O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

S KAMARÁDY A BERANEM ÚPLNĚ NA SEVER PDF Tisk E-mail
Neděle, 28 srpen 2022
Před téměř 10 lety jsem pro Kudlu napsal cestopis "S Beranem na sever" - o tom, jak jsme s Joanne ve Vancouveru koupili pickup Dodge Ram, a podnikli s ním dlouhou cestu přes Vancouver Island, Cassiar Hwy., Alaska Hwy. až k nám do Dawson City. Takže tohle je vlastně pokračování, které by se mohlo klidně jmenovat "S Beranem úplně na sever". Mám v Česku dva kamarády, kteří u nás už byli a projevili touhu dostat se až na místo, kde v Kanadě končí poslední silnice, tedy do inuitské vesničky Tuktoyaktuk na břehu Severního ledového oceánu.

 

 

Den po jejich příjezdu jsme proto naložili Berana a vyrazili. 30 kilometrů od našeho Medvědího potoka končí poslední cesta se zpevněným povrchem a začíná štěrk. Na téhle silnici máme s manželkou vládní kontrakt na údržbu dvou turistických "campgroundů" a tak jsme spojili turistický výlet s prací. První camp je asi 200 km daleko, ten druhý téměř 500 km daleko a je umístěn už 40 km za polárním kruhem.

 

 

Drive the Dempster Highway - Dawson City Yukon

 

 

Dempster Hwy, po které jsme jeli, je zároveň jediná kanadská silnice, která polární kruh překračuje. A tak jsme tuhle pomyslnou čáru na mapě, (kde v nejdelší den roku slunce nezapadá a v nejkratší den nevychází) zdárně překročili, udělali v campu nezbytné práce a v polovině naší cesty zalehli ke spánku.

 

Druhý den nás čekalo pouhých 20 minut cesty k průsmyku v Richardsons Mountains, kde jsme překročili hranici do Northwest Territories a pokračovali těmi krásnými horami k přívozu přes řeku Peel.

 

 

Fort McPherson, Canada : r/UrbanHell

 

 

Tahle ferry je poměrně krátká a jezdí tam a zpět na ocelovém laně. Hned po dalších 10 kilometrech je první vesnice zvaná Fort McPherson, obývaná stejně jako Dawson hlavně domorodým národem Gwitchin.

 

Byla neděle, všechno bylo zavřené a tak jsme po krátké prohlídce vyrazili k mohutné řece Mackenzie. Trajekt, který zde jezdí je mnohem větší než ten na řece Peel, a má také mnohem více práce. Nejen díky velké řece, ale také díky třem přístavištím, které musí zvládnout. Převáží totiž auta i lidi nejen přes Mackenzie, ale i přes Arctic Řeď River do vesničky Tsiigehtchic.

 

 


 

 

Tohle jméno v jazyce národa Gwitchin vypadá na první pohled jako pořádný jazykolam, ale naštěstí se to vyslovuje docela dobře, dá se říci že skoro slovanský - Sikaček.

 

 


 

 

Ale my do Sikačeku nejeli a pokračovali po dosti rozbité silnici až do Inuviku. Tam jsme ale jen doplnili nádrž, prohlídku nechali na zpáteční cestu a pokračovali dál a dál, směrem oceán. Tenhle úsek silnice byl dokončen teprve před čtyřmi roky, ale je v dosti mizerném stavu. Jediný grader na 150 km, jak se zdá nestačí...

 

 

Five Things To Do In Inuvik, Northwest Territories in 2021 - Must Do Canada

 

 

Krátce za Inuvikem zmizely i ty poslední, už tak neduživě smrčky a dál byla jen tundra a jezera. Více a více jezer se spoustou vodních ptáků. Hus, kačen, ale hlavně labutí, oblíbenou to pochoutkou zdejších Inuitů. Ti aby se na lov ke všem těm jezerům dostali, parkují u silnice sněžné skútry, za kterými táhnou sáně. A to jak v zimě, tak v létě. Po dvou hodinách jízdy už zbyla skoro jen ta jezera a mezi nimi kličkující silnice.

 

 

 

 

 

A pinga. Pingo je v téhle placaté krajině podivně vyhlížející kopeček, někdy i pořádný kopec, který nevzniknul nějakou geologickou činností, ale nárůstem ledu. Pod tundrou, která roste na místě bývalého jezera, začne přibývat led, který vytlačuje vegetaci i kamení výš a výš, až nakonec vznikne obrovská čočka ledu, pokrytá trávou a nízkými křovinami.

 

A tak jsme jeli dál mezi pingy a jezery, až náhle na břehu jednoho z nich ležely hromady naplaveného dřeva. V krajině bez lesů to mohlo znamenat jen jedno - byli jsme na břehu Severního ledového oceánu...

 

 

 

 

Zde si moji kamarádi vyžádali přestávku, protože byla neděle a oni si museli odsloužit mši.

Oba jsou totiž katolíci, a kdyby jen to - jeden z nich je farářem.

A tak co jim zbývalo...

 

Já se psem Charleym jsme počkali v autě a po skončení obřadu nás čekalo posledních pár kilometrů do vesnice.

 

 

Pokračovat budu zase příště – nejspíš zítra…

 

MIKIN

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : Jiri Bilina
Kraaasne jsi to udelala, Danielo. Hlavne ze jsi to rozdelila na pokracovani a dodala k tem mym fotkam i dalsich par z internetu. Ja bych to jako vzdy trochu doplnil :
na te prvni fotce je North Fork Pass, prusmyk vzdaleny jen 90 km od nas. Je to vlastne rozvodi dvou oceanu. Ten potok jsou prameny reky North Klondike, ktera se v Dawson City vleva do Yukonu, ktery tece do Beringova more, ktere je soucasti Ticheho oceanu. Potoky na leve strane fotky se vlevaji do Blackstone River, ta do Peel River a ta pak do reky Mackenzie, ktera se vleva do Beaufortova more, ktere je soucasti Severniho ledoveho oceanu (Arctic Ocean).
No a ta hora uprostred fotky je Trapper Mountain, kterou se me a brachovi podarilo pred 2 lety zdolat zhruba v tuhle rocni dobu, kdy je takhle krasne zbarvena tundra a prvni snih . Vzalo nam to asi 4 hodiny, stali jsme i s pejskama ve studenem vetru na vrcholu a byli na sebe nalezite hrdi. smilies/smiley.gif
Mikin
srpen 29, 2022 16:17
... : andrea
Krásný, moc se mi to líbí. Ale poznat tamější krajinu by chtělo tak faktického sportovce a nejmíň dva měsíce. To já se přiznám, že se raději koukám na dokumenty, především na ty, kde teď používají k natáčení drony.
Tak, jak i v některých nedokumentárních filmech je možno vidět jiné země, tak nemá člověk mnohdy za celý život.

Piš, posílej fotky. To ti jde, a politiku pusť "k vodě".

Mj. dnes jsem se dozvěděla, jaký je rozdíl mezi Arktidou a Antarktidou. Jestli pak to víš???
smilies/grin.gif
srpen 29, 2022 22:02
... : Franta
Andrejka to napsala za mně. Mikine, jsi fakt dobrý v psaní cestopisů, a tím pádem určitě i v cestování. Rád to čtu.
Ale taky si říkám, že by nebylo na závadu, trochu tu mizernou politiku omezit...
srpen 29, 2022 22:12
... : Jiri Bilina
Andreo i Franto, diky moc. To mate tak - ja pisu o vecech ktere me zajimaji a me zajima cestovani i politika. Ono vsechno souvisi se vsim - napriklad kdyz jsem zil v diktature, nemohl jsem cestovat.
Ten rozdil Andreo znam. V Cesku jsem si to myslim pletl, ale kdyz ziju v poloarkticke oblasti a kazdy tyden prejizdim pracovne Arctic Circle, tak nemam na vybranou. Oni si lidi pletou vic veci. Treba Yukon s Aljaskou, nebo si mysli ze v Arktide ziji tucnaci a v Antarktide Eskymaci. A ono je to naopak... smilies/smiley.gif Jo a polarni zari se u nas spravne rika Aurora Borealis, zatimco na jizni polokouli je Aurora Australis.
Jeste k fotkam - na te s mym psem je videt sjezd k rece Mackenzie a jeji soutok s Arctic Red River. Ta vesnicka s kostelikem je tedy "Sikaček". Zije tam jen 132 lidi, je tam maly obchod a skola. Ja tam byl s manzelkou pred par lety, kdy tamni nacelnik chtel aby tam Joanne ucila, ale nakonec z toho seslo...
Mikin
srpen 29, 2022 23:00
... : doktor
Mikine díky,těším se.
srpen 30, 2022 14:14
... : Iris
Mikine děkuji, je to pohled do úplně jiného světa s českým průvodcem. Já necestuji, cestování se oddávám jen "prstem na mapě". jak se dříve říkalo. Teď ale máme spoustu možností, jak si vše vyhledat, shlédnout a dokonce projít díky různým internetovým vychytávkám. Jen ten pocit, že cestuji s našincem, je fajn přidaná hodnota, alespoň pro mne. Piš a foť.
srpen 31, 2022 11:18
... : Jiri Bilina
Diky doktore a Iris! Daniela z meho povidani udelala nekolik dilu, takze pokracovani bude.
A my ted mame diky tomu ze se tundra barvi do podzimnich barev vrcholnou turistickou sezonu, takze ja musim za polarni kruh kazdy tyden. Fotit budu dal...
Mikin
srpen 31, 2022 14:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]