O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NESTRKEJTE RUKU DO HADÍHO HNÍZDA PDF Tisk E-mail
Pátek, 25 březen 2022
Nedávno jsme měli 21. březen, první jarní den. Vyprahlou zemi zaplavil tající sníh, zmrzlá půda začala odhalovat svá tajemství. Šedivé louky získaly zelenohnědý nádech a ozdobily je první jarní květiny. Ptáci, králíci a také hadi začali vyvádět své mladé a já si vzpomněla na jednu dávnější příhodu, ve které můj kocour Miky sehrál opět jednu z hlavních rolí.


 


 

Bude tomu už několik let, kdy jsem žila se svým pohádkovým princem v jeho domě. Že se z prince vyklubal zakletý žabák, to už je vedlejší téma. Nicméně, ve vrcholném období naší zamilovanosti jsme si pořídili Mikyho, který celkem záhy objevil krásy nekonečné zarostlé zahrady. Netrvalo dlouho a půlroční koťátko lovilo jako starý mazák.

 

K naší škodě se nebál vůbec ničeho, a tak, když si pyšně nesl v tlamičce do kuchyně půlmetrovou živou užovku obojkovou, málem mě trefil šlak. Bohužel pro nás pro všechny, nezůstalo jen u jedné, a naštěstí pro ně, nikdy nedošlo na jejich usmrcení. Svíjející potvory se mu pokaždé vysmekly a hledaly útočiště v různých zákoutí našeho domu.

To mělo za příčinu, že jsem půl roku chodila na záchod na benzínku a nosila pouze uniformu z práce, protože jsem se bála otevřít skříň.

 

Jednoho krásného dopoledne, kdy jsem si vychutnávala kávu na terase, mi nemohlo uniknout, že Miky se až příliš soustředěně dívá na díru v zemi pod maketou Gotthardského tunelu, jež byl součástí velké zahradní železnice. Netrvalo dlouho, po něčem chňapnul a opět vytáhl z díry hada. Poskočila jsem o tři metry a šla se zabarikádovat do domu. Třesoucíma rukama jsem si prohrabávala mastné vlasy a pořád jsem si opakovala: „Co teď, co teď, co jen budu dělat? Na infarkt jsem ještě příliš mladá.“

 

 

Natrix Užovka Obojková - Fotografie zdarma na Pixabay

 

 

Tu mi hlavou proběhl spásný nápad a vytočila jsem linku na ochranu divokých zvířat. Tam mne ochotný pracovník přesměroval na jakýsi herpetologický kroužek a ten mě přesměroval na místní spolek na ochranu chráněných druhů. Těm jsem stručně a jasně popsala situaci a čekala na záchranu v podobě odchytu, nebo rovnou vypálení celé zahrady, popřípadě celého domu.

Jak jsem se pletla!

 

 

Rozhovor probíhal asi takto:

 

„A co teda přesně od nás čekáte?“

Já: „No zachraňte mě. Nebo ty hady. Nebo nás všechny. Ti hadi tady dlouho nepřežijí. Můj kocour je všechny zlikviduje. Ani já dlouho nepřežiji. Prosím Vás, zachraňte nás!“

Ochránce: „Jak Vás můžu ochránit? Já mám za úkol chránit ohrožené druhy.“

Já: „A to si říkáte ochránce??? Já jsem taky ohrožená! Mám tlak 180 na 200!!“

Ochránce: „Madam, při vší úctě. Vy nejste ohrožený druh.“

Já už viděla rudě a říkám mu: „Tak mi teda řekněte, co mám dělat. Mám hady ve skříni, v koupelně a já nevím, kam ještě ty potvory zalezly. Můj kocour je tahá z díry, jako králíky z klobouku a nosí mi je do kuchyně. To si je mám upéct nebo co??“

 

Tu zapálený zoolog pochopil vážnost situace a říká mi: „Víte co? Nejlepší bude, když ty hady přesídlíte někam, kde jim nebude hrozit žádné nebezpečí.“

Na chvíli jsem zpozorněla, a abych se ujistila, poprosila jsem jej, aby tu větu zopakoval. „Cože to mám udělat?? JÁ je mám přesídlit???? To myslíte úplně vážně???“

Ochránce pokračoval: „No ano, na tom nic není. Odkryjete hnízdo a hnízdo i s hady přesunete do kyblíku. Ten odnesete někam na kraj lesa. Někam, kde je sucho, ale zároveň dostatek potravy. Oni si už poradí.“

Na půl minuty se mi zastavilo srdce a prodělala jsem mozkovou smrt při představě, že si nesu v kyblíku hady a pro upřesnění instrukcí jsem se ještě optala: „A kolik si myslíte, že těch hadů v tom hnízdě žije?“

Zapálený herpetolog zkušeně odpověděl: „Ne moc, nanejvýš 30-40.“

 

V tu chvíli jsem upadla do bezvědomí.


VAŠE VERONIKA,

A MIKY –kocour-hadobijec

 

pokračování příště …


Komentáře (8)add feed
... : doktor
Veru gratuluji,že jsi se probrala a byla ochotná napsat povídáníčko,které mne opravdu pobavilo a udělalo radost z jarního hemžení.
březen 25, 2022 13:37
... : andrea
Milá Veroniko, koukla jsem se, že vydáváš knížku. OK, tak to budu velice ráda a skutečně si ji koupím - každopádně to budu mít jako dárek k máminým narozeninám.
březen 25, 2022 17:19
... : Josef Kouba
Jo užovky. Jeden by nevěřil jak rychle dokáží děvčata v rozpuku plavat a přitom křičet.
Kamarád ulovil užovku, doplaval k hloučku dívek a úžovku pusti a křikl, "holky bacha "zmije". Užovka se rychle vlnila, hlavičku nad vodou a pelášila za dívkami ku břehu. Nádherná podívaná.
Děvčata s naší partou kluků odmítaly nějakou dobu hovořit.
březen 26, 2022 05:34
... : mamča
Užovky nekoušou a ani nejsou jedovaté. My máme na zahradě spoustu slepýšů. (Letos ještě spí, až na svatého Jiří vylezou). Jsou krásní, někteří trochu dohněda, a jiní stříbrní. Moje malé vnučky vloni (to jim bylo 6 a 4) každou chvíli nějakého slepýše přinesly, a hned mu stavěly domeček z klacíků a mechu. Slepýš ovšem nečekal na kolaudaci a rychle zmizel.
Takže jsem se stala nedobrovolně ochranářkou ubohých slepýšů a ostatních volně žijících živočichů před "milovnicemi přírody".
březen 26, 2022 06:42
... : mamča
Veronika : S herpetology nemá smysl diskutovat. Hadi a podobná havěť jsou jim nadřazeni nad lidi. :-) Můj švagr, spolu se sousedem, byli vášniví herpetologové. Přesto, že měli doma malé děti, chovali různou nebezpečnou havěť. A tak se stalo, že jsme např. hlídali 14 dní doma malého (asi tak metr dlouhého) aligátorka, než se mladí vrátili z dovolené. Krokodýl bydlel ve vaně a my jsme se myli ve škopku :-).
Soused jednou odebíral jed svojí oblíbenkyni Zmiji písečné, a had mu zdrhnul. Doma manželka, malá dcera, pes... No, nakonec jí našel ve své posteli. Být já jeho žena, tak šel z domu i se svým zvěřincem.
březen 26, 2022 09:53
... : AnickaM
V Idahu jsou chrestysi vsude. Nejdriv jsem we jich silene bala, pak jsem si zvykla jako vsichni mistni, protoze chrestys pre d lidmi utika. Davat pozor si musite akorat v srpnu, kdy se pari a to potom nevidi, ani neslysi. Jeden nas kamarad rybar si takhle nachytal zizalky, ale kdyz je napichoval na hacek, tak se podivil, ze ho jedna kousla. No misto zizalek vybral hnizdo chrestysu. Nastesti mel zdrave srdce a odvezl se na pohotovost.
Taky jsme meli cerne vdovy pod barakem, ale tech jsem se nebala, protoze jsou snadno rozpoznatelne, ale pavouk brown recluse je nenapadny a skace na lidi. Takze nejmin jednou rocne jsme si nechavali delat deratizeci proti pavoukum.
březen 27, 2022 10:13
... : doktor
Mamčo tvá vzpomínka evokovala mou.Synovi bylo necelé tři roky.Jak bylo hezky ( stačilo aby nepršelo ) chodili jsme celá rodina na procházky a menší výlety do přírody.Naše kroky nás nesli krásnou lesní sluníčkem vyhřátou cestou.Děti jako vždy o kus před námi.Najednou synek pádí zpět a ječí tatíí had,je tu had.Byl to jen slepýš.Pomohl jsem "háděti" zmizet v porostu u cesty a synovi se vysvětlilo,že je to ještěrka,která nemá nožičky,nekouše a není jedovatá hlavně stále chráněná.
březen 27, 2022 11:51
... : mamča
doktor : "synovi se vysvětlilo, že je to ještěrka, která nemá nožičky" smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
Tak s takovým vysvětlením bych neuspěla. Vnučka Valentýnka (7) by mi dala odbornou přednášku o plazech obecně, hadech a slepýších zvlášť. A to všechno spisovnou Češtinou (její maminka je učitelka).
Ano, někdy je vnučka s tou přemoudřelostí na zabití ! smilies/grin.gif
březen 27, 2022 12:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]