy
 

 

 

Jedna z kontrol například prokázala, že provozovateli lékáren se za 13 měsíců ztratilo ze systému více než 31 tisíc balení léčiv v hodnotě 17,5 milionu korun. Ústav informoval generální ředitelství cel, finanční ředitelství, policii, Českou lékárnickou komoru a ministerstvo zdravotnictví. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. 

Česká lékárnická komora uvedla, že nelegální vývoz je dlouholetým problémem, přesto dosud nebyla navržena změna zákona o léčivech, která by ústavu umožňovala účinnější odhalování a trestání vývozců. Zmíněný návrh na navýšení pokut je spíše rezignací na skutečnou snahu řešit jádro problému, neboť jde o pokutu za přestupek spočívající v neplnění povinnosti vedení řádné evidence léčivých přípravků v lékárně, nikoliv za přestupek spočívající v nezákonném vývozu léků. Nelegální činnost některých provozovatelů lékáren je opovrženíhodná a má být odhalována a tvrdě trestána.

V takto vážných případech by mohli být obvinění i vyloučeni z komory, čímž by přišli o možnost vykonávat své povolání. Podle komory však ústav této nabídky zatím nikdy nevyužil.

zdroj: internet

Komentáře (22)add feed
... : Josef
Teď najednou je toho plný rádio i televize. Nějak tomu nerozumim, jak může nelegální vývoz funkovat, když jde výhradně o léky na předpis. Každej ví, že předpisovej lék vám lekárník bez recepisu nevydá, potřebuje každej výdej spárovat s recepisem a vykázat pojišťovně. Evidence v pojišťovnách je tim pádem automatická, pojišťovny podle ceníku plnně nebo částečně proplácejí. Porovnání s evidencí dodávek by snad mělo bejt samozřejmý, i proto, aby bylo jasno o stavech zásob a potřebě objednávek.
Teď je teda jasný, že ani tak snadná záležitost není vůbec zavedená, pravá ruka neví, co dělá levá, na průser se přijde teprv, až se to provalí ven. A to v době počítačovejch sítí, internetu, všechmožnejch programů, kdy takovejdle program by dokázal jako maturitní práci vytvořit žák matfyz gymnázia za pár dnů. Celý to jde na vrub ministerstva zdravotnictví.
Vláda ovšem na to jde od lesa. Neschopnej ministr je nedotknutelnej, protože se nesmí rozzlobit koaliční partner. A krom toho už je přeci vyslanej signál. Máme celý nový ministerstvo, tedy jedno ohromný koryto plus stovky dalších koryt, jako odškodnění pirátů za volební podraz, a dál se uvidí. Tipuju to, že dál se neuvidí, nebo, v lepším případě to nový ministerstvo vypíše veřejnou zakázku za stovku milionů, tedy další zdroj korupce, a hlavně - ministerstvo přeci není zřízený proto, aby pracovalo. Jen předseda vlády vyšle další signál.
leden 26, 2023 06:35
... : Josef Kouba
Opravdu podivná evidence.
Ve velkoobchodu stavebnin Home Depo (velikost 2 fotbalových hřišť) jsem chtěl zakoupit 10 ks. stav. materiálu. Měli ale jen 3. Zaměstnanec se mrknul do počítače a informoval mě, že v další prodejně na druhém konci města Home Depo mají 14 ks. a pokud nespěchám další zásilku onoho materiálu dostanou za 3 dny. Tomu říkám evidence.
leden 26, 2023 07:06
... : Josef
Pepane. Evidence mezi soukromejma prodejnama i tady funguje celkem dobře. Uplně stejně jsem si vloni vybral v krámě bundu, ale potřeboval jsem větší. Během dvou minut mi prodavačka vyhledala, kde ji mají, zarezervovala tam a jen se zeptala, jestli si tam pro ni dojedu, nebo ji má nechat přivézt do svý prodejny.
Pokud ovšem jde o prodejny pod státní garancí, kde teda má fungovat stát, tam ti ministr poradí, že když obtelefonuješ stovku lekáren, tak skoro jistě lék někde ještě najdeš.
leden 26, 2023 07:41
... : Míša šíša
Já bych jen doplnila, respektive zdůraznila, že hodnota těchto "zmizelých" léků byla vyčíslena na 67 mega, přičemž dle slov paní ředitelky SÚKL může být celková cena i dvojnásobná nebo spíš vyšší. Toto odhalení je totiž jen taková první vlaštovka.
leden 26, 2023 07:43
... : Míša šíša
Josefe, vzpomněl jsi ten výrok Válka... za mě něco otřesného, co by mělo vést okamžitě k odvolání z funkce ministra. My jsme ovšem už pravá banánová republika, a tak si Válek může dál hrát své hry na telefonu. Nu což, tím aspoň neuškodí.
leden 26, 2023 07:51
... : Krakonoš
Já hned věděl, že za to může Válek, ani jste to nemuseli psát. Marný je dávat si dohromady informace jako "dlouholetý problém" a třeba vzpomínku na čtyřnásobnou výměnu ministra zdravotnictví během třičtvrtě roku, to vše je zapomenuto, máme tady ďábelskýho Válka, pachatel nalezen. DEMYSY!!!
leden 26, 2023 09:28
... : Míša šíša
Krakonoši, a kde to čteš, že by tu někdo psal, že za to může Leopard Válek? My jsme jen vzpomněli jeden jeho geniální výrok. Tenhle průser není otázkou jen jednoho posledního roku. Pravdou ale je, jak nastínil NČ, že tohle spadá do kompetencí ministerstva zdravotnictví. Koho taky jinýho?
leden 26, 2023 10:37
... : Josef
Míšo. Dyť je to uplně jedno. Jasný je, že za asociálního troubu Válka s jeho piškvorkama je odpovědnej Babiš. Kdo taky jinej, než Babiš? Snad ne Fiala?
leden 26, 2023 10:56
... : Petr Sysala
Když jsem posledně bral ATB pro manželku, lékárníce kuchla krabičku a jedno plato si nechala. Místo FNOL. Tož tak.

Češi jsou pokusnymi kraliky v experimentu: Co ti blbci všechno vydrží a drží hubu"

Telefonni operátoři se chystají zdražovat, proč by se taky nesvezli, ze jo?!
V Rakousku v akci do 28. února lze zakoupit například tarif Spusu legendär, který obsahuje 500 volných minut / 500 SMS a 40 GB dat za v přepočtu méně než 240 Kč. A pokud si vystačí ‚jen‘ s 8 GB dat, přijde rakouského spotřebitele tarif spusu i mimo akci jen na 190 Kč.

Jen by mne zajímalo, kdo za to může...
leden 26, 2023 11:00
... : Josef
Nějak mě to přestalo bavit.
leden 26, 2023 11:00
... : Krakonoš
No a vydržels a držel hubu? Držel. Mně by lékárnice krabičku nekuchla. Gratuluju k účasti v experimentu.

Jinak pro vás vejš:
"Státní ústav pro kontrolu léčiv (zkráceně také SÚKL) je správní úřad České republiky podřízený Ministerstvu zdravotnictví a organizační složka státu."
Tedy za "asociálního" Válka ústav vodhalil, pokutuje, koná. Za předchozích "sociálních" ministrů Vojtěcha, Prymuly, Blatnýho, Arenbergera a Vojtěcha jsme vo problému ani neslyšeli, natož bysme se mohli pohoršovat. Zato se vesele kšeftovalo s rouškama a jiným zdravotnickým materiálem. Ale to bylo "sociální", páč tomu velel Babiš a pomáhal tím lidem, tak byli zdejší účatníci Sysalova experimentu zticha a spokojený.
Nějak mě to zase bavit začalo. smilies/cheesy.gif
leden 26, 2023 11:44
... : mila1
Krakonoši, obdivuji Tvou vytrvalost a trpělivost něco tady vysvětlovat. smilies/smiley.gif
leden 26, 2023 12:07
... : Iris
Milo, je to tak, ale přichází to nepravidelně, jednou člověk ztrácí chuť číst i psát, jindy je to docela zábava, záleží asi na momentální vnitřní dispozici.
Ale já jsem hodně ráda, že se Krakonoš zase rozpovídal smilies/wink.gif
leden 26, 2023 12:20
... : Míša šíša
No, Krakonoši, na tu "spokojenost" s ministry zdravotnictví za Babišovy vlády lze přímo tady na Kudlance zavzpomínat. Víme, kdo tady obhajoval všechny ty zákazy, příkazy, rouškovánį, testování, očkování atd. Kdo se proti tomu ohradil a nenechal se opíchat, se zlou se potázal, protože byl označen za roznašeče smrtelné nemoci a viníka smrti všech babiček a dědečků. A kdo poukazoval na to, že se jedná o podvod století a že jsou v tom akorát jen prachy, tak byl označen za dezinformátora nejhoršího kalibru.
Takže s tímhle tady na nás nechoď, já mám paměť dobrou.
leden 26, 2023 12:21
... : Jiri Bilina
Jsem na tom podobne jako Iris. Snad nam Krakonos vydrzi i po volbach.
Zdejsi uderce lide s prehledem moc radosti nedelaji, ale to neni nas problem.
Mikin
leden 26, 2023 12:37
... : mila1
Iris, momentálně já tu chuť už nemám, stačilo mi přečíst si příspěvek v 10:37. Nápadně to připomíná tu věc s fake videem. Já na tyhle manipulace a mlžení prostě nemám žaludek.
leden 26, 2023 12:42
... : Petr Sysala
Dvě krabičky jsou na 28 dní. Manželka měla brát antibiotika 3 týdny. Tudíž jedno plato bylo na víc. Kuchnuti jsem odsouhlasil, aby zbylo na jiné potřebné.

Být arogantní povýšenec, jistě bych takto krabicku kuchnout nedal. Rozumím.

Možná by ještě mohlo zaznít, kdo na distribuci léků vydělává. SUKL ji jen povoluje jako licencovanou činnost. Možná by se ,mohlo některým rozsvítit.
leden 26, 2023 12:48
... : Iris
Tak není třeba, Petře, hned Krakonoše označovat za arogantního povýšence, stačí vysvětlit. Tak jako Tobě to vysvětlila lékárnice.

My jsme propouštěli z chirurgie lidi, kteří už nějakou dobu u nás brali antibiotika. Odcházeli domů třeba s tím, že jim zbývalo brát třeba jen pár dní. Měli jsme povinnost je vybavit na zbývající dobu, třeba jen určitým počtem tablet, které jsme odpočítali.

Nebo byli vybaveni na tři dny s tím, že si dojdou za praktickým lékařem pro další. Na jiných odděleních, jak jsem si všimla, při odchodu domů lidé dostali recept na celé balení, bez ohledu na to, kolik už jich v nemocnici vybrali. Tudíž, pokud dodrží doporučenou dobu konzumace antibiotik, musí jim nutně doma zbýt spousta tablet, které ale už nestačí na další komplexní léčbu a která ani není vhodná bez doporučení lékaře. Je to zbytečné plýtvání a vždycky mě to točilo, jenže to se špatně lidem vysvětluje. Oni mají nárok na svá antibiotika a nehledě na to, že jim k dokončení léčby stačí devět tablet, vyfasují celé balení. Chyba je samozřejmě i v organizaci téhle péče zdravotníky. Nadávat je nejjednodušší.
leden 26, 2023 13:36
... : doktor
Nějak je v této naší zemičce vše vzhůru nohama a beztrestně.
leden 26, 2023 13:56
... : Petr Sysala
ČLnK na tento problém pohkazuje už několik let SUKL, ale marně. Proc asi? Přišel někdo o licenci? Nepřišel!

Pár lidí si mastí kapsu na úkor nemocných. Ale všichni (kromě nemocnych) jsou f pohodě. Co s tim můžu udělat já? Kde není vůle neni ani cesta. A tak si tu pěkně žijeme.
leden 26, 2023 14:14
... : Krakonoš
Tvl Sysalo, ty se vod toho Babiše fakt učíš, jedná báseň. Tak ty napíšeš rozkacenej příspěvek, že se ti jako někde dělo bezpráví, a aby nebylo hned jasný, že se ti žádný nedělo, tak jsi tu zásadní informaci vynechal. Že to plato tam bylo navíc a tobě do pracek vůbec nepatřilo. To bych samozřejmě nereagoval, myslel jsem, že tě lékárnice vobrala vo léky, páč s takto nahamouněným přebytkem darebně kšeftuje. A pak přiběhneš s tím výkřikem, že to vlastně bylo v pořádku. Co ty jsi za blba?
Děti zlatý, já se vobávám, že mě to po volbách zase přejde, teď je taková elektrizující atmosféra. Pak tady zase nechám zavládnout harmonii a shodu, přece nechceme rozdělenej národ, ne? smilies/grin.gif
leden 26, 2023 15:28
... : mila1
Krakonoši, myslíš tím nezasahovat sem do toho jejich věčného brblání, že všechno teď stojí za houby a že za Babiše nebo za komunistů nebo prostě dřív bylo líp?A že Zeman - to byl panečku Pan prezident? To si myslím Kudlanka nezaslouží. smilies/wink.gif
leden 26, 2023 16:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]