![](http://obrazky.kudlanka.cz/pepeper.jpg) Proč by taky všecko žrádlo muselo bejt jen od Florenýny? Tenhle můj recepis vznikl ještě v době hojnosti, lacinejch housek a vajec. Přesto mám zhruba vykalkulovaný, že i teď, v době nouze, která naučila i Dalibora housky, se i mně housky pořád vyplatěj, což dokážu nížejc. Dokázat to musim, aby mě Nejspravedlivější z nejspravedlivějších nenařkl: "Dokaž to, jestli nedokážeš, tak se omluvíš jako chlap, nebo seš lhář a nejsi chlap".
Nejdřív
teda ten důkaz:
t.j. suroviny a náklady, potřebný na
cca 15 plátků knedliků,
jako se tak zhruba nakrájí z šišky
koupený u Lídla za 35,- Kčs.
4 housky - cca 12,- Kč
1 vejce - cca 5,- Kč
Kus polohrubý mouky (ale to je
jedno, může bejt taková, co je zrovna doma) - cca 7,- Kč
Půldecka mlíka - 1,50 Kč
25 minut elektriky 900 W, to je cca
0,3 kWh, to je cca 2,50 Kč.
Součet je 28,- Kč.
Ovšem za předpokladu, že to
nejdražší - housky, využiju takový, který mi zbyly a jsou už jinak nejedlý, je
rázem výsledná cifra jen 16,- Kč!
Jistě lze množství násobit podle
potřeby a taky podle množství zbylejch housek, veky, chleba, kaiserek ...
prostě toho, co je potřeba zdělat, jinak by se to vyhodilo.
POSTUP:
- Předem vřele doporučuju připravit si
půldecku mlíka, taky půldecku piva nebo vody, kdyby bylo potřeba trochu víc
ředit. To se se zmatlanejma rukama pak
nalejvá z flašky nebo z kohoutu strašně blbě. Taky doporučuju nejmíň 3 papírový
utěrky na ruce, ty se se zmatlanejma rukama taky blbě vodmotávaj.
- Housky pokrájet na kostičky, když
zbyde skýva chleba, tak taky, naházet do mísy, nasypat asi 2 decky mouky,
osolit, promíchat, prdnout na to vajíčko (rozklepnutý, to dá rozum), zalejt
mlíkem, prohníst pořádně asi 5 minut rukama, což je největší hnus, protože to
lepí. Hlavně ale to nesmí bejt vláčný
bahno, nýbrž skutečně hutná hmota. Bacha teda na ředění, zkraje se to
svině tváří jako uplně suchý, jako by si to řikalo o víc mlíka, ale po chvíli
hnětení už to jde.
- Kdo zkraje klamu podlehne a rozředí
víc, spláče nad vejdělkem. Kdo je opatrnější a naopak radši nejdřív s mlíkem
šetří (já), může zjistit, že přeci jen bylo potřeba zředit krapet víc, a na to
je právě dobrejch pár kapek piva nebo vody. Ale strašně opatrně!
- A znova hníst. No, a pak už jen
uplácat a uválet v dlaních šišku nebo šišky, přikrejt igelitovym pytlikem,
nechat půlhodinu, nebo třeba hodinu, bejt (občas obrátit).
- Pak hodit do vařící vody na 20
minut, občas vařečkou obrátit, což je ovšem většinou stejně zbytečný, protože
vony se svině zase samy vobracej nazpátek. Po vylovení krájet nití, ale bez
problémů to jde i nožem. Výsledek je skutečně skvostnej,
vůbec k nim nejde přirovnávat koupený blivajzy, který se hned při napařování,
nejpozdějc při zalití omáčkou nebo šťávou změněj v neforemnou skoro vatu, na
vidličku absolutně nenapíchnutelnou.
Tyhle moje se dají i kousat a
chutnaj!
A
ještě na konec:
Abych vyvrátil podezření ze
zemljanky, že i do knedliků zamotám svý homofóbie, rusofílie, rasýzmus, tak se
důrazně ohrazuju a tvrdím:
Teplý mám nejradši, borščem bych si
je nikdy nekazil, k pečeni po cikánsku vřele doporučuju.
Dobrou chuť
a fajn den přeju všem.
NČ
|