O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SNÍDAT NEBO NESNÍDAT? PDF Tisk E-mail
Neděle, 04 září 2022
Články od autora MUDr. Michal VilímovskýSnídaně je prý nejdůležitější jídlo dne. Tenhle mýtus je ve společnosti silně zakořeněný. Říká se, že snídaně nám pomáhá hubnout a že nesnídání zvyšuje riziko obezity. Ale nedávný průzkum, potvrdil, že více než polovina Čechů pravidelně nesnídá. Je však možné, že lidé, kteří snídají, dodržují i další zdraví prospěšné zásady, které mohou být příčinou toho, že tolik nemarodí. Že dodržují zásady zdravé výživy a jedí potraviny s vyšším obsahem vlákniny a stopových prvků. Naproti tomu lidé, kteří nesnídají, častěji kouří, pijí více alkoholu a méně cvičí.

 

Někteří lidé tvrdí, že snídaně dokáže “nakopnout” náš metabolismus, ale ve skutečnosti je to mýtus. Z hlediska metabolismu je důležité celkové množství jídla, které zkonzumujete během celého dne, a nehraje žádnou roli, kdy nebo jak často jíte.

 

 

Continental breakfast Recipe by James Waweru - Cookpad

 

Dalším mýtem je, že lidé, kteří nesnídají, trpí častěji nadváhou a obezitou.  Někteří odborníci to vysvětlují tím, že když nesnídáte, jste hladovější a máte spíš tendenci se během dne přejídat. Ale ani v tomto případě neexistují žádné důkazy na podporu tohoto tvrzení. Je pravda, že nesnídání vyvolává u lidí větší hlad a že lidé, kteří nesnídají, mají tendenci toho více sníst k obědu, ovšem přesto toho nesní tolik, aby to pokrylo množství kalorií, které by snědli, kdyby se nasnídali.

 

Is breakfast important? | Live Science

 

Vynechání snídaně ale může být zdraví prospěšné. A je jednou ze strategií, která se využívá při takzvaném přerušovaném hladovění. Jednou z metod přerušovaného hladovění je takzvaná metoda 16/8, která je založena na 16 hodinovém půstu, trvajícím přes noc, s následnými 8 hodinami, kdy můžete přijímat potravu. Těch 8 hodin, kdy můžete přijímat potravu, spadá obvykle do doby od oběda do večeře, což znamená, že každý nesnídáte.

 

18 best healthy breakfast ideas | Features | Jamie Oliver

 

Je prokázáno, že přerušované hladovění vede ke snížení příjmu kalorií, rychlejšímu hubnutí a ke zlepšení celkového metabolismu. Nicméně je důležité zmínit, že přerušované hladovění a/nebo vynechání snídaně se nehodí pro každého. Jejich vliv na lidské zdraví se totiž značně liší případ od případu. Na některé lidi má přerušované hladovění a vynechání snídaně pozitivní účinky, zatímco u jiných to způsobuje bolesti hlavy, pokles hladiny cukru v krvi (hypoglykémie), únavu až pocity na omdlení a poruchy soustředění.

Vědecké důkazy z klinických studií hovoří jasně. Na snídani není nic “zvláštního”. Pravděpodobně tedy vůbec nevadí,  jestli snídáte nebo nesnídáte, pokud po zbytek dne jíte zdravou stravu. Takže zda budete snídat nebo nesnídat, zcela závisí na vás a na vašich osobních preferencích. Pokud máte ráno hlad a potřebujete se nasnídat, tak se nasnídejte a dejte si zdravou snídani.

Nejlepší je taková, která je bohatá na bílkoviny.

MUDr. Michal Vilímovský



Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Kdyby vědátoři netvrdili pokaždé něco jiného, tak bych třeba byla i ochotna se řídit jejich radami. Odjakživa snídám a když to neudělám včas, tak sebou někde fláknu. Jenže zase nikdy nejím po osmnácté hodině. Je to hodně individuální a každý by měl jíst, podle toho,jak má nastavené svoje zažívání.
září 05, 2022 09:02
... : doktor
Snídat!Snídat!Snídat!Snídat!
září 05, 2022 14:13
... : Josef Kouba
Jsem "ponocný" chodím spát v 1-2 ráno. Vstávám v 10-11 dopoledne. První jídlo, přibližně ve 3 odpoledne po hodinové procházce s pejskem v lese. lehké...2 míchaná vajíčka s topinkou nebo polévku.
Další bohatší v asi v 7-8 večer a popijím červené. Tím končím a hlad nemám. Jsem ale penzista. Téměř 40 let jsem pracoval od 9 večer a končil v 1 po půlnoci. Zvyk je železná košile. Každý to má asi nastavené jinak.
září 07, 2022 04:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]