O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FILADELFSKÝ EXPERIMENT PDF Tisk E-mail
Středa, 20 červenec 2022
O tom, že nacisté prováděli během druhé světové války množství experimentů vojenské i sociální povahy, se všeobecně ví. Za pozornost však stojí, že se v této pohnuté době do testování zdánlivě šílených nápadů pouštěli i Američané. Jeden z jejich experimentů je dodnes předmětem četných dohad a konspiračních teorií. Co se ve Filadelfii v roce 1943 přesně stalo? Ano, tato válka urychlovala realizaci mnohých neobvyklých nápadů. V případě americké bitevní lodi, která cestovala časem i prostorem, se však jednalo jen o výmysl – ačkoli pro mnoho lidí velmi atraktivní.

 

 

V centru dění se ocitl nově postavený torpédoborec USS Eldridge. Údajně byl vybaven zcela unikátní technologií, která ho měla učinit neviditelným, což by vojensky vypjatou situaci při bitvách o Atlantický oceán pravděpodobně zvrátilo ve prospěch spojeneckých sil.

 

Elektromagnetické pole mělo zajistit ohnutí světelných paprsků kolem lodi, což by ji v podstatě učinilo neviditelnou. První pokus se odehrál 22. července 1943 ve filadelfském přístavu, a to téměř úspěšně.  O pár měsíců později, konkrétně 28. října 1943, se zmizení prý skutečně podařilo. V jeden moment loď zahalil podivný modrozelený opar a najednou se celý torpédoborec i s posádkou vypařil. Podle některých zpráv se na chvíli objevil na zcela jiném místě, a to v norfolkském přístavu vzdáleném přes 300 kilometrů; o chvíli později se však loď zhmotnila opět na svém původním místě.

 

 

Filadelfský experiment se dočkal prvního filmového zpracování v roce 1984

 

 

A aby toho nebylo málo, možná i cestovala v čase, neboť se prý do filadelfského přístavu vrátila o 10 sekund dříve!

 

Jakkoli je z vědeckého hlediska taková událost fascinující, je třeba zmínit i její dopady na nebohou posádku. Někteří námořníci se totiž údajně zbláznili, jiným se přitavily končetiny ke kovovým částem lodi. Děsivé, že? Podobně barvité detaily samozřejmě napomáhají tomu, aby se o příběhu mluvilo, a to bez ohledu na jeho věrohodnost.

Což je logicky i tento případ, pravda totiž nejspíš bude mnohem prostší – na lodi USS Eldridge se skutečně nacházela tajná experimentální technologie, ovšem pravděpodobně sloužící pouze k ochraně před torpédy s magnetickou roznětkou, jimiž byly tehdejší německé ponorky vybaveny.

 

 

Obrázek

 

 

Muž jménem Carl Allen poslal několik dopisů spisovateli Morrisovi K. Jessupovi, jenž byl autorem knihy o UFO. Allen (podepisující se v dopisech jako Carlos Miguel Allende) byl údajně očitým svědkem zmizení lodi a vysvětloval jej pomocí jednotné teorie pole – neprokázané, ale třeba Albertem Einsteinem prosazované myšlenky kombinující obecnou teorii relativity s elektromagnetismem. Vystudovanému astronomovi Jessupovi nedaly Allenovy divoké teorie spát – obzvlášť v okamžiku, kdy se k němu dostal tajemný balíček z úřadu pro námořní vyšetřování, v němž našel kopii své knihy okomentovanou neznámými lidmi – anebo možná i mimozemšťany.

 

Během dalšího bádání na Filadelfském experimentu spáchal Jessup v roce 1959 nečekanou sebevraždu. Ta samozřejmě zavdala konspiračním teoretikům další podnět k přemýšlení, o jak utajovanou událost se vlastně jedná. Allen (či Allende) zemřel v roce 1994 a během svého života několikrát změnil své prohlášení – jednou tvrdil, že si celý příběh vymyslel, jindy zase trval na jeho pravdivosti. Problém tkví především v tom, že se jednalo o jediného doloženého očitého svědka, navíc nepříliš důvěryhodného. V 80. letech se přihlásil ještě jakýsi Alfred Bielek, který o sobě tvrdil, že se nacházel na palubě USS Eldridge a děsivé vzpomínky dlouhé roky potlačoval.

 

 

 

 

Hovořil o cestování časem, konkrétně do poloviny 22. století, to vše na palubě lodi. Americké námořnictvo experiment pochopitelně popíralo, kromě těchto ojedinělých, obvykle značně zmatených jednotlivců, nicméně nejsou žádné důkazy podporující pravdivost celé události.

 

Příběh USS Eldridge samozřejmě zaujal i filmaře, kteří natočili hned několik snímků pojmenovaných Filadelfský experiment (The Philadelphia Experiment). Neznámějším z nich je ten z roku 1984, v němž ztvárnil hlavní roli Michael Paré. Údajný incident také částečně inspiroval sci-fi drama Tajemná záře nad Pacifikem (The Final Countdown) z roku 1980, což byl svého času velmi pozoruhodný snímek o moderní letadlové lodi, která se vrátí v čase před útok na Pearl Harbor.

 

Fantazie filmařů je v tomto případě zkrátka stejně bujná jako zkazky konspiračních teoretiků a milovníků záhad, kteří se přemítání nad Filadelfským experimentem určitě jen tak nevzdají...

 

 

Máte rádi podobné záhady?

Neviděli jste už také nějakého mimozemšťana?

 


 FRANTA

 

(zdroj: internet)

 


Komentáře (9)add feed
... : Josef
Mimozemšťanů je všude kolem hafo. Nabízí se mi výrok klasika: "My všichni jsme Gogo."
červenec 21, 2022 06:58
... : *deeres*
Mám ráda pohádky pro dospělé, ale jsou to jen pohádky. Ale V TV se dívám na kanál Mystery, ale to neznamená, že bych to brala vážně.
červenec 21, 2022 10:30
... : Josef
Jo, Deer. Mystery taky často koukám, občas se něco podobnýho vyskytne i na Prima Zoom.
Tady ten článek je fajn, jen mi v něm chybí jméno Nikola Tesla. Bez toho to, aspoń podle mě, nejde.
A tím i s Teslou souvisící HAARP, tajná obludná americká zbraň, vyvolávající a ovlivňující nejen meteorogické jevy a klima kontinentů, ale i myšlení lidí. HAARP byl údajně oficiálně ukončenej asi před pěti lety, ovšem i nadále je provozovanej, zdokonalovanej a podporovanej vládou USA. Umístěnej je kdesi na Aljašce a účinky jeho vyzařování na lidský mozky jsou děsivý, což je dokázáno pozorováním zejména u blízkejch obyvatel, např. kanadskýho státu Yukon.
červenec 21, 2022 11:59
... : Petr Sysala
Mimozemšťani si vybraly Českou republiku, kde testují kolik toho lidi vydrží, než se nakakají a vezmou vidle a dlažební kostky do ruky.

Ještě bych k tomu přidal falešné přistání na Měsíci a placatou zemi :-)
červenec 21, 2022 12:44
... : Jiri Bilina
To jsi Josefe HAARP pekne podcenil. HAARP podle zesnuleho venezuelskeho diktatora Hugo Chaveze zpusobil i zemetreseni na Haiti a lesni pozary v Rusku. smilies/wink.gif
Ve skutecnosti slo o civilni projekt University of Fairbanks pro vyzkum polarni zare a sireni radiovych vln, na ktery prispivala i armada, ktera mela zajem o komunikaci s ponorkami pomoci vln o nizke frekvenci.
Ta vesnice se jmenuje Talkeetna, cele zarizeni opravdu ukoncilo provoz, ale kdyz to jeste fungovalo, byly tam dny otevrenych dveri, kterych se jednou zucastnili i skolaci od nas z Dawsonu.
Kdyz uz zobes komunistickou propagandu, zkus vynechat aspon ten navijak. smilies/wink.gif
Mikin
červenec 21, 2022 17:08
... : Jiri Bilina
Petre Sysalo, pristani na Mesici Americane opravdu jen nafilmovali.
Ale aby je pri tom nikdo nechytil, filmovali to na jeho odvracene strane. smilies/wink.gif
červenec 21, 2022 17:10
... : Petr Sysala
Na odvrácené straně nemohli točit, tam už točili Floydi.
červenec 21, 2022 19:31
... : LUCIE T.
Jiri Bilino - ty jsi fakt unikát! smilies/grin.gif
červenec 22, 2022 01:10
... : Jiri Bilina
Diky Luci! smilies/smiley.gif
Vis o tom, ze uprostred nasi zemekoule je jeste jedna, hodne podobna? I tam ziji lide a zvirata, casto se tam odahravaji stejne veci jako u nas.
A ta vnitrni zemekoule je vetsi!
Mikin
červenec 22, 2022 02:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]