O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O VLASTENECTVÍ A VLASTIZRADĚ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 červenec 2022
Vlastimil VondruškaTento článek byl panem doktorem Vondruškou napsán před sedmi léty, tedy v době první migrační vlny, kdy část lidí dojemně hovořila o tom, jak musíme pomáhat válkou postiženým obyvatelům. Někteří je vítali květinami na nádražích, jiní jim jeli pomáhat a starat se o ně. A masmédia chrlila článek za článkem, jak karavany těch chudáků putují z necivilizovaných zemí do těch civilizovaných. Komentátoři tvrdili, že multikulturní soužití je největší hodnotou moderní civilizace. Od té doby jsme ušli velký kus cesty.


 

 

Odmítám vlastizradu a budu se dál chovat tak, abych se mohl v budoucnu podívat do očí svým dětem a vnukům.

 

Vyrůstal jsem v rodině, kde jsme si vážili jeden druhého, a moji rodiče pečovali o stárnoucí prarodiče s láskou. Ve škole mi vštěpovali úctu k našim předkům a lásku k národu a k naší zemi. Učil jsem se rád národní dějiny a bavila mne česká literatura. Na výlety jsme jezdili na hrady a zámky a památky spojené s českou minulostí. Měl jsem to ohromné štěstí, že jsem chodil do divadla v době, kdy z úst herců zněla správná a slušná čeština bez vulgarismů.

 

Už jako dítě jsem měl ohromnou radost, když naši sportovci vítězili, československá vlajka stoupala na stožár a zněla naše hymna, která opěvuje naši nádhernou a požehnanou zem. Učili mne, že tohle jsou Čechy a žije tu český národ. Je to naše vlast, za kterou jsme odpovědní, a budeme se mít dobře jen tehdy, pokud o ni budeme pečovat svědomitě, s úctou a láskou.

 

Učili mne, že si musím brát příklad z předků, kteří pro svou vlast umírali, bojovali s nepřáteli a postavili se i přesile, neboť cítili odpovědnost za svůj domov, za svoje děti, manželky, rodiče, prarodiče. Nehrbili se před nepřítelem a pohrdali vlastizrádci. Za vlastizradu byl trest smrti. Vlastizradou je míněno to, když by někdo chtěl vydat tuto zem a její lid nepříteli. Pro celé generace byla vlastizrada tím nejhorším, čeho se mohl Čech na Čechovi dopustit. Bylo to stejné jako vrazit bratrovi dýku do zad.

 Bylo toho hodně, co mě učili a čemu jsem věřil.

Asi mě vychovali divně, protože všechno to, co jsem miloval a v co jsem věřil, je dnes špatně.

 

 

  
 
 

 

Mnohým z nás padli rodiče, prarodiče, příbuzní ve světových válkách 20. století. Bojovali za svobodu a bojovali proto, aby jejich rodiny mohly žít ve svobodných Čechách. Dnes se dozvídám, že není správné bránit vlast, je lepší se sebrat a odejít vyklidit prostor pro nově příchozí. To samozřejmě neznamená, že nechci pomoci potřebným lidem. Učili mě, že mám být velkorysý, laskavý a štědrý. Pokud někdo o pomoc požádá a já mohu pomoci, mám to rozhodně udělat. A udělám to, i když mne to stojí vlastní síly, peníze, čas a třeba musím i trochu riskovat. Děláme to všichni, pokud ovšem ten, kdo pomoc potřebuje, si ji nevynucuje silou a nechce víc, než mu můžeme dát. A nerozhodují o tom byrokrati, ale naše srdce.

 

Nelze pomáhat všem, může se stát, že na to naše síly nestačí. Neplavec nemůže skočit pro topícího se, ani kdyby nakrásně chtěl. Pomoci někomu je záležitost našeho svědomí. Pokud někomu z jakéhokoli důvodu pomáhat nechci, neudělám to. Je to mé nezadatelné právo. Od dávnověku do téhle země přicházeli cizinci a usazovali se tu v klidu míru a pohodě. Bylo k tomu potřeba dodržet tři základní podmínky:

 

Přijmout naši víru, ctít zákony českého království a živit se poctivě. Tedy nevnucovat nám umanutě cizí víru, cizí zvyky, cizí jazyk. České království bylo pohostinnou zemí a ten, kdo chtěl s námi žít v míru, byl vítán.

 

Nejsme národ, který by byl sobecký. Jsme národ, který se vždycky choval rozumně, a pokud možno spravedlivě. Mohou mi spílat, že jsem xenofobní, ale já zůstanu Čechem a vlastencem. Budu dál milovat tuhle zem, budu psát knihy o českých dějinách a budu chválit naše předky za to, že tuhle zem uchránili proti nepřátelům, že ji budovali k obrazu svému, že z neúrodné krajiny sevřené horami vybudovali zemi medem a strdím oplývající. Odmítám vlastizradu a budu se dál chovat tak, abych se mohl v budoucnu podívat do očí svým dětem a vnukům.

 

PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc

 

.
Komentáře (19)add feed
... : Jiri Bilina
No, kdyz prijde na husitske valky nebo kata Mydlare, tam bych se s panem doktorem Vondruškou, kandidatem ved, polemizovati neodvazil. Prisaham na holej pupek!
Ale kdyz se Vondruška vyjadruje v tom smyslu, ze se Krym stal soucasti Ruska diky referendu, nebo ze Obama rozpoutal 4 valky (aniz by Vondruška ty valky jmenoval) tak je zrejme, ze moderni historii nas ucenec rozumi za starou backoru.
Co se imigrace tyce, neznam nikoho (vcetne Dalajlamy) kdo by tvrdil, ze Evropa ci Amerika muze prijmout uplne vsechny chudaky suzovane valkou ci hladem. Spory panuji predevsim v tom, jak nastavit imigracni politiku tak, aby neublizila ani Zapadu, ani tem chudakum.
No a kdyz prijde rec na vlastenectvi, vlastizradu a boj za svobodu, tak rozhodne nezastavam nazor, ze by k tomuhle tema mohli psat clanky jen byvali disidenti ci bojovnici proti nacismu ci komunismu.
Zijeme totiz v demokracii, vykecat se muze kazdy a ja byl vychovan podobne jako pan doktor k ucte ke svobode i predkum, kteri za ni bojovali.
Ale tolik snad mohu rici, ze tenhle vytvor od prislusnika me generace, ktery v dobe sovetske okupace, cenzury, zadratovanych hranic a uranovych koncentraku dobrovolne vstoupil do KSČ pusobi vic nez podivne. Dokonce bych rekl, ze az zrudne.
Pokud se mylim, uvital bych namisto urazek nejaky ten argumentik. smilies/wink.gif
červenec 19, 2022 02:07
... : Petr Sysala
Po roce 1989 se nase generace snažila dohnat Evropu. Když jsme po pár desitkach let zjistili, co je ta Evropa a USA zač, tak oprávněně pochybujeme, že to je cíl našeho snažení. Pamatujeme totiž nesvobodu a tupost tehdejších soudruhů a v Bruseli a USA je to dnes velmi podobné.
Naše děti tohle srovnání nemají. Pojmy jako statni suverenita, tradice, národní měna, územní celistvost jim nic neříkají. Do vojska se dnes chodí vydělat na barák, když pojedu na misi. Škola a sítě z nich udělaly světoobčany. Jedinym měřítkem úspěchu jsou peníze. Reprezentovat vlast? Kolik za to?
A že slova národ, vlast, hrdost jsou dnes vnímána jako nahnědlá je pro ně normální.

Dokud budeme volit politiky, jako je to dnes, a náš reprezentant bude mit charisma mokreho hadru, tak to lepší nebude.
červenec 19, 2022 06:18
... : Josef Kouba
Jen nerad.
Mikine prosí již ustaň stěmi moudry. Jeden z tvých bývalých kamarádů tvrdil, že nemáš ani maturitu. Já jí sice zdárně absolvoval ale ruštinu s malým podvodem a v češtině vynikám dodnes, jak po pravdě kritizuješ. Trochu osobní skromnosti by nechybělo.
S názorem pana doktora Vondrušky plně souhlasím. Urážky na závěr tvých mouder, jsou více než hloupé, to děláš vždy, pokud jsi argumenty v hajzlu. Chtěl jsem napsat v prdeli ale nejsem si jist jaké i-y na konci.
červenec 19, 2022 06:34
... : Jiri Bilina
Docela zajimave pozorovat, jak se z nomenklaturnich komunistu a kolaborantu s okupacni moci kteri po roce 89 prisli o koryta stali behem let naruzivi flastenci.
Na "proletarsky internacionalismus" ktery nam s takovym usilim vtloukali do hlav jakoby uplne zapomneli a misto toho nastoupily reci o Ceskem narode, hrdosti, cti, ucte k predkum, vlastenectvi, vlastizrade a boji za svobodu...
K tomu boji meli soudruzi v okupovane zemi jedinecnou prilezitost, ale ve stoje tleskat a skandovat At zije Sovetsky svaz bylo jaksi pohodlnejsi.
Podle vsemoznych statistik se cesky narod nikdy nemel tak dobre, nikdy nemel vetsi svobodu a vetsi bezpeci nez ma ted, jako clen EU a NATO.
Ale vykladejte to byvalym papalasum, politrukum a nastenkarum... smilies/wink.gif
Mikin
červenec 19, 2022 07:50
... : Petr Sysala
Pěkná sebereflexe.
červenec 19, 2022 08:06
... : Josef Kouba
Podle vsemoznych statistik se cesky narod nikdy nemel tak dobre, nikdy nemel vetsi svobodu a vetsi bezpeci nez ma ted, jako clen EU a NATO. ...Tak to je Mikine od tebe doslova perla.
---
Vše co mělo v Čechách hodnotu je prodáno, obchodní domy vlastní Němci, banky cizinci, a před kým nás chránilo NATO? od pádu SSSR se vojenský pakt rozpustil, ale USA armáda zůstala.Proti komu?? Kde byl 30 let ten strašný nepřítel?
Rusko bylo v roce 2000 krok před bankrotem. Západní banky, Mc.Donaldy tam rostly jako houby po děšti. Putin nastoupil v únoru 2000 a začal dělat doma pořádek. Amíci měli z toho šok byli si jistim že Rusko zmákli.
Dál to znáš.

červenec 19, 2022 10:20
... : Petr Sysala
Větší inflaci než ČR má už jen Rusko. Ale že jsme to tomu Putinovi natřeli co?

tak raději něco z klasiky:

"A mohla bych ty statistiky vidět?"
červenec 19, 2022 12:05
... : *deeres*
Vondruška je jedním z nejčtenějších českých spisovatelů. I já patřím mezi jeho čtenáře.
červenec 19, 2022 12:19
... : mila1
Nepatřím mezi čtenáře pana Vondrušku, to předesílám.
Pokud byl jeho článek reakcí na odmítavé stanovisko našich občanů na vnucované kvóty přijímaných "uprchlíků" z Afriky, tak historie a vlastně nyní současnost ukázala, jak to s naším národem je.
Pomoc, kterou jsme poskytli ukrajinským uprchlíkům před válkou, kterou rozpoutal Putin, je jasná odpověď. Jsme národ, který poskytne pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují, kteří si jí váží a dokáží se zapojit do pracovního procesu země, kam přišli. Dlouho jsem nebyla tak hrdá na to, že jsem Češka.
červenec 19, 2022 13:24
... : Jiri Bilina
Milo, s tou hrdosti jsme na tom podobne. U me je ten pocit mozna dvakrat vetsi, protoze Kanadane pomahaji uprchlikum (i Ukrajine v podobe zasilek zbrani na obranu) podobne jako Cesi.
Me zajimalo, co o tom soudi jinak velice aktivni pan Vondruška, ale od zacatku Putinovy agrese jen ticho po pesine. Pritom jeste tesne tim nez to peklo zaclo schvaloval zabrani Krymu...
Oni tihle komunisti prekabateni za vlastence maji v hlavickach proste zmatek. Kdyby Rusko napadlo nejake cernochy ci mohamedany, nebylo by co resit. Ale tohle je agrese proti dalsimu slovanskemu a krestanskemu narodu. Ve ktere navic hraji na strane Ruska roli "potravy pro dela" hlavne Ujgurove, Dagestanci a muslimsti Cecenci. smilies/tongue.gif
Ja zazil pred 10 dny zajimave setkani se starym kamaradem, zlatokopem od nas z Yukonu, ktery se zamiloval do ruskojazycne Ukrajinky z Charkova. Napsal jsem o tom na Kudlanku clanecek, ktery mozna neni zadna senzace, ale je to prime svedectvi. Ma to podle Daniely vyjit kazdym dnem.
Mikin
červenec 19, 2022 17:17
... : Jiri Bilina
Nojo, Josefe Koubo. Poradek Putin opravdu delat zacal.
Ale tak nejak po hitlerovsku a spouste okolnich narodu se to pramalo zamlouva. Nektere se te zrude dokonce dokazaly postavit na odpor... smilies/wink.gif
Mikin
červenec 19, 2022 18:11
... : Lenka1
Výjimečně poruším svoje mlčení, ke kterému jsem se rozhodla, protože mě už přestaly bavit ty pitomé žabomyší války.

Naprosto souhlasím s P.Sysalou:

Po roce 1989 se nase generace snažila dohnat Evropu. Když jsme po pár desitkach let zjistili, co je ta Evropa a USA zač, tak oprávněně pochybujeme, že to je cíl našeho snažení. Pamatujeme totiž nesvobodu a tupost tehdejších soudruhů a v Bruseli a USA je to dnes velmi podobné.
Naše děti tohle srovnání nemají. Pojmy jako statni suverenita, tradice, národní měna, územní celistvost jim nic neříkají. Do vojska se dnes chodí vydělat na barák, když pojedu na misi. Škola a sítě z nich udělaly světoobčany. Jedinym měřítkem úspěchu jsou peníze. Reprezentovat vlast? Kolik za to?
A že slova národ, vlast, hrdost jsou dnes vnímána jako nahnědlá je pro ně normální.

Dokud budeme volit politiky, jako je to dnes, a náš reprezentant bude mit charisma mokreho hadru, tak to lepší nebude.


Stejně tak i s Josefem Koubou - to víš, Jelcin Amíkům za stakana vodky podepsal cokoliv a globalisti už porcovali medvěda, když ještě běhal po lese. No, smůla. Stejně bych chtěla vidět ty ksichty v "Pentagramu", když jim došlo, že v Sevastopolu se už neusalašej.

To, co se v současné době odehrává, je jen otevřený boj o zdroje, který skrytě probíhá už dlouho. Jen lid to ještě nepochopil.
červenec 19, 2022 19:02
... : Jiri Bilina
To bude vono. Lid to jeste nepochopil, protoze lid je nechapavej a lidu je nutno to spravne vlastectvi natlouct do hlav. V krajnim pripade i pomoci zvlastnich vojenskych operaci.
Jenze vzdycky kdy uz to zacne vypadat nadejne, prileti nejakej Javelin, Bayraktar nebo HIMARS... smilies/cry.gif
Mikin
červenec 19, 2022 20:24
... : d@niela
Ahoj Leni, vítám tě, a přesně souhlasím s tou tvou větou:

To, co se v současné době odehrává, je jen otevřený boj o zdroje, který skrytě probíhá už dlouho. Jen lid to ještě nepochopil.
červenec 19, 2022 21:53
... : Jiri Bilina
No, pokud je mile damy ten "boj o zdroje" myslen jako Putinova snaha okupovat Donbas s vetsinu ukrajinskeho prumyslu, uhli, zemniho plynu a ropy, tak je to vicemene pravda.
Ale nezlobte se, porad jde jen o hitlerovsky utok proti sousedni, demokraticke zemi, ktera se ve sve "neskonale drzosti" opovazila vybirat si pratele v demokraticke Evrope.
Kam Ukrajina stejne jako Ceska republika patri.
-----------------------------------------------
Mimochodem - ono se to Putinovo vyvrazdovani jedne vesnice za druhou (v zajmu ziskani nekolika ctverecnich kilometru) za poslednich par tydnu nejak zaseklo.
Pricinou je americky raketovy system HIMARS, ktery diky druzicovym udajum ukrajinske vojenske rozvedky zasahuje uz 2 tydny jeden municni sklad za druhym, jedno rušsisticke velitelstvi, jeden sklad pohonnych hmot za druhym.
V jednom pripade zhynulo 12 fasistickych lampasaku spolecne.
Postup ruskych okupantu se diky tomu zastavil a hitlercici jsou ted ve stejne zadnici, jako byl jejich Führer ve svem bunkru. smilies/wink.gif
Co bych docela doporucil: to je narozdil Putlerovin cetba nezavislych zdroju jako je treba konzervativni britsky, The Economist.

červenec 20, 2022 03:47
... : Josef
Velmi srandovní. Kdyby mi nebyly mužský smajly odpudivý, hodil bych ti jich teď nejmíň padesát.
červenec 20, 2022 05:18
... : Jiri Bilina
No a kdybys byl Josefe krome rusackych webu v cestine schopen cist treba i ten zmineny The Economist, meli bychom se o cem snad i bavit.
Takhle je diskuse s tebou jak hrat sachy s holubem.
Ktery rozhazi figurky, posere sachovnici a odkraci jako king. smilies/wink.gif
Mikin
červenec 20, 2022 05:49
... : Josef
Jaká zase diskuse se mnou? Já s tebou vůbec nediskutuju. Já se ti chechtám.
červenec 20, 2022 06:54
... : Jiri Bilina
Vsak jo. Proto tak silne pripominas toho holuba. smilies/wink.gif
Mikin
červenec 20, 2022 07:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]