O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O PEJSCÍCH A LIDECH 4. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 říjen 2022

Jaké zvláštní povely používáte?  Většina lidí, a patřím k této většině i já, necvičí psa na zkoušky, ale tak, aby pes poslouchal ve specifických situacích konkrétní rodiny. Povel „na místo“ může znamenat např. jdi do kotce, lehni si pod stůl, skoč do kufru auta apod. Možná nejsem sama, kdo si pro komunikaci se psem vytvořil originální pokyny. POCHLUBÍTE SE?

 

 

 

A začnu sama.

 

Lunu jsem měla dřív, než se narodili vnuci, takže proběhlo velké množství procházek se psem a kočárkem dohromady. Bez kočárku nechávám běhat Lunu na délku flexivodítka, u nohy mi nechodí (pokud potřebuji, aby puštěná na volno šla vedle mě, mám na to povel „ke mně“ a je mi jedno, zda jde vlevo nebo vpravo).

 

U kočáru chodila Luna vlevo vedle něj, popř. mírně před kočárem, takže jsem potřebovala dva povely: „za kočár“ – abychom se mohli na chodníku vyhnout s jinými lidmi a „doleva“, když jsem odbočovala s kočárem vlevo, aby uhnula a nenajela jsem na ni.

 

Při odbočování vpravo nebyl povel potřeba, srovnala se s uhýbajícím kočárem sama. Venku také používám povel „chodník“, když se má držet na chodníku nebo přejít silnici na chodník na druhé straně (někde je u silnice jen jeden chodník).

 

V koupelně Luna na pokyn „hají“ ulehne na svůj psí ručník a převalí se na záda. Já jí pak pohodlně otřu mokré osprchované břicho a tlapičky.

 

A nejdivnější povel používám u stolu.

 

Vadilo mi, že jiní psi loudí sousto z jídla páníčků naskakováním na ně a tak jsem od začátku učila Lunu, že něco dostane, ale musí ležet mě u nohou a počkat. Z otázky: „Co dělá hodný pejsek, když chce něco dostat?“ se vyvinul povel, kterému Luna rozumí a opět ulehne.

 

Dost často bych si během krájení a chystání masa na vaření Luny ani nevšimla, vzorně leží u mých nohou vedle kuchyňské linky.

 

Naštěstí si poradí a připomíná se zvláštním mručením…

 

 

Tak, a teď napište vy, jak se s nimi domlouváte...


MILENA


Komentáře (8)add feed
... : Josef Kouba
Co se týče výcviku, tak v naší rodině se nic takového nekoná. Sedni, lehni a jiné povely se nekonají.
Pes je člen rodiny a od štěněte se sním mluví česky. " když ti nechutná", tak si... Ale jakýmsi nevysvětlitelným zázrakem, pochopili. Příklad: Sedí-li na předním sedadle auta a žena hodlá usednout, řeknu jen...mazej dozadu a on se na mou ženu podívá loudivě a skončí jí na klíně.
Vodítko se u nás nenosí. Od štěněte provádím výcvik(jediný)...nebuď blbej. Nesmí s chodníku. Pokud to poruší, připnu vodítku. Není blbý a pochopí. Chodíme na špacír a prcek knírač se za mnou fláká 100 m a čůrá na kdejaký kandelábr. On musí hledat mě ne opačně. Po desáté večer je náš čas. Jedno auto za půl hodiny, bydlí nás na ostrově Vancouver doposud málo. Je to ale poslední špacír. Ráno asi v deset, proč bych vstával, dáme spolu 20 minut. Odpoledne bloudíme v lese o rozloze 400 ha. určitě hodinu. Potkáváme desítky pejsků a žádná rvačka.
A těch pěkných ženských. Bohužel díky mém věku se zeptají jen na jméno pejska a klušou dál.

říjen 21, 2022 08:24
... : *deeres*
Na rozdíl od mnoha jiných paniček, já se psy nerozmlouvám. Všichni moji chlupáči slyšeli na pískané povely a když zařvu, tak vědí, že je zle. To je povel: "A švihej!" To většinou i ten současný uličník raději urychleně poslechne.

říjen 21, 2022 08:59
... : Josef Kouba
Největší problém je že lidé při výběru pejska vidí kouzelní štěňátko a nemají ponětí že je to bernardýn.
Všichni moji chlupáči slyšeli na pískané povely a když zařvu, tak vědí, že je zle. To je povel: "A švihej!" To většinou i ten současný uličník raději urychleně poslechne".
A co manžel??
V soutěži běžné poslušnosti by náš pejsek exceloval. Prohrál by v buzeraci sedni, lehni, plazením vpřed. Ale malý příklad. ( mám za domem 5 ha. louku s krásným potokem) Chci jít po procházce domů. Jesice se posadí a odmítá jít domu. Když jsem nevrlý jdu domů a zavžu vrátka. Pochopí že tentokrát "prohrál" ale v jiném případě, mluvím česky a říkám no tak teda jdeme k potoku. Vesele poskočí a uzounkou uličkou v hustém vrboví jej následuji k potůčku. On si tam jen té vody třikrát lízne a kluše spokojen domů.



říjen 21, 2022 09:58
... : Josef Kouba
Danielo,
těm co je hodně smutno mají čtyři nohy. To poznáš až se vrátíš domu. Těším se na dalších shledáních. Zdraví Pepa, tvůj ctitel.
říjen 21, 2022 10:17
... : Josef Kouba
. Všichni moji chlupáči slyšeli na pískané povely a když zařvu, tak vědí, že je zle. To je povel: "A švihej!" To většinou i ten současný uličník raději urychleně poslechne.

Jsi vdaná???
říjen 21, 2022 12:21
... : *deeres*
Koubo já na pány nehulákám, ani nehvízdám, na to jsou jiné způsoby. A doby, kdy na mne hvízdali pánové, jsou také nenávratně pryč smilies/grin.gif
V současnosti mám dva psy, fenku brabantíka , na tu kdybych houkla, tak kecne na zadek, vyvalí voči na vrch hlavy a strachy se počůrá. To druhý je pes, nejvíc ze všeho teriér a je to pěknej uličník. V útulku dostal jméno Kvítko, já ho přejmenovala na Friga, ale pěkným kvítkem stejně zůstal. Oba mají obrovskou svobodu, ale když 3x písknu, tak mi musí přistát u levé nohy, jinak je zle. Je to hlavně pro jejich bezpečnost, už jenom proto, že z jedné strany zahrady je silnice, z druhé les s divočáky.
říjen 21, 2022 15:16
... : Josef Kouba
Musí to být nádherný pocit někoho ovládat křikem. Mě k tomu aby pejsek nepřišel k úrazu, stačí na křižovatce zašeptat zůstaň, (stej) pejsci slyší snad 20 lépe než lidé. Znovu říkám vodítko nepoužívám. Jessie má jakýsi osobní instinkt a k pejskům nevrlý nejde.
říjen 23, 2022 08:44
... : D*deeres*
Ani já moc vodítko nepoužívám. Ty jsi nejspíš nikdy neměl žádného psa z útulku s pošramocenou dušičkou. Předchozí pinč, toho jsem měla 16 let,jako dvouletého z útulku v Tróji. Toho 4x zájemci vrátili. Trvalo rok než se srovnal, stačilo vzít utěrku a už po vás vyjel a rafnul, čistotě ho nikdo nenaučil. Současná brabantice, tu máme rok. Předtím dva roky zavřená jenom v kotci.Ta se bála i vlastního stínu, dělala pod sebe a ještě to po sobě uklízela. Ta je z množírny a teprve teď, po roce, se ukazuje její charakter. Také Frigo byl několikrát vrácen, mám ho z dočasné péče. Taky jeho, jako štěně, nikdo nic nenaučil. Hloupej není, ale ten teriér tam je i s tou čertovskou černou skvrnou na patře. A já mu ty největší legrace, jako honit kočky a cyklisty a přitom ječet zakazuju.



říjen 23, 2022 09:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]