O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KNEDLÍKY OD FLORENTÝNY? NE! OD DĚDKA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 leden 2023
Proč by taky všecko žrádlo muselo bejt jen od Florenýny? Tenhle můj recepis vznikl ještě v době hojnosti, lacinejch housek a vajec. Přesto mám zhruba vykalkulovaný, že i teď, v době nouze, která naučila i Dalibora housky, se i mně housky pořád vyplatěj, což dokážu nížejc. Dokázat to musim, aby mě Nejspravedlivější z nejspravedlivějších nenařkl: "Dokaž to, jestli nedokážeš, tak se omluvíš jako chlap, nebo seš lhář a nejsi chlap". 


 

 

Nejdřív teda ten důkaz:

 

t.j. suroviny a náklady, potřebný na cca 15 plátků knedliků,

jako se tak zhruba nakrájí z šišky koupený u Lídla za 35,- Kčs.

 

4 housky - cca 12,- Kč

1 vejce - cca 5,- Kč

Kus polohrubý mouky (ale to je jedno, může bejt taková, co je zrovna doma) - cca 7,- Kč

Půldecka mlíka - 1,50 Kč

25 minut elektriky 900 W, to je cca 0,3 kWh, to je cca 2,50 Kč. 

Součet je 28,- Kč.

 

Ovšem za předpokladu, že to nejdražší - housky, využiju takový, který mi zbyly a jsou už jinak nejedlý, je rázem výsledná cifra jen 16,- Kč! 

Jistě lze množství násobit podle potřeby a taky podle množství zbylejch housek, veky, chleba, kaiserek ... prostě toho, co je potřeba zdělat, jinak by se to vyhodilo.

 

 


 

 

 

POSTUP:

 

  • Předem vřele doporučuju připravit si půldecku mlíka, taky půldecku piva nebo vody, kdyby bylo potřeba trochu víc ředit. To se se zmatlanejma rukama pak nalejvá z flašky nebo z kohoutu strašně blbě. Taky doporučuju nejmíň 3 papírový utěrky na ruce, ty se se zmatlanejma rukama taky blbě vodmotávaj. 

 

  • Housky pokrájet na kostičky, když zbyde skýva chleba, tak taky, naházet do mísy, nasypat asi 2 decky mouky, osolit, promíchat, prdnout na to vajíčko (rozklepnutý, to dá rozum), zalejt mlíkem, prohníst pořádně asi 5 minut rukama, což je největší hnus, protože to lepí. Hlavně ale to nesmí bejt vláčný bahno, nýbrž skutečně hutná hmota. Bacha teda na ředění, zkraje se to svině tváří jako uplně suchý, jako by si to řikalo o víc mlíka, ale po chvíli hnětení už to jde.

  • Kdo zkraje klamu podlehne a rozředí víc, spláče nad vejdělkem. Kdo je opatrnější a naopak radši nejdřív s mlíkem šetří (já), může zjistit, že přeci jen bylo potřeba zředit krapet víc, a na to je právě dobrejch pár kapek piva nebo vody.  Ale strašně opatrně!

  • A znova hníst. No, a pak už jen uplácat a uválet v dlaních šišku nebo šišky, přikrejt igelitovym pytlikem, nechat půlhodinu, nebo třeba hodinu, bejt (občas obrátit).
 
  • Pak hodit do vařící vody na 20 minut, občas vařečkou obrátit, což je ovšem většinou stejně zbytečný, protože vony se svině zase samy vobracej nazpátek. Po vylovení krájet nití, ale bez problémů to jde i nožem. Výsledek je skutečně skvostnej, vůbec k nim nejde přirovnávat koupený blivajzy, který se hned při napařování, nejpozdějc při zalití omáčkou nebo šťávou změněj v neforemnou skoro vatu, na vidličku absolutně nenapíchnutelnou.

 

Tyhle moje se dají i kousat a chutnaj! 

 

A ještě na konec:

 

Abych vyvrátil podezření ze zemljanky, že i do knedliků zamotám svý homofóbie, rusofílie, rasýzmus, tak se důrazně ohrazuju a tvrdím:

Teplý mám nejradši, borščem bych si je nikdy nekazil, k pečeni po cikánsku vřele doporučuju. 

 

Dobrou chuť

a fajn den přeju všem.

 

Komentáře (28)add feed
... : Jiri Bilina
Delam prakticky to same. Kdyz neni ve srubu mliko, poslouzi voda a na chuti se to skoro nepozna. Akorat to micham v mise z umele hmoty vidlickou a varim v sadlem nebo olejem vymastenych hrncich. Recept davam znamym zdarma, bez zlucovitych poznamek.
A jeste jeden yukonsky zlepsovak - tu umatlanou misu neumyvam. Neohrnujte nos, zbytky testa v ni rychle ztvrdnou a kdyz v ni priste michame testo na chleba nebo indiansky chleb bannock, vydroli se a spoji s novym testem. Dalsi uspora. smilies/smiley.gif
Mikin
leden 19, 2023 23:53
... : andrea
Je to fakt super, jsi chlape, nesmírně šikovný, tedy jak vidno, použitelný i jako "kuchař domácí". Tvůj návod je perfekt. Já jsem sice líná, doposud jen knedle z pytlíku, ale nevím, kolik asi stojí v současných dnech - schválně se podívám.
Každopádně budou určitě o hodně dražší, než když jsem je vařila naposledy.
Tak zkusím i ty tvoje.
A jestli se mi povedou, tak sem taky dám fotku. (těch knedlíků.)
leden 20, 2023 00:06
... : Krakonoš
Hoši, hoši... Vy to nekynete? Šetříte na droždí? To by mě nebavilo se s tim dělat. smilies/smiley.gif
leden 20, 2023 00:09
... : Jiri Bilina
Kynuti uz Krakonosi provedl vyrobce housek ci rohliku. Takze je to rychly. A ja se narozdil od Josefa ani neumatlu.
leden 20, 2023 00:39
... : *deeres*
Vymyslel jsi recept na vídeňské knedlíky. Doma jsme je ale nedělali ve tvaru šišky, ale klasických kulatých knedlíků a tak se vařili jenom 10 minut. Dají se taky zadělávat pouze sodovkou, nebo pivem.
leden 20, 2023 06:21
... : *deeres*
Knedlíky se vařily, vařili jsme je my. Kus textu mi tam vypadl.
leden 20, 2023 06:40
... : Josef Kouba
Můj koníček je kuchařské experimentování. Ano, tento recept znám, proto se mu říká houskový. Je skutečně jen z housek a minimálním množstvím mouky bez jakýchkoliv kypřících přísad. Pokud ale přidáte čajovou lžičku kypřícího prášku, velikost knedlíku se vařením zdvojnásobí. Aby nebyly ruce zalepení, doporučuji latexové rukavice. Na ně se těsto nelepí. V Kanadě housky na krámu nemají, tak poslouží veka.
Kanaďané knedlíky neznají. Uvařím-li klasický guláš a přílohu knedlíky, tak na to koukají jako husa do flašky. Začíná vysvětlování že knedlík je něco jako houbička jež do sebe nasaje chutnou gulášovou šťávu. Marná rada. Takže pokud pozvu rodilé Kanaďany uvařím jim k tomu brambory či rýži. No hrůza.
leden 20, 2023 06:59
... : Míša šíša
Tento tvůj recept, který jsi sem kdysi před mnoha lety dal do komentářů, úspěšně od té doby dělávám. Byly poněkud jiné jednotky surovin a mouka tam nebyla vůbec, ale princip naprosto stejný. Já k tomu přihodím nasekanou petrželku a knedlík vydávám jako karlovarský. On tak i vypadá, jen je s tím asi o polovinu miň práce.
leden 20, 2023 07:45
... : Josef
Míšo, možná jsem kdysi zase já od tebe pochytil tu sekanou petrželku. Ale byl jsem línej sekat uplně nadrobno a tak výsledek byl prapodivnej, z knedliků čouhaly šťopky, nevypadalo to nejlíp.
Teď mám teda už nějak standardizovanej postup, ale taky žádná křeč. Když nejni mlíko, tak pivo, když ani pivo, tak vodu. Když nejmi mouka, jde to i bez ní, atd. Droždí ne! Kynutý knedliky právěže nechci. Jeden čas se taky dávaly burizóny, to bylo nějak ve směsi "ze sáčku". Když ještě sáček stál asi 10 Kč, tak to taky šlo, už to ale nebylo uplně tovono. Po dnešnim sáčku za asi 30 Kč už bych se ani nenamáhal natáhnout do regálu. To si můžou narvat (kam chtěj).
leden 20, 2023 10:01
... : Jiri Bilina
Ja ty stesky na rodile Kanadany nebo dalsi, kteri neumi jist knedliky slysel take, ale povazuji to za jakysi folklor. Me se to mnohokrat podarilo behem par vterin nazorne vysvetlit nejen Kanadanum, ale treba i Bangladesanum.
leden 20, 2023 10:37
... : d@niela
Moje drahá maminka dělala knedle "od voka a z mouky na kostičky nakrájený starší housky a vajčko. A protože je dělala stylem Á DVA TŘI - tak je měla vždy rychle hotový, rychle uvařený a taky byly rychle snědený. Ano, byly fakt luxusní.

Takže, když jsem se konečně jednou dostala k řešení situace, že knedle uvařím já, hledala jsem tehdy velmi usilovně ve všech kuchařkách. Čas do oběda se krátil, navíc máma byla nejspíš přesvědčená, že to mám už odkoukaný.

Takže jsem je udělala, hodila do vody -
a za chvíli jsem zplakala nad výdělkem - v hrnci byla jakási divná bílá hustá kaše...
smilies/grin.gif
leden 20, 2023 11:54
... : mamča
Já dělám "knedlíky babičky Mařenky".
6 starších žemlí (housek, rohlíků) nakrájet na kostičky o hraně cca 1 cm
4 vrchovaté lžíce hrubé mouky
3-4 vejce (podle velikosti)
trochu mléka na zvlhčení housek, aby z toho nebyla patlačka
Směs se nehňácá, jenom lehce přehrnuje, aby se všechno správně provlhčilo. Pak se z toho udělají 4 válečky (ale kdo chce, tak klidně koule) a v osolené vodě se vaří 20 minut.

leden 20, 2023 12:16
... : AnickaM
Americani sice knedliky neznali, ale nasi znami rychle pochopili, k cemu jsou treba. Oni jsou zvykli ke vsemu jist chleba, aby stavy a omacky dostali z talire. Knedliky se jim libili jako lepsi varianta. A co teprve bramborove! Ty jsem pro jednu restauraci varivala z nekolika kil brambor.
leden 20, 2023 16:02
... : Josef
Tak fajn. Myslel jsem, že jsem vymyslel trakař, pyšnej sám na sebe, chtěl jsem se vytahovat, a teď vidím, že on je ten muj trakař docela běžnej- Akorát jsem to nevěděl a místo poučení od chytřejších jsem si na to musel, methodou pokus/omyl, přijít sám.
Tak se všem omlouvám za svou nedomyšlenou domejšlivost. A dík i za pár tipů k eventuálnímu vylepšení.
leden 20, 2023 17:14
... : mamča
Josef : Nebuď zbytečně skromnej. Tvůj recept na knedlíky vypadá dobře. Hlavně se zužitkuje pečivo, co už je druhej den gumový.
To s tím pivem vyzkouším. Člověk se pořád učí.

leden 20, 2023 20:01
... : AnickaM
Pepo, parada! Takhle te mam rada, nenastvanej, nenapaprcenej chlapak, kterej si umi poradit.
leden 20, 2023 21:37
... : Josef Kouba
Knedlíky, Josefem popsané, kynuté knedlíky z droždí, kynuté s kypřícího prášku, karlovarské, vídeňské, špekové a určitě je ještě mnoho lokálních receptů.
Ale je to jen specialita Čechů, Němců a Vídeňáků. Má matka Polské národnosti kynuté knedlíky neznala a dělala jen bramborové.
Ve Vancouveru byla mnoho let Česká restaurace U Zavařilů, svíčková, guláš, vepřo-knedlo a jiné české pochutiny byli servírovány korpulentní majitelkou v kroji a a šéf se otáčel v kuchyni. Kanaďanům chutnalo, ale druhý den si většina stěžovala že je jim těžko od žaludku.
leden 20, 2023 23:28
... : Jiri Bilina
Taky se me to Anicko libilo.
A tu posledni poznamku je mu treba odpustit. Kdyz nekdo od rana do vecera na nic jinyho nemysli, prihodi to chca nechca i do rozkrajenych housek, mouky a vajicka. smilies/wink.gif
Mikin
leden 21, 2023 04:00
... : andrea
FANTAZIE!

schválně jsem se koukla i na jiný články: první i poslední "DYCKY MIKEŠ"
leden 21, 2023 16:22
... : Josef
Nojo, Andrejko, ale jinak už by to nebylo to vono. Já za sebe můžu říct, že se vždycky nedočkavě těším.
leden 21, 2023 18:24
... : Jiri Bilina
Proč tady Andreo tak ŘVEŠ ?
A kdo je Mikeš?
Že ty ses nam holka zamilovala? smilies/wink.gif
Mikin
leden 22, 2023 02:24
... : Ivan Kolář
Ježiš, to je vůůůůl
leden 22, 2023 07:19
... : Josef Kouba
Ivan Kolář
Ale zato, na něm můžeš štípat dříví.
leden 22, 2023 09:12
... : doktor
Nechodí mi fotky.papapapa
leden 23, 2023 13:12
... : Josef Kouba
Rarita české kuchyně
leden 25, 2023 02:50
... : Josef Kouba
Rarita české kuchyně
leden 25, 2023 02:52
... : Josef Kouba
Někdo zde čaruje.
leden 25, 2023 02:52
... : Josef
Čarovala ryba, aby byla chyba. Čarovalo kuře, aby bylo dobře.
leden 25, 2023 10:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]