O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JE NÁS OSM MILIARD PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 leden 2023
Není to dlouho, co OSN oznámila, že už je nás na světě osm miliard a každým dnem se narodí 216 tisíc dalších dětí. Potravin je přitom dost a průměrný člověk je stále dobře živený. Když anglický ekonom Thomas Robert Malthus ve svém slavném “Eseji o principu populace” varoval, že planeta nedokáže uživit rostoucí počet obyvatel, a proto přijdou děsivé hladomory, nežila na Zemi ani miliarda lidí.


Hladomory pochopitelně byly - například Stalinem způsobený ukrajinský hladomor 30. let, hladomory, k nimž docházelo v řadě evropských kolonií, Mao Ce-tungem zapříčiněný čínský hladomor přelomu 50. a 60. let i etiopský hladomor 80. let, který byl nejhorším v afrických dějinách -  ale ty všechny byly dílem válek a/nebo zlovůle tyranů, kteří zničili zemědělskou produkci či záměrně přerušili zásobování hladovějících oblastí potravinami.

Současný růst životní úrovně vedl i v Asii, Latinské Americe a v posledních dvaceti letech také v Africe k nižší porodnosti. Celosvětově porodnost klesla z průměrně pěti dětí na jednu ženu 60. letech 20. století na současných 2,4. Dramatický klesá křivka porodnosti zvláště ve východní Asii, trend se ale opakuje i v jižní Asii, na Blízkém východě a se zpožděním i v subsaharské Africe, nejchudším regionu. Průměrný počet dětí na jednu africkou ženu klesl ze zhruba sedmi v polovině osmdesátých let na dnešních čtyři a půl.

Úbytek porodnosti se ale projevuje až se zpožděním, proto bude počet obyvatel Země dál stoupat. Demografické prognózy předpokládají, že lidstvo nikdy nedosáhne ani deseti miliard a že na konci 21. století začne lidí rychle ubývat. Dalším dokladem zpomalování populačního růstu je to, že se prodlužuje doba, kdy přibude další miliarda - sedm miliard nás bylo před dvanácti lety, devět miliard nás bude až v roce 2037, tedy za patnáct let. S tím souvisí, že lidstvo bude stárnout. V roce 2041 bude prvně více lidí starších 65 let než dětí ve věku 0–9 let, počet lidí starších osmdesáti let se pak má do roku 2050 z dnešních 160 milionů ztrojnásobit.

A která země bude mít nejvíc lidí?

Podle OSN se stane v roce 2023  nejlidnatější zemí světa Indie - počet jejích obyvatel dále roste - aktuálně zhruba o deset milionů ročně. Oproti tomu Číňanů bude od příštího roku ubývat. Počet nově narozených čínských dětí klesl v letech 2012–2021 o nebývalých 45 procent - a to navzdory tomu, že vláda upustila od tzv. politiky jednoho dítěte. Polovina nárůstu světové populace do roku 2050 spadá podle OSN na těchto osm zemí: Indii, Nigérii, Pákistán, Demokratickou republiku Kongo, Etiopii, Bangladéš, Tanzanii a Filipíny. Zvláště africké státy zažijí prudký růst - navzdory zmíněnému poklesu porodnosti, který se rovněž projeví až s velkým zpožděním. Celkový počet Afričanů z dnešní 1,1 miliardy vystoupá na více než dvě miliardy v roce 2050. 

Tempo nárůstu dobře ilustruje Etiopie: odhad současné populace je 110 milionů, k roku 2050 OSN počítá se 200 miliony. Jenže z čeho africké státy zaplatí všechny školy a učitele, nemocnice a doktory pro rostoucí populaci? Potravin bude mít Afrika - díky dovozu i rostoucím investicím do zanedbaného zemědělství - nejspíše dost.? V Etiopii každým rokem na pracovní trh vstoupí dva miliony absolventů škol, nových pracovních míst ale podle statistik vznikne jen kolem šedesáti tisíc.

Ale kde ti mladí lidé najdou placenou práci?

Pin by Mary Vassallo on Awesome Pics | Biracial twins, Twin sisters, Twins 

Přesto počet obyvatel má podle OSN  právě v roce 2050 klesat v desítkách zemí.  Světový populační růst by se měl zastavit kolem roku 2080. Ve většině zemí bude porodnost nižší než 2,1 dítěte na jednu matku, což je podle demografů číslo nutné k udržení populace. V Jižní Koreji už teď porodnost klesla na rekordně nízkých 0,81 dítěte na jednu matku. U nás je porodnost - v r. 2021 - 1,83 dětí. Stoupla!!!

 

 

Ale my svět neohrozíme ... takže milujte se a množte se,

ať nás není málo!

 

FRANTA 

 
Komentáře (4)add feed
... : Josef
Jistě pěkná pobídka, Franto: "Milujte se a množte se, ať nás není málo". Teď ještě, kde najít a jak dosáhnout bydlení, kde najít jesle, školky, školy, družiny. A hlavně, jak, čím a za co se uživit.
leden 06, 2023 07:09
... : Jiri Bilina
Zajimave, ze kdyz jsem byl pred 5 lety prave ve zminene Etiopii, chlubili se me v Adis Abebe mistni populaci 1.89. Jen pry, kdyby jim to nekazil ten venkov...
Ale prisla valka, prisly rebelie a jsou zase tam, kde byli...
leden 06, 2023 07:32
... : kim
Právě teď propaganda nenávisti mě připadá, že nevíme kdo tahá za nitky a propaguje třetí světovou, aby zachránil planetu od přelidnění.
leden 06, 2023 22:23
... : doktor
Přeji všem kudlamčatům hodně zdraví a osobních úspěchů i na poli naší Kudlanky v roce 2023.Byl jsem začátků prosince 2022 marodnej a ještě nyní sklízím co bylo loni zaseto.Jinak si myslím,že zatím je jedno kolik nás na Modré planetě si plácá bábovičky,důležité je aby my lidé odstranili choutky bídáků na války,ničení a zabijení a žíli jsme všichni v mírů.I když to tak nevypadá,přece by to nemuselo být zase tak neuskutečnitelné.
leden 07, 2023 13:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]