O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠUDE ČEŠI, VŠUDE JSOU PDF Tisk E-mail
Neděle, 11 prosinec 2022
Přiznám se vám k takové jedné "úchylce". Tedy, já jich mám povícero, ale třeba i vy se něčím podobným občas zaobíráte. Možná že jsem se někdy zmínila, že jsem mj. vystudovala FAMU, báječnou školu o tom, jak se dělá film. Dodnes si pamatuju některé z přednášek, které jsem tehdy měla tu čest poslouchat. Kantoři byli vesměs úžasní, dnes se o nich mluví jako význačných tvůrcích. Jednoduše, měla jsem opravdu štěstí. Ale - proč o tom mluvím: znáte úsloví "profesionální deformace"?

 


 

Ale určitě, že se ptám, žejo… Prostě stejně jako například truhlář mechanicky hodnotí práci jiného fachmana, tak i mně se často stane, že při sledování nějakého vypjatého záběru si představuju, jak se to asi točilo.

 

Vražedné akce, hysterické záchvaty, milostné scény…  Ale zrovna při nich není vůbec žádná zábava. Jen si uvědomte, že je na place úplně běžný tým lidí, jaký u natáčení bývá, a to jich může být klidně i kolem dvaceti, do toho se herci musí tvářit, že scénu zcela prožívají – a současně poslouchat pokyny typu: „ Františku, dej ruku víc nahoru, Evo, tu nohu víc dolů“ a podobně. A taková scéna, která je pak ve filmu zachycená jen na několik vteřin, se točí klidně i hodiny. Navíc, natočit milostnou scénu, aby vypadala přirozeně, divácky zajímavě a zároveň neodhalovala víc, než si daný herec přeje, je kumšt. Aby vše klaplo tak, jak má, a zmizely i ty nejmenší rozpaky, trénuje se mnohdy každý pohyb nanečisto. 

 

Tak, a teď se přiznám, že se ráda dívám na závěrečné titulky.

Tedy nejen na jména herců, ale všech těch, kteří se kolem natáčení filmu i jen šmrncli. Mnohdy je to přímo dav! A co hledám hlavně? Hledám "naše lidi". Protože už kdysi dávno jsem si všimla, že Češi jsou opravdu všude. Snad v každém filmu najdete v titulcích nějaké to jméno, které má původ v naší malé zemičce...Někdy původ naznačuje jen příjmení, ale vždy mne to potěší...

 

Dnes večer jsem se zrovna dívala na Netflixu na film "BÍLÝ TYGR".

Mj. doporučuju. Fakt.

 


 

(Hlavní postava pochází z velice chudého prostředí, což se projevuje jak na jeho živobytí, tak zároveň na tom, jak s ním někteří lidé zachází. Když se ale protagonista rozhodne něco udělat se zlými boháči a mít se sám lépe, sejde z cesty a vydá se špatným směrem, byť si to sám neuvědomuje.  I když je závěr poměrně šokující a nepředvídatelný, což by se mohlo některým divákům určitě zamlouvat, tak to automaticky neznamená, že je to dobré a vhodné.)

 

 

JO - a v titulcích jsem objevila jméno Reyansh Zahradka.

Inu, opravdu, Češi všude jsou...

 

 

d@niela

 

 
Komentáře (12)add feed
... : Josef
Cit: "Členem posádky historicky prvního civilního letu k Měsíci bude Čech, choreograf Yemi A.D."
Podle jména i podle fotky Čech jak poleno! Já su tak ščastnééé!
prosinec 12, 2022 08:38
... : AnickaM
Danielo, tohle ja taky delam z pochopitelnych duvodu uz spoustu let. A kdyz jsem narazila osobne na nekoho s ceskym prijmenim, tak jsem se ptala na jejich predky. Nekteri dokonce znali i jazyk, i kdyz uz nekolikata generace, jako Petova pani ucitelka ve skolce. Jen s "r" mela problem. V nemocnici jsme meli skveleho kardiologa, Dr. Macha. Kdyz jsem se ptala, vubec netusil, rikal, ze v Brazilii je to dost obvykle jmeno, ale ze nejsem prvni, kdo se pta. Me se naopak ptali, jestli nejsem persanka, manzelovo prijmeni prislo z Turecka.
prosinec 12, 2022 10:18
... : Jiri Bilina
Ja se zde v Dawsonu ptal nejakeho pana Prochazky odkud byli jeho predkove a on hrde odpovedel ze z Madarska... Ale naopak, indianska rodina s madarskym jmenem Kormendy zdedila sve jmeno po dedeckovi, ktery byl z Prahy.
Kdyz jsme byli s brachou mali kluci, sledovani jmen na konci americkych filmu byla oblibena rodinna zabava. A kdyz se objevilo treba jmeno Pistelak, reagovali jsme poznamkami jako "to bude určitě vod starýho Pištěláka syn!"
prosinec 12, 2022 12:32
... : Jiri Bilina
Co se tyce pana Yemi A.D., je to nejen vyznamny choreograf a tanecnik, ale take cesky mluvici Cech a obcan Ceske republiky narozeny v Liberci, ktery se v 16 letech prestehoval do Prahy.
Takze je Cechem, stejne jako byl posledni astronaut na Mesici Eugen Cernan Americanem.
I presto ze mel Eugen ceskou maminku a slovenskeho tatinka, nevsiml jsem si zeby o jeho narodnosti nekdo nekdy pochyboval... smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 12, 2022 15:36
... : andrea
Hele, tak jak vidím, tak je to docela běžná zábava, taky se ráda dívám, a ještě raději nějakého toho "Čecha" objevuju!!!
prosinec 12, 2022 23:38
... : Josef
No, když jsme teda u toho Čecha, Yemi Akinyemi Dele, řekl bych, že praotec by se podivil. Ale se starou se žít nedá a hlavně - kritéria stanovuje a rozhoduje ten, kdo platí.
Takže logicky Yemi:
"Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ komunitu". No, já teda nevim, na co a proč je hrdej, ale nakonec je to jen jeho věc. Tak ať je klidně neskutečně hrdej. Mně je to fuk.

Mě v tý souvislosti dere to neuvěřitelný plejtvání zdrojema a zajímalo by mě, co na takový hovadiny říká třeba šilhavá Gréta. Připadá mi to až hrozný, realizovat takovýdle uplně zbytečný "projekty" s ohromnou spotřebou energie a s ohromnym příspěvkem ke znečištění ovzduší. Nemluvě zbůhdarma vyhozenejch miliardách, který by se určitě hodily třeba na výzkum "čistý" energie, nebo akumulace energie, nebo třeba proti odlesňování pralesů, ...... Nojo, o svejch miliardách rozhoduje holt jejich vlastník a s tim nikdo nic nenadělá. Jen nevidim nic hrdýho na tom, že se někdo podobnejch zhůvěřilostí účastní.
prosinec 13, 2022 06:25
... : Josef
Tohle by měla bejt automatická kvalifikace na let a na hrdost na svou vlast:
Slovenská influencerka Alex Wortex, kterou mohou znát diváci reality show Like Haf, šokovala na galavečeru České Miss Essens.
"Přišla jsem vyvenčit svého bobra. Já na společenské akce jen takto. Přijde mi zbytečné plýtvat peníze na oblečení, když mám nádherné tělo. Proč ho nepředvést," řekla Super.cz influencerka, kterou doprovodil její přítel, který zvolil růžové dámské šaty.
prosinec 13, 2022 07:21
... : Jiri Bilina
No Josefe, praotec by se nepodivil, protoze byl narozdil od rozeneho Cecha pana Yemi sam imigrantem. smilies/wink.gif
Pan Yemi se k svemu cestvi hrde hlasi, prestoze poznamenava ze i v Cesku existuje rasismus a homofobie. Nejspis dostal ve svem mladi diky barve pleti od tragickych pozustatku zkrachovaleho komunistickeho rezimu kapky. Ale dulezite je, ze nazatrpknul...
A on svych uspechu dosahl praci - treba stipndium na zapadnich skolach dostal diky svym studijnim vysledkum.
A na ten vesmirny let se kvalifikoval z mnoha tisicu uchazecu take sam. Rekl bych, ze jestli poleti, mohou byt na neho Cesi mnohem vic hrdi nez na soudruha Remka, ktery se ze vsech tech tisicu pilotu kvalifikoval tim, ze jeho tatik - kolaborantsky general Remek - byl velitelem PVOS (Protivdzusne obrany statu). smilies/grin.gif
Mikin
prosinec 13, 2022 15:52
... : Josef
Tak jako obvykle, PŠM.
A chudák Gréta, která ve vzduchu vidí a sčítá každou molekulu CO2, určitě bude trpět nejvíc.
prosinec 13, 2022 16:22
... : Jiri Bilina
Jeste k tem udajne zbytecnym letum do vesmiru - maloktera cinnost postrcila lidstvo vic dopredu nez prave astronautika. Komunikace, meteorologie, nebo treba takove hlouposti jako memory foam, ci brejle ktere se neposkrabou. Akorat ze skoro vsechno prislo ze zapadu... V posledni dobe treba americka soukroma spolecnost, ktera dokaze opakovane pouzivat prvni stupne raket, setri tim miliardy a zcela tim zbankrotovala rusky kosmicky program...
Docela me bavi zoufalstvi cloveka, kteremu v PŠM vymyvali cely zivot mozek tak dokonale, ze utece z kazde debaty "back home to mama". smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 13, 2022 19:09
... : Josef
A zase mimo mísu. Navíc i k tomu mimomísovýmu bych ti mohl ve všem oponovat, ale už mě nebavíš.
Klidně to ber jako vítězství svýho vypatlanýho mozečku.
prosinec 14, 2022 05:48
... : Jiri Bilina
Mimo misu byl Josefe uz prvni komentar k tomuhle clanku, kde byla zpochybnena narodnost rozeneho, uspesneho Cecha. Jen diky barve jeho pokozky.
Ver me, ze "baveni" bezmocne zuricich rasistu, homofobu nebo komunistu nebylo nikdy mou prioritou. smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 14, 2022 16:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]