O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

QUEERING JE ČESKY KVÍŘENÍ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 31 říjen 2022
Eva HauserováZajímají mě experimenty s křížením přírodních věd a umění. Proto sleduju aktivity Institutu úzkosti, které zkoumají možnosti, jak by se mohlo umění prolnout s různými „queer“, tedy podivnými, zvláštními a okrajovými oblastmi vědy. Taky se může stát, že si věda sama nijak „queer“ nepřipadá, ale v novém světle, které na ni umělci vrhnou, se tak začne jevit. V létě jsme s vnoučkem Felixem absolvovali exkurzi za městskou divočinou, kterou Institut úzkosti pořádal. Hledali jsme zajímavé organismy na brownfieldech kolem Vltavy a na závěr jsme si vyráběli hmyzí masky v nízkoprahovém komunitním centru Jako doma v Libni.

 

 

 

A pak jsem se vypravila – již bez vnoučka - na další akci Institutu, přednášku nebinární umělkyně Mary Maggic s tématem Open Source Estrogen. Mary Maggic je původem z Los Angeles, nyní dlouhodobě pobývá ve Vídni. Ve své práci si pohrává s možnostmi biohackingu v oblasti hormonů: při její prezentaci si člověk naplno uvědomí, že žijeme ve světě, kde ženy polykají spoustu hormonální antikoncepce, ta proniká do vody a všichni a stále jsme obklopeni molekulami estrogenů, které na nás nějak působí.

 

 

Mary Maggic—Estroworld Ascending – HOLO

 

 

Aplikace hormonů je zatím v rukou korporací, ale co kdybychom si nějaké hormony připravili amatérsky sami a ujali se vlády nad svou fyziologií a genderem sami?

Na tohle téma nám Mary Maggic promítla roztomilou parafrázi něčeho jako je televizní receptář či Herbář – dvě ženy převádějící domácí izolaci estrogenu z moči v kuchyni. Je to prosté - přefiltrujete, naabsorbujete, vysušíte a nakonec rozpustíte v alkoholu (ginu) – a můžete to popíjet se svými trans přáteli.

 

V sobotu po přednášce následovala praktická dílna, kde se to opravdu dělalo, ale tam už jsem nešla – jednak jsme měli zahradnickou brigádu ve školce a jednak u mě hrál určitou roli „yuk faktor“, neboli „fuj faktor“. Zjišťuju, že vůči lidským tělům a jejich produktům mám docela vysokou hladinu štítivosti, což se mi potvrdilo i u dalšího filmu s podobnou tématikou. Ten byl ze Španělska a zobrazoval alternativní komunitu biohackerů a biohackerek, kteří pořádají setkání na téma symbiózy v opuštěné chátrající textilce a dělají například obřad k uctění močové trubice a měchýře, načež izolují laktobacil z vagín a vypěstují si z něj jogurt. Uááá, ten bych tedy nejedla!

 

Mary Maggic má víc podobných projektů, další s názvem The Molecular Queering Agency pojednává o toxické krajině, kde se stáváme cizinci, odcizenými nebo mimozemšťany (aliens), a zobrazuje oceány naší planety kolonizované molekulárními agens (nebo to jsou agenti?). K tomu se váže další workshop, zahrnující obřad uctívání moči, izolace hormonů a vdechování hormonů předchozích účastníků z kyslíkové masky – izolované hormony fungují jako feromony a jejich pachy či vůně jsou lidmi vnímány velmi individuálně.

 

Pohrávání s genderem a s plodností - Další film ukazoval, jak se (alespoň v USA) striktně rozlišují novorozenci podle velikosti klitorisu či penisu a podle vzdálenosti mezi řitním otvorem a genitálem, která se obecně se stoupajícími hladinami estrogenů v prostředí u nově narozených snižuje. Budou se hranice mezi oběma pohlavími stále víc rozostřovat? Mary Maggic vytvořila interaktivní program, kde si lidé mají tuto část těla vyfotit a vložit do databáze.

 

 


 

 

Všechny tyto divy a ještě další můžete spatřit na webu umělkyně, plus ještě něco navíc, třeba tady: https://maggic.ooo/Egstrogen-Farms – najdete film o vaječnících žen i slepic a o geneticky upravených slepicích snášejících vajíčka nabitá estrogeny.

 

Tenhle průhled do světa kvíření na mě zapůsobil osvěžujícím a současně znepokojivým dojmem. Mám pocit, že umění by mělo dělat přesně tohle - reagovat na podněty prostředí způsobem, který je jim adekvátní, přebírat, zkoumat a třeba převracet naruby jejich jazyk, a dělat to aktivisticky, ale ne zase až politickými proklamacemi – spíš otevírat nové perspektivy, zkoumat, ptát se a pohrávat si úplně s čímkoli. Vlastně nevím, jestli tohle umění je konceptuální (asi ano, protože na diváka působí samotné znepokojivé myšlenky), jestli by se dalo zaškatulkovat jako performance, nebo jak, ale celkově mi to připadá hodně trefné.

 

Tedy aspoň v euroamerické kultuře – sama Mary Maggic se zmiňovala, že na umělecké stáži v Indonésii hledala porozumění jen ztěžka...

 

 

EVA HAUSEROVÁ

 


Komentáře (14)add feed
... : Josef Kouba
Já o plodnosti a hormonech jen vím že jich pán Bůh každému nadělil jinak. Někdo má rád holky, někdo vdolky. Znám manžele kteří si do 65 let svého věku sex sport užívali několikrát týdně a občas i odpoledne. Je to zadarmo a ještě je to příjemné.
V současné době to prý manželské páry ve věku 35-40 dělají 1-2 za měsíc. To je katastrofa. Proč spolu bydlí.
listopad 01, 2022 11:09
... : kyttka
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
Tvl, tak tohle je hlod roku!

No, Danielo, tak TOHLE je přesně ten důvod, proč ani o těch psech bych na Kudlu už nenapsala jakýkoliv článek.
listopad 01, 2022 11:46
... : kyttka
Tím hlodem pochopitelně myslím Koubu, ne paní Hauserovou, to co píše je zajímavý , koukala jsem na to.
listopad 01, 2022 11:47
... : andrea
Ano, kyttko, svatá slova.
Když někdo napíše pod dobrý článek blbý komentář, tak je hned všechno blbé.
A proto se TY nemůžeš snížit až tak, že bys něco napsala. Ó, jak by ses ponížila.
Tos mne tedy hodně moc a nemile překvapila!

listopad 01, 2022 13:10
... : kyttka
Andreo, mýlíš se. Nikde jsem nenapsala, že VŠECHNO je blbé, ten článek jsem si přečetla s chutí a hledala jsem si k tomu i další informace. To má totiž dobrý článek vzbuzovat. Chuť, dozvědět se víc.
Těch několik věcí, které jsem na Kudlanku napsala, je poměrně osobních a doopravdy bych nechtěla zažít situaci, kdy napíšu, že se mnou pesan v klidu může chrnět v posteli, i když je to trošku větší kus psa, protože máme každý svou ložnici. A pak bych popsala, jak ho cvičím, jak jsem k němu přišla a proč zrovna tenhle. Asi by to bylo docela ke čtení. Jenže bych nechtěla, aby na to, s čím bych si dala tu práci – a já nepíšu úplně tak, že by mi to i po řemeslné stránce bylo jedno, takže mi to práci skutečně dává – zazněla reakce typu: Proč spolu jsou, když atd, jistě si domyslíš.
Nezlob se, ale skutečně bych se asi v současnosti styděla, kdyby mi pod pravým jménem něco vyšlo a v anotaci bylo uvedeno, že autorka vydala několik fejetonů tam a tam, a sem někdo přišel a viděl ty často fakt hnusný kecy, teď to myslím obecně, nejen tuhle páně Kouby reakci.
Jestli jsem tě tímhle zklamala, tak mě to trochu mrzí, ale holt není Kudlanka jediné místo, kde se autorsky pohybuju.
listopad 01, 2022 13:33
... : Jiri Bilina
Kyttko, bohuzel je to tak... smilies/undecided.gif
Mikin
listopad 01, 2022 17:35
... : andrea
Milá Kyttko, v tom případě by musely být všechny weby čisté, bílé jak slovo boží, protože neznám žádný, kde by se pod nějakým tím článkem neocitl i záporný komentář.
A rozhodně nechápu, pokud bys tedy na Kudlanku napsala něco psího, že bys měla záporný komentář, který by ti jakkoliv mohl ublížit.
Asi se písemně pohybuješ na nějakých extra výsostných místech, že by ti i samotná prezentace nějakého tvého fejetonu zde, mohla ublížit. A že bys se musela stydět, do jaké "hnusné společnosti" jsi zabředla.
OK, nedá se nic dělat. Asi jsem se zase jednou spletla v odhadu lidí, tak promiň.
Skutečně, je mi to líto.
listopad 01, 2022 21:20
... : kyttka
Ok,milá Andreo,tak to napíšu na plnou hubu. Můj syn je gay. Často píšu věci pro jeho komunitu a jsou dost čtené. A fakt se mi sem nechce psát a bavit lidi typu NČ, kteří mají pro takovou skupinu lidí jen slova odporu a pohrdání. Stejně tak pro Koubu.Ten se sice nevyhraňuje v tomto směru, ale mý známý z těchhle lidí fakt nejsou rusofilové. Nemusím někde publikovat za každou cenu, rozhodně ne za tu, že se sem budu bát napsat, že mi toho pesana venčil celej tejden syn s přítelem, protože já byla v práci, a koho poslouchá víc. Taky není úplně příjemný poslouchat od 19letýho kluka poznámky typu: Se na to vykašli, tam chodit, stejně jsi z celý Kudlanky leda zdrbnutá. Jo, jsem, z toho, jak se to tu změnilo.
Já sem chodila den co den 15 let, pamatuju ještě starou verzi webu. A vcelku mi není jedno, že ta moje chuť sem psát, vzala za svý. Ale holt nejsem úplně splachovací.
Možná je ten můj důvod malicherný dle tvého názoru. Zazněl tu důvod i jiný: Co bych se namáhala, když můj článek nevyšel, teď už není aktuální. Tak takový důvod je zřejmě relevantnější.
listopad 01, 2022 21:43
... : d@niela
auuuuu, tak tohle je mi líto...
Milá kyttičko, já bohužel jsem poslední dobou, tak cca jedenapůl roku, vypadla "z rozumu". No, trápení. (Ale to spíš osobně.) Teď, tak před třema nedělema, mi začalo být víc než ouvej, a tak jsem poslední dny byla na JIPu, kdy jsem nevěděla, co bude dál. Jo, je to fajn, ale furt ještě funguju tak na 40%.
Takže nekontroluju komentáře. Jsem ráda, když zchrastím článek, odchodím se svým pesanem povinnou dávku kroků, a najdu něco, co bychom mohli oba sníst.

Jinak - já taky nejsem nadšená tím, že lidi na kudle se jen hádají, mírné články se nekomentují... Ale to je asi tou příšernou dobou.
Takže - ani jsem o tomhle "dialogu" ani nevěděla.
Hele, opravdu - já jsem nevydala nějakej článek? Fakt? Ach jo...
Excusez-moi, pardon smilies/smiley.gif
listopad 01, 2022 22:22
... : Jiri Bilina
Ja bych k tomu Andreo (i dalsi) pridal neco za svou osobu. Jsem mozna o neco vic "splachovaci" a tak hodlam psat dal. Doslo me napriklad, ze Daniele dluzim dokonceni sveho cestopisu o severnim Thajsku. Ale to neznamena, ze me zminene hnusarny nevadi. Vadi a chut do psani nepridaji.
Pokud ma nekdo par minut casu na vylet do minulosti, doporucuji tenhle vice jak 7 let stary clanek. A hlavne diskusi pod nim: https://kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7177&Itemid=40
Je to pribeh smrti meho dedecka, ktery se odehral na samotnem konci valky. Jeho syn, tedy muj táta, mel v dobe kdyz jsem to psal pred sebou jeste 6 let zivota, na cele veci se mnou spolupracoval, opravil me par chyb a mel tehdy velikou radost z toho, ze se na tenhle docela silny pribeh uplne nezapomnelo. A vubec mu nevadilo, ze to vyslo "jen" na Kudle.
Co mu vadilo byla skutecnost, ze se do diskuse nezapomnel prijit vykálet jisty Pepa (Kouba). Tátovo nadseni kvuli tomu ponekud ochladlo a jeho reakce byla podobna, jako reakce Kyttcina syna.
Tož tak... smilies/undecided.gif
Mikin
listopad 01, 2022 22:26
... : kyttka
Dani, mně ne, já bych se připomněla, kdybych mělo napsala, neboj.
Já jen, že ty důvody, proč ne, jsou různý. Pro mě je to viz výše, ta uraženost z nevydání není moje, to si postěžoval někdo jiný.
Vím, že ještě funguješ tak sotva napůl, však jsem ti snad aspoň Tobě osobně tím pesanem radost dneska udělala.
listopad 01, 2022 22:45
... : *deeres*
No, nevydala, to jsem napsala já. Jeden se jmenoval Pikaču, taková blbost, ale zajímavá o australské zlaté vačici, druhý se jmenoval Stačí si přát, ten byl o meteoritech.
Brala jsem to tak,že se ti to někde poztrácelo v administrativě. Žádný literární zázrak to nebyl, tak se nic neděje. Co se ale děje, je fakt, že sem poslední dobou nahlédnu a vidím opakovaně komentáře Voldemorta. Pod každým článkem. Celou dobu jsem se snažila to ignorovat, ale to nic neřeší. Na Kudlu jsem chodila pro dobrou náladu a ne pro slabomyslná politická školení.
listopad 02, 2022 05:32
... : Krakonoš
Ale Dani, dyk my se jenom nehádáme! Zrovna dnes jsme si s Pepou docela pěkně porozuměli a úplně jsem cejtil, jak se mezi náma zase jednou rozlilo takový to lidský teplo. smilies/grin.gif (Všimli jste si taky, že když se takově věc stává jen zřídka, bejvá taková intenzivnější? To by možná vysvětlovalo i ty Koubovy čtyrycetiletý manžele... smilies/cheesy.gif )
Zdravím moc kyttku, Voldemorta i další protisovětský živly!
listopad 02, 2022 16:03
... : Jiri Bilina
Taky to tak vidim. Jsme prece Slovane a pokud na nas batuska Car neposle iranske drony, tak se nejak shodneme.
Na me zde jista dama nedavno kricela, ze by me rada dala "pres tlamu", ale ja na to coby gentleman (jemnomuž) v zajmu vzajemneho porozumeni ani nezareagoval.
Mikin
listopad 02, 2022 16:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]