O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

RYCHLOKUŘATA NA NAŠICH STOLECH PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 04 srpen 2022
Debeaking Video Shows Standard Practice on Free-Range Egg FarmsKuřata jsou nejvíce zneužívaná zvířata na světě. Každý rok je chováno 60 miliard kuřat pro celosvětovou spotřebu a dvě třetiny z nich (40 miliard) žijí v intenzivních drůbežích farmách v absolutně nelidských podmínkách - často bez přirozeného světla nebo čerstvého vzduchu. Haly pro chov těchto rychlokuřat bývají extrémně přeplněné, s desítkami tisíc ptáků namačkaných do jediného uzavřeného prostoru.

 

 

Kuřata, žijící v těchto stresujících podmínkách, se pak klovou a bojují mezi sebou. Jen si vzpomeňte na fotografie téměř holých kuřat, do krve oklovaných…

 

Civilizace na naší planetě je zkrátka už moc obrovská a v podstatě tím, že člověk nemá žádné predátory (kromě toho, že se umí vyhladit navzájem), není tu žádná přirozená kontrola lidské populace. Množíme se jako kobylky, prodlužujeme si věk jak to jde, známe léky na nemoci, které dřív zredukovaly populaci klidně o 1/3, tak je potřeba takovou obrovskou populaci nějak uživit.

Půda je prakticky rozdaná, každý kousek země někdo vlastní, prostory se stále zmenšují, jak se rozpínáme, a už nám nestačí něco pěstovat horizontálně, už se zamýšlíme i nad vertikálními zahradami a i produkcí.

 

 

 

Industrial-sized pig and chicken farming continuing to rise in UK |  Environment | The Guardian  

 

Ale zpět ke kuřatům, žijícím v těchto stresujících podmínkách. Ta se pak klovou a bojují mezi sebou. Jen si vzpomeňte na fotografie téměř holých kuřat, do krve oklovaných…

Tohle vedlo některé producenty k následnému řešení: „debeakingu kuřat“, kterému jsou podrobena krátce poté, co se vylíhnou, aby se minimalizovalo vzájemné poškození. Tento proces, stejně jako mnoho jiného ve velkochovech, je provozován na montážní lince: kuřatům jsou umístěny zobáčky do přístroje, který jim horkou čepelí odřízne špičky zobáků...

 

Mnoho lidí věří, že kuře, zejména prsa kuřete, je zdravější k jídlu než "červené maso". Spotřeba kuřat se v důsledku toho v posledních několika desetiletích dramaticky zvýšila. Ptáci chovaní pro maso, nazývaní průmyslem "brojleři", jsou produktem genetické manipulace, která drasticky zvýšila prsní a stehenní tkáň (nejoblíbenější části zvířete) a produkovala velmi rychlý růst, který překonává vývoj jejich nohou a orgánů. Brojleři chovaní tímto způsobem mají dosáhnout "porážkové hmotnosti" ve věku pouhých pěti - šesti týdnů.

 

Jenže: tak rychlý růst abnormálně těžkých těl způsobuje ochromující a bolestivé kosterní deformity a přetížení nedostatečně rozvinutých kardiopulmonálních systémů ptáků. A to následně způsobuje městnavé srdeční selhání ještě před dosažením oněch maximálně šesti týdnů. Některá kuřata navíc umírají hladem a žízní, protože nejsou fyzicky schopna se zvednout a dostat se k vodním tryskám. Dalšími běžnými příčinami úmrtí před porážkou je udušení ve vedru, selhání vnitřních orgánů, rakovina, a infekční nemoci.

 

 

New Report By L214 On Intensive Chicken Farming | HolidogTimes

 

Je zcela pochopitelné, že v takové atmosféře není možné udržovat zdraví a čistotu. Vylučování kuřat se hromadí a výsledné výpary amoniaku jsou tak silné, že spálí oči ptáků a výsledkem je slepota. Ale kuře-brojler přeci nemusí vidět… Mezi další zdravotní problémy patří šíření bakterií Salmonella, které mohou zůstat na poražených ptácích a tím často ohrožují lidské zdraví.

Však si vzpomeňte na všechna ta varování, a upozorňování, jak máte s kuřecím masem zacházet…

 

Stejně jako ve všech průmyslových odvětvích je produkce kuřat vypočítána pro maximální efektivitu a maximální zisk. S těmito cíli je ohled na dobré životní podmínky dotčených zvířat nepřípustným luxusem, neboť by snížil zisky.  Přesto - dnes už máme možnost získat více informací o tom, jak s ptáky a zvířaty, která se dostávají k nám na stůl, bylo zacházeno.

Ano, už mnoha lidem záleží na  jejich dobrých životních podmínkách, a čím dál tím více se proto rozhodují, kde nakupovat a co jíst.

 

 

Nebudu vám sem dávat fotky těch zmučených kuřat.

Je jich plný internet, takže se můžete podívat sami.

 

d@niela

 

 


Komentáře (12)add feed
... : Jiri Bilina
Ano, je to hnus. S manzelkou uz proto roky kupujeme kurata od kamarada, kteremu obcas pomaham, takze vzdy dostaneme par zadarmo. Neni to sice "volny chov", krmi se to granulemi a kurata maji na zobacich takove pripravky aby se neklovaly, ale kurata maji dost mista na behani a jsou zdrava, venku na cerstvem vzduchu.
Ja jednou zkusil tenhle chov na maso sam. Mel jsem 10 "Cornish Giants" a ty potvory fakt rostly jak z vody. 2 z nich jsem kvuli zaneprazdneni zabil prilis pozde a zjistil, ze uz dal nerostly. Pribyval jenom tuk... smilies/undecided.gif
Mikin
srpen 04, 2022 21:23
... : mamča
Nejen rychlokuřata. Na jaře jsme koupili 4 kuřice na doplnění chovu. Dvě nám zabila kuna a dvě odnesla liška. Pochopitelně ty slepičky, co jsou u nás na penzi, nechaly predátorky být.
V té době zrovna žádná chovatelská stanice nenabízela kuřice, ale nabízela tzv. slepice ve snůšce. Rozuměj - vynesené roční slepice z "koncentráku".
Tak jsme se rozhodli, že tři chudinky objednáme a dopřejeme jim kvalitní život. Manžel předem zaplatil, a za pár dní slepičky přivezli. Ty chuděry byly úplně holé, jako když je oškubeš do polívky. Jen na ocase a na křídlech měly asi tři holá brka. Byli jsme tak v šoku, že jsme slípky převzali. Paní co je přivezla tvrdila, že do měsíce obrostou.
Jedna slípka zašla po týdnu, a ty dvě zbylé se "opeřují" už čtvrtý měsíc a pořád jsou napůl nahaté, i když jim dopřávám všech možných vitamínů a dobrot a chovám je zvlášť, ve výběhu za domem.
Manžel si chvíli vyměňoval s dodavatelem slepic stěžovací E-maily, ale oni jsou naprosto splachovací. Napsal tedy stížnost na příslušnou Veterinární správu, doložil fotkami a nahlásil týrání slepic, ale jediný výsledek toho byl, že se nám ozval dodavatel slepic a nabídl voucher 300,- Kč jako odškodné za uhynulou slepici.
Již nikdy více cokoli od slepicar.cz !!!
Oni ty slípky sice nechovají v klecích, ale v halách, kde je jich stejně jako těch kuřat na obrázku, a slepice si navzájem oštipují peří. Toho zlozvyku se nezbaví, i když jsou na travnatém výběhu a mají dostatek potravy.
Jestli do zimy neobrostou, půjdou do polívky.
srpen 05, 2022 07:01
... : d@niela
Tak si říkám, že si dám kuřátko tak jednou do měsíce. Páč sem se podívala na ceny...
jedno celé kuřátko stojí kolem dvou stovek za kilo, přes tři stovky kuřecí prsa. Ne, to není v žádnym supermarketu, ale z farmy.
Fakt o tom uvažuju, že bych to jednou zkusila, prý je to fakt rozdíl.

O těch chudinkách slepičkách jsem taky četla, přesně jako píše mamča, stejný zážitky.
Asi je to stejný, jako jsem nedávno viděla jednu detektývku o sirotčinci. Hrozný, co se těmi dětmi dělo. A - pochopitelně - ani z nich většinou nevyrostli úplně normální lidé. Ty příšernosti v nich zůstaly.
Inu, my jsme něco hrozného, není asi nic horšího. Zvířata se když tak sežerou, ale lidi?
srpen 05, 2022 08:35
... : Petr Sysala
Na toto téma už se tu jednou diskutovalo. Psal jsem, že volny chov je ještě větší svinstvo, než klecový. Volny chov je holý boj o přežití.
To zase jednou někdo objevil Ameriku.
srpen 05, 2022 08:38
... : mamča
d@niela : Kuře z farmy je sice drahé, ale nesmrskne se Ti v hrnci na poloviční velikost. Maso volně chovaných kuřat je "husté", chutné a spotřebuješ ho do mrtě.
Jestli máš možnost takové kuře koupit, tak neváhej. Ale né ze supermarketu ! Opravdu od chovatele, co mu drůbež běhá po dvorku, kuřata vodí slepice a nejsou to kuřata odchovaná v umělé líhni a pak krmená v bedně kukuřicí, aby byla žlutá a buclatá.
srpen 05, 2022 09:36
... : Lenka1
Bohužel v dnešní době je všechno o penězích. Co nejvíc muziky za co nejmíň peněz. A když se k tomu přidá absence empatie, tak je jasný, km to povede. Když máte zvířata rádi a máte aspoň ten základní respekt k jejich životu, tak se takhle nechováte.

A když ne.........tak ani zákony vám v tom nezabrání.
srpen 05, 2022 11:16
... : Josef
Sorry jako. Ale krávy, bejci, svině, sviňáci, jsou na tom líp?
A ještě jednou sorry. Něco žrát musim a kytkama se nenažeru. Jestli je to polský, dneska za 150,- Kč/kg (v akci za 120), nebo "domácí bio" za 3OO,- Kč/kg, to na chuti fakt nepoznám. Neřikám, že nikdo to nepozná, já ne.
Vždycky mi vytane muj Žižkovskej řezník s kuřatama přímo z domácího chovu, který sám svym autem vozil odněkad od sedláka od Nymburga. Cena samozřejmě odpovídala pravýmu domácímu bio. Kupoval jsem u něj občas, za ty prachy samozřejmě ne pro sebe, ale jen, když se na návštěvu ohlásili vnoučci. Pro mě by mi to bylo líto, ale pro vnoučky cokoliv. Pak, jednoho časnýho rána jsem toho řezníka potkal v Albertovi s dvouma vozejkama, narvanejma po okraje akčníma kuřatama, v ceně cca poloviční, než on prodával ty "z domácího chovu od Nymburga". Viděl mě tam velmi, velmi nerad. Tak jsem si řekl, že zřejmě nakupoval pro vlastní potřebu, aby ušetřil a nemusel žrát ty drahý zaručený bio.
srpen 05, 2022 20:25
... : mamča
Josef : Podvodníci se najdou všude. I ty tzv. BIO kuřata můžou být (jak píšu výše) týraná. Prostě je zavřou do bedny, aby se nehýbala a krmí je kukuřičným šrotem. Výsledkem je naducané, i po oškubání žluťoučké kuřátko za BIO cenu.
Já jsem jednou ochutnala kuře "ze dvora", a to je velká dobrota a nemá s těmi ze supermarketu nic společného. Jen ta cena je dvoj, až trojnásobná.
Ale že by mě to přimělo odchovávat vlastní kuřata, to zase ne. Jako se vším "poctivým", je s tím plno práce, a ta cena je pak odpovídající vynaložené námaze.
Máme tady poblíž několik zemědělců (dnes prý farmářů), co produkují brambory, obilniny, drůbež všeho druhu, chovají volně se popásající krávy, a z jejich mléka vyrábějí sýry a jogurty. Dřou na tom celé rodiny od nevidím do nevidím, a že by si žili nad poměry, jsem si nevšimla. Do ceny hotových produktů se samozřejmě promítají i ceny energií, od nafty až po elektřinu, protože mléko se musí podojit, chladit, sterilizovat, sýry a jogurty taky nějakou energii spotřebují, a ještě k tomu si krávy klidně prdí, takže není daleko doba, kdy se za každou krávu bude platit emisní povolenka, tzv. Prděnka.
A ještě jim lidi záviděj...
srpen 06, 2022 07:18
... : d@niela
MÍT CO NEJVÍC ZA CO NEJMÍŇ NÁKLADŮ, ZA CO NEJMÍŇ PRÁCE.

Nojo, to je tak celou dobu, co svět světem stojí. Jak je někdo jen trochu chytřejší, tak myslí takhle.
To jen ti jedinci, a ono jich nebude moc, kteří nemyslí prioritně na sebe, dřou a přidají si jen minimum navíc. Ale těm chybí jeden důležitý gen - CHUŤ NA PRACHY". Někdo ho má míň, někým doslova vládne.
Přesně to ilustrují ty dva poslední příklady. Ach jo.
srpen 06, 2022 08:05
... : Lenka1
Tak to já, kdybych měla kde, tak si ty slepice a kuřata chovat budu. Už jen pro vzpomínku z dětství, kdy jsem jezdívala k babičce na venkov a moc se mi líbilo, jak vylíhnutý kuřátka všude chodily za babičkou v řadě, jak školka...........

Otázka je, jestli bych to pak dokázala zabít, no........jsem na tohle hrozná. Zabít zvíře formou lovu, ok, ale něco si vypiplat s tím, že až přijde jeho čas, tak půjde, no, nevím.........
srpen 06, 2022 10:50
... : mamča
Lenka1 : Mám to podobně. I slepici u nás zabíjíme jen v případě, že je nemocná. Jinak dožívají zasloužený důchod. Ta trocha žrádla navíc mě nevytrhne, a zahrada je dost velká. Vejci stíhám zásobit celou širší rodinu, a občas zbyde i pro kamarády.
Moje babička chovala slepice i králíky. S králíčky jsme si jako děti nesměli hrát, ani jim dávat jména, protože babička řekla, že "to se chová na maso", tak si k tomu nesmíme vytvořit vztah.
srpen 06, 2022 11:26
... : doktor
Je to hrůza hrůzoucí.Lidstvo se pominulo a páchá harakiri na sobě i živé přírodě.
srpen 07, 2022 12:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]