O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GAD - ANEB JSEM CVOK, ALE NELITUJTE MNE PDF Tisk E-mail
Středa, 02 březen 2022
Starosti a obavy se obvykle týkající se každodenního života, rodiny, práce, vlastního zdraví nebo zdraví blízkých. To vše vede k úzkosti, únavě a nepříjemným tělesným pocitům. Tělesné projevy mohou být různé. Mám absolutně zhoršený spánek, špatně usínám, v noci se budím, nespím…

 

 

 

 

Stav je to velice nepříjemný a trvá léta. Postupem času jsem si načetl, že seznam dále uvedených nepříjemností, se jmenuje generalizovaná úzkostná porucha, po anglicku "generalized anxiety disorder" a že mám vyhlídky, že se jí asi už nikdy nezbavím.

 

Generalizovaná úzkostná porucha se většinou objevuje po dlouhotrvajícím stresu. (Ano, to jsem zažil víc než párkrát.) Její příznaky se objevují pozvolna, nenápadně. Hlavním rysem je dělání si starostí, neustále zabývání se stresujícími myšlenkami.

(Pochopitelně, když máte průšvihy, nepříjemnosti, tak na ně stále myslíte.)

 

Proč vzniká panická ataka – MUDr. Ing. Tereza Hodycová

 

 

nervozita

neklid

napětí

podrážděnost

snadná unavitelnost

potíže s koncentrací

vznětlivost

přecitlivělost

svalové napětí

poruchy spánku

potíže s jídlem

potíže v sexu

 

 

 

Negativní očekávání, obavy z nastávajících průšvihů, neštěstí, co se právě stalo, a pak pocity "na pokraji svých sil" vedou ke zhoršenému soustředění. Týkají se obvykle každodenního života, rodiny, práce a zdraví. Člověk si často uvědomuje, že si dělá starosti nadměrně, nicméně se nedokáže ubránit tomu, aby nad nimi nepřemýšlel.

 

Ono když víte, že je to všechno v háji, tak zkuste si starosti nedělat. Odhodit je za hlavu, protože to stejně „nezahojíte“. Jenže - funguje to už automaticky. Ruku v ruce s automatickými stresujícími myšlenkami jde zvýšené napětí, úzkost a vyčerpanost. Odpočinek je problémem.

 

Kdy se u mě problémy poprvé projevily, přesně nevím. Možná už v dětství, nebo v dospívání, v pubertě jsem měl menší výkyvy nálad každou chvilku. Nepřikládal jsem jim tehdy nějakou určitou podstatu.. Pocity úzkosti, deprese a obsese začaly přicházet čím dál častěji. V těchto časech jsem si začal poprvé uvědomovat, že se se mnou asi něco děje. Když jsem si jednoho dne přečetl článek, který byl právě věnován depresivně úzkostné poruše, a já se viděl úplně v celém obsahu, kontaktoval jsem psychiatra, který ihned odhalil můj problém a začal s léčbou.

Přišel jsem již v čase, kdy byla celá nemoc plně rozjeta.

 

Já dřív stále cítil hrůzu a strach, abych neselhal. V čemkoliv, kdekoliv. Proto jsem vydržel a před všemi hrál, že jsem v pohodě. A pak se mi to stalo.

Byl jsem zrovna v práci, otevřená a mě postihla dost silná ataka. Nebyl jsem v tu chvíli schopný ničeho, měl jsem zrychlené dýchání, třes a brnění v rukou a v ústech. Jediné, co jsem mohl, bylo odejít do kuchyňky, co byla vedle kanceláře, tam jsem si sedl na zem a po chvilce jsem omdlel. Byl to jeden z těch horších zážitků; to se u mě projevila panická ataka. Naštěstí jsem se po chvíli vzpamatoval, nevím, že jsem měl takovou kliku, ale nikdo mne neviděl, nikdo si mne nevšiml.

 

Potom jsem konečně šel k psychiatrovi. Jo, předtím jsem si to načetl na internetu, že to nebyla žádná nemoc, tedy ne fyzická.

Věřím, že spousta z vás je také pod tlakem a nemluví o tom. Často není s kým. 

 

Těžko se dá popsat ten pocit úplné bezmoci. Člověk, který si tím neprošel, tou vnitřní bolestí, to stěží dokáže pochopit.

 

Několikrát jsem slýchával ty známé fráze, vzchop se, to přejde, chovej se jako chlap, to nic, to přejde.

Tohle zlehčování problému nijak nepomůže a ani nedostane člověka z té těžší fáze.

Nejdůležitější je pochopení. Ale když není… a nebo není kolem nikdo …

 

 

Tak jsem se svěřil.

Je tu někdo mezi vámi, kdo tohle také zná?

 

KASPER

 


Komentáře (8)add feed
... : Josef
Mě uklidňuje, že aspoň potíže v sexu nemám docela určitě. Takže žádnej GAD!
březen 02, 2022 06:37
... : karolina
Jen si nevymýšlej Josefe. Má tohle můj brácha a když má tyhle potíže, tak je absolutně mimo, i kdyby ho sváděla ta nej nej královna porna. Prostě někam zaleze, s nikym nechce mluvit, maximálně se pohádat a to docela hodně, a musí se počkat, až se z toho trochu vykřeše.
Takže si z toho nedělej řiť, určitě ani nic dalšího nemáš, si myslím. smilies/wink.gif
březen 02, 2022 07:37
... : doktor
Kaspere,to by chtělo odbornou pomoc a proto si myslím,že zde Ti nikdo nemůže nabídnou řešení.Ahoj.
březen 02, 2022 14:13
... : KASPER
Pane doktore, nevím, jaká je vaše specializace, ale chci Vám jen říct, že já tu nechci řešení, pokud jste to četl, tak já se jen svěřil.
A ptám, se, zda je na tom někdo podobně, případně zda nemají někoho podobného v okolí.

Tak snad už jsem se vyjádřil srozumitelně.
březen 03, 2022 06:44
... : Bara
Mam synovce, 32 let, sportovec, velice pekne zamestnani, zenaty, ma krasnou holcicku, je oblibeny, clovek by rekl, dite stesteny. Trapi ho stejne pocity, nalady, uzkost, ktere popisujes. Az po navsteve psychologa se mu objasnilo a docela i ulevilo, najednou to dostalo nazev, panicka ataka.
Nejsem odbornik, ale troufam si rici, ze jeho stav (od 4 let) mozna zpusobilo neustale precenovani sportovnich vykonu, kdy byl nucen trenovat, trenovat, byt lepsi nez ti druzi, strach udelat chybu, atd. Preskocil cas byt ditetem....
březen 03, 2022 19:12
... : andrea
To samé jsem chtěla napsat, Báro.
O mé sestřenici. Táta lékař, máma vědkyně, tak prostě jejich dítě muselo být taky geniální. A ona není... Je to normální ženská, která však byla přímo týrána školou, učením. Neměla čas na hraní, na to, chodit ven, prostě jen se musela učit, večer ji vyzkoušeli, když ve škole u tabule neexcelovala, tak průser.
Dnes je to fajn ženská, ale nervy má v háji. Málokdo a málokdy ji vidí se smát, natož se řehtat nějaké blbosti.
Strašně se podceňuje, je taková smutná už předem.
Má často bolesti hlavy, i když byla kolikrát u lékařů, tak nikde nic, prostě je šílený nervák.
Jo, co já vím, tak bere něco na depky.
březen 03, 2022 22:29
... : mamča
Mohl by pomoci lékař Psychosomatik. Je až k nevíře, kolik nemocí a bolestí je způsobeno stresem a psychickou nepohodou. Nejdříve je nutno dopátrat se příčiny, a pak na ní začít pracovat, je-li to možné.
březen 04, 2022 09:26
... : karolina
no, mamčo, teď asi bude potřeba hodně takových lékařů.
A příčina bude jasná.
březen 05, 2022 16:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]