O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZNÁTE TONYHO A EBERHARDA? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 květen 2022
Jestlipak víte, že kouzelná Pražská zoologická zahrada je v žebříčku nejoblíbenějších zoologických zahrad světa na 5. místě? Pochybuju, že někdo dovede vyjmenovat všech těch 670 druhů zvířat, která tam žijí. Já jsem se zakoukala do želváků. Konkrétně dvou následujících želvích pánů. Dosud jsem se osobně poznala jen s těmi malými, které se placatí po trávníku mojí dcery, ale ono opravdu - není želva jako želva – a dokonce ani tehdy ne, když jsou obě stejného druhu.


 

V případě pražských samců Tonyho a Eberharda to platí obzvlášť. Jeden je mohutný kliďas a skutečný obr pavilonu, druhý má horkou krev, dlouhý krk a sotva třetinovou hmotnost. Oba jsou však skutečné osobnosti.

 

Eberhard – celým jménem Eberhad von Leipziger Hauptbanhof – je želva sloní santacruzská, a jeho příbuzné bychom v přírodě našli na galapážském ostrově Santa Cruz. Stejně jako ostatní santacruzské želvy má i Eberhard klasický kopulovitý krunýř želv pasoucích se ze země. Do Prahy přišel ze Zoo Leipzig 12. září 1996 a od roku 1998 je stálým obyvatelem Pavilonu velkých želv.

 

Povahově ztělesňuje Eberhard „klidnou sílu“ s obrovskou chutí k jídlu. Všemožně se vyhýbá jakýmkoliv konfliktům, raději tisíckrát již při sebemenším náznaku nevole z druhé strany ustoupí, než by se pustil do souboje. Avšak jak již to tak u klidných povah bývá, když pomyslná sklenka trpělivosti přeteče, Eberhard se naštve a jako vybuchlá sopka hrne vše před sebou. Při hmotnosti 237 kg, která z něj činí největší želvu v pavilonu, mu to nečiní mnoho námahy…

 

 


 

 

Eberhardův spolubydlící Antonio je želva sloní pinzónská, a díky svému původu patří k jedněm z nejvzácnějších zvířat v Zoo Praha. Pinzónské želvy jsou totiž v Červeném seznamu IUCN vedeny jako poddruh vyhynulý v přírodě a do dnešních dnů přežily vlastně jen díky své dlouhověkosti. Na galapážském ostrůvku Pinzón, který je velký jen zhruba jako pražské Staré Město, totiž jejich vejce i mláďata hubili nepůvodní živočichové tak účinně, že se želvy prakticky přestaly rozmnožovat. Po desítky let přežívali jen dospělí jedinci, dost velcí na to, aby si na ně krysy, kočky ani prasata netroufli. Teprve nedávno začalo díky důsledné ochraně a razantním krokům, mezi něž patřilo kompletní odstranění krys z ostrova, svítat na lepší časy.

 

Do pražské zoologické zahrady přišel Antonio z Kolína nad Rýnem v září 1995 už se svým typickým poznávacím znamením: chybějící pravou nosní dírkou, což je pravděpodobně následek rvačky s jiným želvím samcem. Jako jediná želva svého druhu v Evropě má Antonio sedlovitý krunýř, který je pro želvy z Pinzónu typický. Na ostrově totiž želvy nemají možnost se pást, a tak místo toho natahují hlavu do výšky a okusují čerstvé výhonky sukulentních rostlin a listy keřů, v čemž jim kromě sedlovitého krunýře s vysoko vyklenutou pomyslnou „hruškou“ sedla pomáhá také dlouhý žirafí krk.

 

Nedostatek potravy v přírodních podmínkách se odráží i v Antoniově hmotnosti pouhých 72–74 kg, což je v ostrém kontrastu s trojnásobně těžkým Eberhardem. Antonio má však na rozdíl od Eberharda srdce „hospodského rváče“, který se za všech okolností musí předvádět a prát se, rád provokuje a vytahuje se. Když to schytá, chvíli se oklepává, ale při nejbližší příležitosti začne znovu „prudit“. V přírodě mezi sebou samci želv sloních svádějí půtky, a protože jedinou další želvou sloní v Pavilonu velkých želv je právě Eberhard, stával se v minulosti často Antoniovým cílem – a obvykle mu ustupoval. Před pár lety ale zjistil, že když se postaví, tak je vyšší než Tony a hlavně, že má velkou sílu, a od té doby se na něj již Tony povyšovat nemůže.

 

V současnosti by se dal vztah Antonia a Eberharda nazvat vzájemným příměřím. Do půtek se již nepouštějí a dokonce je lze oba vidět, jak si bok po boku pochutnávají na víkendovém krmení – čínském zelí, kadeřavé kapustě, nebo hydroponicky vypěstovaném ječmenném či pšeničném osení.

 

Zajímavostí je, že Toníkův krunýř by neměl být dědičný, a že oba samci, byť se tak diametrálně vzhledově a váhově liší, si jsou přesto geneticky velmi blízcí.

 

Zdroj: Pražská ZOO

 

 

Komentáře (2)add feed
... : Markéta
Mám moc ráda ZOO, a když byl synek malý, tak jsme tam bývali hodně často. Procházeli jsme ji celou a želváci většinou baštili nebo jen tak v klídku užívali dne, až jsme jim kolikrát zaviděli.
Ale kde jsme strávili nejvíc času, jsou žirafky. Mají nádherné oči lemované dlouhými řasami, a když hledají, zda nemáš nědo dobrého, tak krásně umí snad i mrkat. Několikrát se mi podařilo jediného žirafáka (myslím, že jménem Vincent)i krmit jeho oblíbenými jablky (nebojte krmila jsem ho pod dohledem). Chudák byl sám v kotci a ven do výběhu ho pouštěli jen když byl výběh prázdný, protože už nakryl všechny samice ve stádu a jeho dcery už před ním schovávali :-). Takže potrava byla jeho poslední lákavá činnost. Snad ho poslali do jiné ZOO, kde by si zase užil
Ten dlouhý jazyk, kterým si jablko dokázal z dlaně vydolovat a čumák k pohlazení... - úžasný!
květen 19, 2022 09:35
... : Josef
Jo. Taky jsem často chodil s dětma, pak i s vnukama. Hned za vstupem nalevo pod schodama měli nádherně připálený klobásy. Tehdá ještě byly klobásy z masa a smělo se používat dřevěný uhlí, takže se jednalo o skutečnou pochoutku, o který dnešní dvacátníci už nemaj ani ponětí. Největší atrakcí pro vnoučky byl dětskej vláček, odkud jsem je po asi pěti jízdách musel tahat násilím. A pak lanovka! Nádhera, kterou jsme pokaždý absolvovali nejmíň třikrát. Taky nezapomenu, jak jsem asi čtyřletýho vnoučka téměř násilím odvedl od obdivování a sledování zametající metařský multikáry, která ho zaujala nesrovnatelně víc, než lední medvědi nebo koně Přewalského. Starší vnouček pak zase nutně musel vidět slony, kteří ovšem zrovna nebyli venku, ale uvnitř. Nutně je ale musel vidět aspoň uvnitř. Sestoupili jsme asi tři schody dovnitř a ovanul nás charakteristickej smrad. A zhnusenej vnouček, že dál už nejde! Tak jsem mu vysvětlil, že když tak nutně potřebuje vidět slona, musíme jít dolů. Na to už jen odpověděl, že tak nutně ho zase vidět nemusí, že teda radši zmrzlinu, než slona.
Bejvalo tam prostě krásně, když vstup byl za 5,- Kč. Vím, že ceny tehdá a dneska se těžko srovnávají ale dnešních 250,- Kč dospělí a 200,- Kč děti, nebo 800,- rodina, to si přecijen už člověk návštěvu rozmyslí. A že by mě utěšilo, že já, coby přestárlej, to mám za 1,- Kč, to mě fakt neutěší, když bych za tři vnoučata vyplázl 6 stovek.
květen 22, 2022 08:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]