O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOLAVÉ ČTENÍ O BOLAVÝCH KLOUBECH PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 leden 2023
Články od autora MUDr. Michal VilímovskýZ následujícího článku vás dost možná bude bolet celá kostra... Jestlipak víte, jaký je rozdíl mezi artrózou, revmatoidní artritidou a dnou? Já vím, asi byste řekli, že je jedno horší než druhé, ale dnes se vám jejich rozdíly pokusím vysvětlit. Artróza není totéž co revmatoidní artritida nebo dna. Jedná se o rozdílná onemocnění, která se ale mohou projevovat podobnými příznaky, jako jsou bolest, otoky a ztuhlost kloubů prstů.

 

 

Revmatoidní artritida je naopak autoimunitní onemocnění, které postihuje klouby po celém těle a způsobuje jejich destrukci. Při revmatoidní artritidě začne imunitní systém pacienta ničit měkké tkáně v okolí kloubů. Nejvíce postiženými klouby jsou metakarpofalangeální skloubení ruky. Revmatoidní artritida se projevuje obdobnými příznaky jako artróza, nicméně toto onemocnění navíc způsobuje deformity kloubů rukou a prstů, což vede k nežádoucímu zkřivení prstů.

 

Dna - je zánětlivé onemocnění kloubů, spojené se zvýšenou koncentrací kyseliny močové v těle. Ta je konečným produktem metabolizmu purinů v těle. Ty se hojně nachází v mase, a proto je dna spojena s nezdravým životním stylem a konzumací velkého množství červeného masa (vepřové, hovězí, apod.) a alkoholu. Za normálních okolností tělo přebytečnou kyselinu močovou vyloučí v moči. Pokud je jí ale abnormálně vysoké množství, nestačí se vylučovat a ukládá se do kloubů ve formě krystalů, což vyvolává jejich zánět, který se projevuje silnými bolestmi a ztuhlostí a zarudnutím okolí kloubu. Nejčastěji dna postihuje kořenový kloub palce nohy, nicméně můžeme se s ní setkat i na drobných kloubech rukou.

 

Artróza (osteoartróza)

Jedná se o degenerativní onemocnění, které postihuje jak velké klouby (kyčel, koleno, rameno), tak drobné klouby na rukách či nohách. Při artróze dochází k postupnému opotřebení chrupavky, která kryje kloubní plochy, snižuje tření a umožňuje tak hladký pohyb v kloubu. Pokud se chrupavka poškodí, dochází postupně k jejímu úbytku, až se nakonec v kloubu třou o sebe holé kosti, což způsobuje silné bolesti, ztuhlost kloubů a zhoršení pohyblivosti.

 

Artrózou - nemocí kloubů - trpí každý druhý senior. Braňte se dřív, ne

 

 

Mezi klouby na ruce, které jsou artrózou postiženy nejčastěji, patří kořenový kloub palce (rhizartróza) a klouby mezi jednotlivými články prstů (PIP – proximální interfalangeální klouby a DIP – distální interfalangeální klouby).

 

 

JAK VYPADÁ ARTRÓZA ? Příčiny bolestí kloubů, příznaky osteoartrózy. /  Originální kloubní výživa Orling Geladrink

 

 

Mezi příznaky patří zejména bolest, otoky a ztuhlost kloubů a s tím související zhoršení pohyblivosti.

 

Někdy se na prstech rukou v okolí postižených kloubů objevují výrůstky označované jako Heberdenovy nebo Bouchardovy uzly. Heberdenovy uzly postihují klouby, které jsou nejblíže špičkám prstů, zatímco Bouchardovy uzly jsou ve skutečnosti výrůstky na kostech v okolí kloubu, což vede k otokům a zvětšení kloubů a také ke zhoršení pohyblivosti a ztuhlosti.

 

Lidé s artrózou prstů na rukách mají často problém navléknout si prsten nebo ho sundat, a to právě kvůli výrůstkům na kostech v okolí kloubů.

 

 

 

 

Léčbu artrózy prstů lze rozdělit do dvou skupin, a to na konzervativní a operační.

Ten první je založen na konzervativních (nechirurgických) metodách, jako jsou léky, rehabilitace nebo režimová opatření. Využívají se zejména léky, které pomáhají zmírnit bolesti, zánět a otoky kloubů; patří mezi ně například nesteroidní antiflogistika, jako je nimesulid (Aulin) nebo ibuprofen (Brufen). Některé z těchto léků jsou volně prodejné a silnější dávky může předepsat lékař. Injekční aplikace kortikosteroidu - kortizon je účinný a silný protizánětlivý lék, který pomáhá zmírnit bolest, zánět a otok. I když častá aplikace k artroticky změněným kloubům se nedoporučuje, příležitostné podání pomáhá lépe zvládnout záchvaty akutních bolestí, otoků a ztuhlosti při artróze.

 

Rovněž specializovaná rehabilitační léčba ruky pomáhá. Ztuhlost a hybnost kloubů lze poněkud zlepšit přikládáním ledových a teplých obkladů. Většina lidí udává, že teplé obklady jim přináší úlevu od ztuhlosti, zatímco studené obklady pomáhají při otoku.

 

 

Artróza - jak jí nepodlehnout! Pár kroků k její prevenci - HillvitalTaké se používá kineziotaping – což je speciální lepící páska, která se lepí na kůži v okolí kloubů a udržuje tak svaly a okolní struktury v napětí, což funguje jako prevence proti ztuhnutí kloubů a přispívá i ke zlepšení hybnosti.

 

Pokud konzervativní léčba nefunguje, je nutné přistoupit k operační léčbě.

K  tomu patří kloubní náhrady nebo fúze. V zásadě se využívají tři hlavní postupy, a to fúze kloubu, totální endoprotéza (umělá kloubní náhrada) nebo odstranění výrůstku (osteofytů).

 

 

 

Fúze kloubu spočívá v trvalém znehybnění kloubu, což sice na jednu stranu zhoršuje pohyblivost prstu, ale obvykle přináší i výraznou úlevu od bolesti. Při fúzi lékaři také vyrovnávají kloubní deformity a odstraňují kostěné výrůstky.

 

Náhrada kloubů na prstech ruky pomáhá zachovat mobilitu v kloubu a současně přináší úlevu od bolesti. Obecně se kloubní náhrady doporučují méně aktivním nebo starším osobám, protože umělý kloub používaný k náhradám drobných kloubů na prstech rukou není určený pro těžkou fyzickou práci nebo výraznější zatěžování. Implantáty se vyrábí z různých materiálů, jako jsou plasty, keramika, titan nebo jiné kovy, a časem nutně dochází k jejich opotřebení, které je tím větší, čím více je umělý kloub zatěžován.

 

 

MUDr. Michal Vilímovský

 
Komentáře (5)add feed
... : Josef
Brrrrr!
leden 06, 2023 07:01
... : Milene
Tady mám podrobně vypsané, co mě trápí. Artróza prstů. A někdy je to opravdu bolestivé, zejména po ránu. Chystám se na ortopedii. Před časem mi řekli, že na to v podstatě nic není. A zkoušeli injekce. To byla příšerná bolest, injekce do dlaně. Zdá se mi, že mi pomáhá "zelená zhulená mastička". Jestli má někdo radu, tak sem s ní.
leden 06, 2023 20:36
... : mamča
Milene : Naše babi (94) používá mastičku "Karpal akut". Nevím, jestli je to "věř, a víra tvá tě uzdraví", ale pomáhá jí to. Dříve jí prsty hodně bolely a těžko je ohýbala, a teď i hraje na klavír.
Mastička je volně prodejná (cca 250,-Kč), ale je jí tam jen trošku, takže to nakupujem ve velkém.
Kdyby Ti to pomohlo třeba jen od bolesti, bylo by to fajn.
leden 07, 2023 06:56
... : Milene
mamčo, určitě vyzkouším. Díky.
Zrovna dnes ráno docela dobré. Je to jak kdy. smilies/angry.gif
leden 07, 2023 07:10
... : doktor
Naše paní obvodní lékařka razí heslo: " ...... kdo najde lék na artrozu dostane "nobelovku".",má pravdu pane doktore ?
leden 08, 2023 11:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]