O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NĚCO DÁVNÉHO K ZAMYŠLENÍ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 srpen 2022
Dnes vám povím o tom, jak se jedna maminka přičinila, aby svým dcerám nalezla vhodné muže. Takové, kteří by je milovali, netýrali, kteří by nepili a nefetovali, nekouřili, nehádali se, vydělávali dost peněz, aby se všichni dobře měli a uživili jejich budoucí děti... Divíte se? Lze to vůbec? Snad je to zbožné přání většiny maminek, ale život je podstatně barevnější.

 

 

 

Málokterá z nás poslechne nějaké ty „rady moudrých“ – to teprve s věkem, až se dívky dostanou samy do věku maminek svých dětí, už dospívajících, pochopí a ocení některé z dávných matčiných případně i babiččiných rad. Neumím si sama představit, že bych - bez jakýchkoliv řečí -  takhle svou mámu poslouchala. Naopak, mnohokrát jsem vyváděla neskutečné hlouposti – dokonce s vědomím, že ať si říká co chce, udělám všechno, jen ne to, co mi radí ona – jen když bude po mém!  Samozřejmě, že tím pádem jsem mnohokrát naletěla a občas průšvih stíhal průšvih.

      

Moje spolužačka Adyn (Adélka), však takovou mámu měla a protože ji ona i její sestra téměř ve všem poslouchaly...

 

Ale raději čtěte:

 

Dopravní podnik hlavního města Prahy - 40 let od ukončení provozu  dvounápravových tramvají « Citybus.czJe to už hodně let. Tehdy ještě jezdily staré tramvaje; některé měly vlečňák, ve kterém byla uprostřed velká otevřená plošina. (Mj. o zážitcích z tramvají bych mohla napsat sbírku!) Tam nastupovali lidé jedoucí většinou na krátké tratě, a ještě spíš ti, kteří počítali s „předčasným vystoupením či nastoupením za jízdy“ - prostě se hupslo během jízdy tam či ven. Ve špičce tam bylo neskutečně narváno, „viselci“, kteří se drželi i jednou rukou a občas nestáli zrovna na své noze, vytvářeli jakési lidské hrozny. A tam právě se také hodně navazovaly známosti.    

   

 Adynina máma si vymyslela následující bojový plán: sedla si dovnitř, Adyn zůstala stát na plošině. Byla hezky učesaná a oblečená. A takhle spolu jezdily (po skončení pracovní doby) od jedné konečné na druhou.

 

 

Když se k Adyně přitočil nějaký mladík, podívala se nenápadně na maminku a pokud maminka lehýnce zavrtěla hlavou, zatvářila se i ona odmítavě.    

 Ač to snad zní neuvěřitelně,  během týdne si takhle vytipovaly pár mládenců, se kterými pak Adyn chodila na „dotazníkové schůzky“. Při setkání jim kladla předem dohodnuté otázky, a jejich odpovědi pak doma zkonzultovaly.

 

Mládenec, který se probojoval na první místo, se poté stal „legitimním nápadníkem“. Během roku a půl, kdy s ním chodila, ho nenápadně obě dirigovaly: přihlásil se na večerní školu, přešel na kvalifikovanější zaměstnání, začal se lépe oblékat, dovolená, kterou spolu strávili, byla také předem připravená. Následovala svatba, poté nějaký čas bydleli u jejích rodičů v jednom pokoji a šetřili na nový byt. Po dalších dvou letech se stěhovali do svého.  Mj. kluk se mezitím naučil být perfektní ženáč.  

   

Nejspíš si říkáte: děs!!! 

   

Ano, ani já (i když se to stalo opravdu už hodně dávno, tedy v době, o které můj syn říká, že tenkrát se Mrtvému moři teprve začalo dělat šoufl“), ani já jsem to tehdy nebyla schopna strávit.  Neskutečné však bylo, že tohle naprogramované manželství nejen vydrželo, ale dokonale fungovalo, a „jestli neumřeli, funguje dodnes“. Když přišla do „vdávacích let“ i její sestra Dulina (Vendula, resp. Václava), maminka celou věc jednoduše zopakovala a neuvěřitelné – dopadlo to stejně. Obě dcery, Adéla i Václava si tak své manžely našly na plošince vlečňáku…

 

 

Inu, v dnešní době, kdy se rozvádí téměř každé druhé „mladé“ manželství,

a kdy si nejsou jista ani ta starší, tak je to i k zamyšlení.

Mj. v některých zemích jsou dohodnutá manželství zvykem ještě dnes.

 

d@niela

 

Komentáře (9)add feed
... : mamča
No, ono by nebylo takových rozvodů, kdyby se nebrali dva z diametrálně odlišného rodinného prostředí jen proto, že ona má pěkná prsa a on má auto za milión :-).
Ony ty "společenské vrstvy" měly něco do sebe. Pak se tak často nestávalo, že by děvčeti z chalupy upekl synek ze statku robátko, a pak si jí nesměl vzít, protože rodiče už mu vybrali nevěstu, aby se spojily dva grunty.
Chalupník si bral děvče z chalupy, a slečna ze zámku šlechtice s rodokmenem.
To až po válce, kdy se všichni radovali, že je mír, vznikla jakási beztřídní společnost, kdy se brali každá s každým, bez ohledu na původ. Nebo naopak záměrně slečna ze zámku si vzala dělníka z Rustonky, aby si vylepšila "kádrový profil".
Tahle doba je naštěstí za námi, ale dnes se opět berou (nebo rovnou neberou) nesourodé dvojice, mají spolu děti, a posléze zjistí, že se k sobě nehodí. A že Franta od vedle má Bavoráka, nebo Maruš "a chalupu, a chalupu...a novou novou almaru" dostane od táty. Tak jdou od sebe a dětem zboří domov.
Zlaté venkovské maminky, co znaly "budoucího ženicha" pro svou dceru od kolébky, a věděly, do jaké rodiny se děvče vdává. Sice to nebyla jistota na 100%, ale tak na 80% určitě :-).
srpen 22, 2022 20:44
... : *deeres*
Asi klika, nebo spíš výchova maminy-psycholožky,kdy byly holky naprogramovány na to, aby poslouchaly a manželé byli vybrání tak, že je měla mamina hezky pod palcem.
Mám kamarádku a té manžela vybíral počítač. Tehdy novinka, co jste mohli vidět i ve filmu. Za jednoho z kandidátů vdala, postavili si krásnou vilu v Malešicích, zplodili 3 děti a když byl nejmladšímu rok, její manžel se strašně zamiloval, rozvedl a nechal jí i s dětmi, s tím prckem, prostřední dcerou s rakovinou a tím nejstarším, co byl zrovna v pubertě a dělal hrozný průsery. Mamina ani počítač nejsou neomylní.

srpen 23, 2022 09:40
... : Giotta
Neomylný není nikdo, navíc lidi se mění a to, co k sobě pasovalo ve 20 nebo 30 letech, nemusí pasovat o 10, 20 let později. Před 200 lety sňatky domlouvali nebo alespoň schvalovali rodiče. A jak píše mamča, selský synek z gruntu si hledal nevěstu také z gruntu, protože ten kdo přebíral grunt, musel vyplatit z tzv. přínosu (věno nevěsty) zase věna svým sourozencům - v podstatě jejich podíl ze statku, při započtení toho, že ten, kdo statek přebírá, bude tam mít rodiče na dožití (výměnek) a když by si vyhlédl děvče z chalupy, musel by si na výplatu sourozenců půjčit (nebo půjčit víc, než když částečně využil přínos nevěsty, čímž se neúnosně zadlužil). A tak sice směl si děvče vybrat sám, jaké se mu líbilo, ale současně vybíral z těch, co přicházeli majetkově v úvahu. A pokud nenašel, přišel dohazovač s nějakou nabídkou. Lidé tenkrát moc necestovali a tak, že Maruška ze vsi 15 km od jeho nemá ženicha, se nemusel mládenec dozvědět.
Po válce nemuselo jít jen o nadšení z beztřídní společnosti. Velký vliv měla zaměstnanost žen a tedy jejich schopnost se uživit, už nebylo součástí hodnoty ženy výše jejího věna. Po měnové reformě neměl nikdo nic. :-)
Nemyslím si, že dnes moudrý člověk vybírá jinak - také si stanoví jakási kritéria, např. věkové rozmezí, vzdělání, zájmy. Bývávalo zvykem si do množiny možných partnerů zařazovat jen kandidáty, kteří s nikým nechodí, nejsou ženatí, ale to už bohužel mnoho lidí nerespektuje.





srpen 23, 2022 13:16
... : AnickaM
Giotto, presne na to jsem myslela. Myslim, jak po valce musely jit zeny do prace. Ziskaly vetsi rozhled, nesedely v koute a zacly se rozhlizet i v jinych vrstvach. Pro chlapy to byla vyhra, protoze zeny byly vychovane postaru, cili byt dobrymi manzelkami i hospodynemi a ted navic prinesly i vyplatu. Makaly jak srouby doma i v praci. Moje generace je tim taky jeste postizena. A chlapum se to libilo a ted je to tak, ze ti mizerove se ani zenit nechteji, aby nemuseli mit zadnou zodpovednost. Jakmile se jim doma neco nelibi, tak tahnou jinam. Divim se, ze si to holky nechaj libit a nechaji se ukecat, ze na lasku nepotrebuji papir. Ale s tim papirem je to snadnejsi, protoze ziskaji prava.
srpen 23, 2022 16:27
... : mila1
Myslim, jak po valce musely jit zeny do prace. Ziskaly vetsi rozhled, nesedely v koute a zacly se rozhlizet i v jinych vrstvach. Pro chlapy to byla vyhra, protoze zeny byly vychovane postaru, cili byt dobrymi manzelkami i hospodynemi a ted navic prinesly i vyplatu.

No ono to má dvě stránky a je to vidět i v současnosti. Emancipovaná žena, která má dobrou práci a mnohdy vyšší výdělek než muž.. Na rodinu a děti má pochopitelně méně času, když je pořád v práci, na chlapa taktéž a jak to pak dopadá. Chlap se porozhlédne jinde, kde bude obdivován a ne pořád poměřován a shazován.
Všeho s mírou, řekla bych.

srpen 24, 2022 08:31
... : andrea
Ano, napřed je ženská zavřená doma s dětmi, pak do práce, nakoupit, vařit - a při tom stále ty děti... Takže dělat chlapovi doma gejšu, na to už jaksi síly nejsou. Ano, a pán si najde novou, ještě "neunavenou".
srpen 24, 2022 10:24
... : Giotta
No, nemusí být nová, neunavená. Hlavně jiná. Jak říkají Slováci: "Keď vymeníš, ako bys nabrúsil"

Vrátím se k úvahám o vydařenosti domluvených sňatků. Vliv mělo na úspěšnost patrně více vlivů - běžný člověk měl co dělat, aby zajistil rodinu, byla jiná morálka, takže minimálně 90% ženáčů nemělo na nevěru ani pomyšlení, a ostatní se maximálně snažili poměr utajit. Prasklo to až s nějakým neplánovaným těhotenstvím služky, děvečky, farské kuchařky. Ale aby se kvůli tomu pán nebo sedlák rozvedl s manželkou, to nepřicházelo do úvahy.


srpen 24, 2022 16:52
... : Jiri Bilina
To je fakt, sluzku privedl do jineho stavu i Karl Marx, ale svou manzelku ktera byla ze slechtickeho rodu ho opustit ani nenapadlo...
Zajimavy poznatek z Thajska - tam je i pres postupujici emancipaci muz stale vetsim "panem tvorstva" nez treba v Evrope, ale na venkove tradicne vlastni domy i farmy prevazne zeny.
Takze kdyz se drahy manzel rozhodne byt alkoholikem, narkomanem nebo proutnikem, nezbude mu casto nic jineho nez pakovat kufry. I kdyz nevera se tam prilis vazne nebere a manzelky maji spoustu zpusobu, jak svou sokyni verejne znemoznit a tim i odradit. smilies/tongue.gif
Mikin
srpen 24, 2022 17:35
... : doktor
Danielko prosím napiš o trmvajích.Prosím,prosím !
srpen 25, 2022 13:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]