O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 06 listopad 2022
V naší zemi je typické oslavit svátek svatého Martina svatomartinskou husou a zapít ji svatomartinským vínem. Ve vinných sklípcích se žehná vínu a po republice se běžně pořádá mnoho akcí. Oslavy svátku svatého Martina se každoročně konají okolo 11. listopadu. Města při této příležitosti pořádají veřejné trhy, během kterých svatý Martin slavnostně přijíždí na bílém koni. Podle letité tradice s sebou přináší bílou zimu a blahobyt.


Co víme o samotném svatém Martinovi?

 

Martin z Tours, který se někde nazývá také Martin le Miséricordieux, byl římský voják a poustevník, který byl v dospělosti pokřtěn a stal se později ve Francii biskupem.

Byl uznávaným patronem chudých a ochránce děti. Známý je příběh, jak se jednoho mrazivého zimního večera, za sněhové bouře, vracel do vojenského tábora. U brány ho jakýsi žebrák prosil o peníze. Ty u sebe však Martin neměl, stejně jako jídlo, které by mu jinak rád nabídl. Proto mečem rozřízl svůj důstojnický plášť a polovinu mu dal k zahřátí.  Díky tomu ho zachránil před umrznutím.

 

Biskup Martin zemřel 8. listopadu 397, ale pochován byl 11. listopadu, ve který den se od té doby slaví na jeho počest svátek. Tento sice není zdaleka tak významným, jako například Velikonoce či Vánoce, neodmyslitelně k němu ale patří řada tradic. Tou u nás je pečení husy a pití svatomartinského vína.

 

A proč vlastně právě husu?

 

K pojídání husy se tradují dvě apokryfální legendy ze života sv. Martina. Jedna praví, že Martin se v den, kdy měl být jmenován biskupem, z vrozené skromnosti před takovou poctou ukryl do husince. Husy svým kejháním Martinovu skrýš však prozradily, což byl pádný důvod, aby skončily na pekáči. Podle jiné legendy měl Martin být při kázání husami rušen natolik, až za trest skončily na pekáči.

Martinův svátek navíc připadá na dobu, která dříve předcházela období půstu, lidé si proto před ním vychutnávali právě pořádně vykrmené husy.

 

Tato tradice měla v dřívějších dobách i jasná pravidla při rozdělování porcí členům domácnosti. Sluhové dostávali křídla či stehna a hospodář s rodinou se podělili o zbytek. Kůže se pak dávala do bot, prý aby se nohy nepotily a aby na nich nerostla kuří oka.

 

 

Svatomartinský balíček

 

 

A konečně dalším důvodem, proč bylo zavedeno posvícení martinské, vypravuje i tato pověst:

 

Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů.

 

Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal.

 

Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.

 

 

Pokud si budete na husičce pochutnávat,

užívejte si s mírou – a nechte si také pár korunek na vánočního kapra.

 

 

Dobrou chuť,

d@niela

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : Franta
Většinu těch zajímavostí jsem opravdu nevěděl.
Ale na "husu" se těším. Respektive, zkusíme letos něco jiného: koupím nějaké větší kuře a zkusím ho naložit, okořenit u upéct stejně jako husu.
Dám pak vědět.
Ono to, pevně doufám, dopadne asi stejně, jako španěláky, které uvaříme z jiného, než hovězího masa.
No, a za tu cenu - neberte to!!! smilies/grin.gif
listopad 07, 2022 10:43
... : Jiri Bilina
Dik za krasny clanek! Stejne jako Franta jsem o techhle vecech moc nevedel. Maminka o potrebe pozirani husy na tento den sice vzdycky mluvila, ale me to moc nezajimalo.
To je vec v Kanade zcela neznama. Aby taky jo, kdyz se zde ani svatky neslavi! smilies/smiley.gif
My budeme mit pristi weekend s rodinkou velke kure (organicke, z farmy nasich kamaradu na McQuesten River) tak dam pribeh knizete Oldricha k dobru.
Mikin
listopad 07, 2022 13:39
... : Bara
V Holandsku se konaji v tento den detske lampionove pruvody-Sint Maarten optocht. Pak zvoni u dveri, neco zarecituji nebo zazpivaji a dostavaji cukrovinky.....
listopad 07, 2022 18:37
... : d@niela
To je hezký, Báro, to mi trošku připomíná naše velikonoční koledníčky. Jenže - kde těm je konec... To je už historie.
listopad 07, 2022 20:47
... : Marie
V mé rodině se jméno Martin dědí, jmenoval se tak můj děda, můj otec i můj bratr, který svého syna pojmenoval Petr. Přesto mám i jiné synovce držitele jméno Martin. Vzpomínám jenom na větu, že by měl přijet na bílém koni, vše ostatní je už komerční. Přesto mám vysvětlení taky. Na vesnici se chovaly husy, kačeny, kuřata od jara a v létě se to krmilo zeleným. Přišel podzim, zelého ubylo, kačeny i husy se vykrmovaly kukuřicí a vykrmené se pak upekly a uchovávaly v sádle. Takže jo, jedli jsme i husu i kachničku a přišlo nám to normální a určitě jsme to nespojovali se jménem Martin.
listopad 08, 2022 10:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]