O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠUDYPŘÍTOMNÉ MIKROPLASTY – HOROR BUDOUCNOSTI PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 červenec 2022

V krunýřích korýšů, písku pláží, antarktickém ledu, zažívacím traktu ryb a mořských ptáků. Ale také v kuchyňské soli, pitné vodě balené i stáčené, v pivu, mražených potravinách, tropických plodech, tajícím sněhu, ovzduší měst. Dá se bez větší nadsázky říct, že mikroplasty se dají najít všude tam, kde je budete hledat.  Nacházejí se v čistém vzduchu v Pyrenejích, ale také v lidských plicích. Jsou už všude.

 


Nadále jsou i poslem špatných zpráv. Ta poslední uvádí -  podle studie zveřejněné v Environmental Pollution, že mikroplasty slouží jako schránky pro viry, které díky jim mohou přežít podstatně déle. Stručně řečeno, viry, například rotaviry, které šíří gastroenteritiduse přichytí k plastovým částicím menším než 5 mm.  A ve vodě proto zůstávají aktivní po dobu nejméně 3 dnů. Takže i tak krátká doba stačí na to, aby viry, které se dostaly z odpadních vod na běžnou veřejnou pláž, nakazili spoustu lidí.  A to zejména proto, že úpravny vody nejsou schopny všechny mikroplasty zachytit. Vzhledem k velikosti těchto částic vědci poukazují na to, že je mohou spolknout plavci, kterým se voda, ve které plavou, dostane do těla.

Milovníci plodů moře snědí tisíce plastových mikročástic ročně, tvrdí vědci  - iDNES.cz

Jejich nepatrná velikost a pomalá degradace je předurčuje k snadnému šíření celým životním prostředím. Takže se dá bez uzardění předpokládat, že jejich expozici budou ve větší či menší míře vystaveny všechny živočišné druhy světa. Aktuálně produkujeme kolem 400 milionů tun ročně a podle všeho to do roku 2050 bude dvakrát tolik. Z tohoto ohromného objemu vyrobených plastů se pak určitá část stane odpadem ukládaným na skládkách a/nebo nesprávně likvidovaným/odkládaným odpadem. Tedy potenciálním zdrojem pro vznik mikroplastů. Dá se tedy prohlásit, že potenciální problém s mikroplasty kolem nás bude neustále růst.

 

 

Jenže těmi to nekončí.

Ze svých nepatrných mikroměřítek se rozkládají dál, na ještě menší částečky, nanoplasty. Platí pro ně vše, co už bylo zmíněno. S dodatkem, že jako násobně menší částice mohou skutečně pronikat snadno opravdu kamkoliv, a jejich vliv - navzdory nepatrné velikosti - na lidské zdraví tak může násobně větší. Zkoumat vliv nanoplastů je pořádná výzva i pro současné vědce a badatele. I s dostupnou technologií jsou naše možnosti nanoplasty „alespoň zahlédnout“ dost omezené. U nejvýkonnějších elektronových mikroskopů světa se totiž dostáváme k rozlišení 0,5 nm, takže nám nano-svět mikroplastů zatím dočista uniká…

 

Jídlo

Každý den spolu s jídlem člověk zkonzumuje i části mikroplastů, které se na něj dostaly buď díky obalům, ve kterých bylo zabalené, nebo přímo přes znečištěnou půdu, kde plodina rostla.

 

 

Sáčky od čaje

Jen ve Velké Británii se každý den použije až 160 milionů čajových sáčků. Většina z nich přitom obsahuje kousky plastů, díky kterým dokážou udržet obsah i tvar, ale také odolat vroucí vodě. Přestože se v dnešní době objevují i sáčky, které jsou stoprocentně ekologické, ve většině běžných čajových balení lze stále nalézt stopy plastu.

 

Žvýkačky

Životnost dnešních žvýkaček je vskutku obdivuhodná. Důvod, proč je člověk může žvýkat tak dlouho, je jednoduchá – obsahují plasty. Konkrétně se jedná o plastovou složku s názvem polyizobutylen, používaný například i při výrobě pneumatik. Lze v nich však najít i polyvinyl, který se vyskytuje i v lepidlech či gumách. I kvůli tomu bychom žvýkačky neměli spolknout.

 

Mořská sůl

Se znečištěním moří a oceánů plasty kráčí ruku v ruce i znečištění mořské soli, kterou si mnozí dochucují své pokrmy. Výzkumy odhalily, že až v 90 procentech případů se v mořské soli vyskytovaly mikroplasty. Člověk, který si jídlo dochucuje mořskou solí, tak může za rok v průměru sníst až dva tisíce plastových mikročástic.

 

Oblečení

V současnosti se při výrobě do oblečení dostane velké množství mikroplastů, které se později při praní uvolní do vody. Takto znečištěná voda následně skončí v řekách, mořích či oceánech, kde se dostane do ryb a nakonec se v potravinovém cyklu vrátí zpět k člověku.

 

Vlhčené ubrousky

Spotřeba vlhčených ubrousků se zvýšila i kvůli pandemii koronaviru s tím, jak lidé jimi častěji umývají povrchy nebo věci. Aby dlouho vydržely, vyrábějí se i ze směsi bavlny a polyesteru, kvůli čemu může jejich rozklad trvat stovky let. Velkým problémem vlhčených ubrousků je i to, že je lidé splachují, přičemž se nejen zacpává odpad, ale pochopitelně končí v mořích a oceánech.

 

Dobrou chuť, pokud právě něco jíte …

d@niela


Komentáře (6)add feed
... : Jiri Bilina
Ano, je to svinstvo. Stejne jako treba palmovy olej.
A budouci generace nas budou merit podle toho, co jsme proti tomu udelali... smilies/undecided.gif
Mikin
červenec 19, 2022 02:40
... : *deeres*
Byla doba kamenná, bronzová, železná....., teď je doba plastová. Až bude zima a nebude čím topit, spousta plastů proletí komínem. Já pamatuji, jak kominík šílel, když u mámy čistil komín. Máma si vyráběla vlastní brikety, do pytlíku od mléka, nasypala mour, trochu to navlhčila a šup s tím do kamen. To zase bude příroda plakat.

červenec 19, 2022 12:28
... : d@niela
Jo, taky si na tohle vzpomínám...
Asi čtyři roky jsem žila v Černošicích u Prahy. Ten panelákovej byt jsem pronajala a jela proměnit své dva chcípákovité chudáčky na zdravé a sportující děti. Začátky byly docela těžké - pamatuju, že první Vánoce (bydlela jsem tam ve zcela čerstvé a ještě zcela nedodělané novostavbě) jsme měli doma 16 °C, a bylo to super. Seděli jsme kolem stromečku zaboření ve spacácích.
Jo, a tam jsem se učila topit v kamnech.
Ano, na ty pytlíky od mléka a příznačný kouř z komínů si taky dobře pamatuju...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Ale stejně tenkrát bylo nějak líp.
červenec 19, 2022 13:15
... : Krakonoš
Tak kdo se v létě postaral, aby měl v zimě čím topit, tak opravdu plasty pálit nemusí. To dělají dobytkové, samozřejmě si najdou nějakou výmluvu, že to tak dělat musí, ale je to v podstatě toho člověka. Kdo není vychovanej jako prase, tak prostě umělou hmotu do kamen nepřiloží.
červenec 21, 2022 09:15
... : LUCIE T.
Jo, taky si pamatuju, jak sousedi sháněli pytlíky od mlíka.
My šli raději do lesa na klestí.
červenec 22, 2022 01:13
... : *deeres*
Lidi jsou neuvěřitelný prasata a pneumatiky tak dobře hoří. Měli byste vidět teď les po nájezdu houbařů a borůvkářů. Je to chráněný přírodní park a protože jsou líní ujít pár kroků do kopce, na0jíždí auty až do lesa, po odjezdu je les plný odpadků a podpapírníků.
červenec 22, 2022 11:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]