Zaražené větry jsou velice častý a bolestivý zdravotní problém, nicméně řada lidí nevyhledá lékařskou pomoc, protože se stydí. Tento plyn vzniká hlavně v tlustém střevě (tračníku), a to především činností střevních baktérií, nicméně může se do střev dostat i při jídle a pití, kdy člověk spolyká vzduch (aerofagie) nebo pije sycené nápoje. Každý zdravý člověk si za den „prdne“ zhruba 13 – 21 krát. Mezi příčiny zaražených větrů patří některá onemocnění trávicího traktu (například střevní neprůchodnost nebo nespecifické střevní záněty) ale hlavně konzumace potravin, které způsobují nadměrnou produkci plynu a bolestivé napínání střev.
Pokud
se například plyn nahromadí v pravé polovině břicha, mohou se zaražené větry
projevit jako žlučníkový záchvat, pokud se plyn nahromadí v levé polovině
břicha, mohou pacienti pociťovat například bolest na hrudi nebo bolesti
připomínající ledvinovou koliku. Někdy se mohou objevit ještě další příznaky,
jako jsou zácpa, průjem nebo nevysvětlitelné hubnutí.
Jak
uvolnit zaražené větry?
Nejúčinnější
způsob je u každého jiný, a tak je nutné vyzkoušet více níže uvedených postupů
a zjistit, který funguje nejlépe a nejrychleji ve vašem případě.
Jednou
z možností je pohyb (sportování, rychlá chůze, cvičení) nebo masáž břicha v
místě, kde pociťujete bolest. Dalším lidem pomáhá bylinkový čaj. Mezi vhodné
čaje, které přináší úlevu a zmírňují nadýmání a plynatost, patří mátový,
heřmánkový nebo fenyklový čaj.
Mezi
přírodní léky patří i anýz, koriandr, kmín nebo kurkuma.
Někdy
na uvolnění zaražených větrů pomáhají volně prodejné léky, které se odborně
označují jako antiflatulencia. Tyto léky obsahují účinné látky, které fungují
tak, že malé bublinky plynu v tračníku spojují ve velké bubliny, čímž usnadňují
odchod větrů.
Těmto
lékům se proto někdy říká „odpěňovací“, protože mění malé bublinky tvořící pěnu
ve velké. Mezi antiflatulencia patří například simetikon (v ČR se prodává pod
názvem Simethicon).
Mezi
potraviny a nápoje, které mohou způsobit plynatost, nadýmání i zaražené větry,
mimo jiné, patří:
ovoce
a ovocné džusy
sycené
nápoje
zelenina
celozrnné
potraviny
mléčné
výrobky
potraviny
obsahují laktózu (mléčný cukr)
potraviny
s umělými sladidly jako jsou sorbitol, mannitol nebo xylitol
potraviny
s vysokým obsahem vlákniny nebo doplňky stravy s vlákninou, které obsahují
velké množství inulinu nebo fruktooligosacharidů (oligofruktanů)
MUDr.
Michal Vilímovský
|