O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČÍST, PSÁT POČÍTAT - UMÍTE TO JEŠTĚ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 únor 2022
Jak často píšete rukou? Asi moc ne… Raději a častěji mačkáme písmenka na klávesnici, než bychom vzali do ruky propisku a popsali papír. Je to škoda. Ručně psané písmo odráží naši osobnost, rozvíjí jemnou motoriku, posiluje paměť a používá se i jako relaxační metoda. Kdy naposledy jste ručně popsali celou jednu stránku a více? Nebo jste četli souvislý ručně psaný text? A poznali byste písmo kamarádů či kolegů v práci?

 

 


 

Místo klasických diářů používáme kalendáře a plánovače v chytrých telefonech, které pípnou, když máte jít na schůzku, zaplatit složenku nebo tchyně slaví narozeniny. Místo pohlednic posíláme SMS, dopisy jsme vyměnili za e-maily. Ti, co si dlouhé roky schovávají zamilované dopisy, mají poklad. My, co jsme už randili s mobilem v ruce, máme smůlu. 

 

Rukou psaný projev je vyšší liga. Musíte dopředu zvážit, co chcete sdělit, jinak budete škrtat, přepisovat a místo vzhledného dopisu budete mít čmáranici. Na psaní se musíte víc soustředit, ukvapenost tu nemá místo. Tvar písma a umístění v prostoru podporuje kreativitu a představivost, ručně psaný text není nudně monotónní jako ten vytvořený na počítači. 

Psaní rukou je totiž náročnější pohyb než psaní na klávesnici. Součinnost svalů aktivuje centra v mozku, a tím pádem se lépe zafixuje v paměti. Procesu učení pomáhá i to, že při ručním psaní se více soustředíme. Někteří lékaři dokonce doporučují kurzy kaligrafie jako prevenci proti demenci. Další důležitý argument v obhajobě ručního písma je, že je součástí naší identity, je jedinečné a stejně jako neexistují totožné otisky prstů, neexistuje ani totožné písmo. 

 

 

Socialistické školní svačiny - TopRecepty.cz

 

 Schválně: jestli si všimnete něčeho dnes FAKT neobvyklého?

 

Nesmíme opomenout ani dopad na naši tělesnou schránku. Ručním psaním se rozvíjí jemná motorika a cvičíte koordinaci ruky a oka. Aktivuje se okolo 500 svalů, pracuje zápěstí, paže i rameno. Dnes se malé děti naučí dřív ovládat dotykovou obrazovku, než vezmou do ruky tužku. 

 

Ve vyšších ročnících škol má dnes řada učitelek a učitelů ke způsobu, jakým žáci píšou, vcelku benevolentní přístup. Na dokonale vysoustružených písmenkách nebazírují, někdy i tolerují, když děti píší verzálkami. Na středních školách mnohdy mají studenti a studentky povoleno psát si poznámky z přednášené látky přímo do notebooku. A v přednáškových sálech vysokých škol psaní na klávesnici dominuje, počítač je povinným vybavením studentstva.

 

Budeme čím dál chytřejší?

d@niela

 

 

 

Komentáře (12)add feed
... : *deeres*
Ani jedno dítě nemá brýle, tedy kromě jiných neobvyklých skutečností. Ale to je proto, že to bude fotka asi z konce 80.tých let. To ještě nebyla žádná inkluze ani otevřené hranice.
únor 21, 2022 20:07
... : d@niela
neeee, neeee - máš pravdu, ale ještě je něco PODSTATNĚJŠÍHO .... smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 21, 2022 21:28
... : Josef Kouba
Žádné dítě tlusté.
únor 22, 2022 02:54
... : mamča
Žádné obézní dítě, jen jeden má brýle a v přední řadě sedí pátý zprava malý Cikánek. Žádná inkluze tehdy nebyla, a Cikáni chodili do ZDŠ, a taky jí většinou i absolvovali.

únor 22, 2022 06:45
... : mamča
Před více než 40ti lety jsem se po studiích hlásila do nové práce. V době, kdy se životopis běžně psal na stroji, požadoval tehdejší ředitel, aby zájemci o zaměstnání napsali životopis ručně. Když jsem se dostavila k pohovoru, kouknul pan ředitel na můj rukou psaný životopis, a povídá : "Máte hezký rukopis, vás bereme !"
A tak jsem získala tehdejší "práci snů".
únor 22, 2022 06:56
... : d@niela
Máte ve všem, co píšete, pravdu - ALE:

stále jste se nikdo netrefil do toho NEJVĚTŠÍHO ROZDÍLU. Tak nabízím jednu velkou, obrovskou nápovědu:
představte si fotku jakékoliv třídy žáčků z DNEŠNÍ DOBY- přibližně stejně starých... Případně, jestli někdo máte děti či vnoučata dejme tomu v té cca první druhé třídě - kuk na tu dnešní, kuk na tu z osmdesátek.
Ještě vám ten obrovský rozdíl nebije do očí???

(ne, není to v oblečení, účesech... není to v jiném nápisu na nástěnce atd. Je to jen a jen v těch dětech...)
Tak hurá na to...
únor 22, 2022 08:30
... : mamča
d@niela : Je jich tam hodně. Dneska jsou třídy po 20ti až 30ti dětech. Ale na fotce jich je 34, to není zas tak moc. Nás bylo ve třídě 42.
únor 22, 2022 08:34
... : d@niela
HURÁ!!!!

Ano, moudrá to žena.


Jenže ještě musíme doplnit, že to nebyly jen třídy "A", případně "B" a "C".
Vzpomínám, že v době, kdy šla do školy má dcerka milená, tak jich bylo taky moc, jich 36, a byla i třída "F".
Navíc - pamatujete, že se dokonce učilo i na směny?
Aby se tam to naše potomstvo vůbec vešlo?????
únor 22, 2022 08:41
... : mamča
d@niela : Učení na směny postihlo našeho nejstaršího potomka. Půl roku ranní a půl roku odpolední, aby se vystřídaly všechny třídy. To odpolední vyučování bylo dost na prd, protože po obědě děti usínaly.
Dopad to mělo i následný. Když konečně ve třetí třídě už měl synek jen "ranní" a přivedla jsem ho do hudebky, tak mi řekli, že je přestárlý.
Jo, to byly taky radůstky bydlení na novém sídlišti.
únor 22, 2022 10:04
... : d@niela
jo, to byla doba, kdy ještě bylo plno dětí...
kdy byla hřišťátka všude kolem, bylo na nich živo, všude byly nějaké ty lidské žížalky, támhle plné pískoviště, visely na prolézačkách, kdejaký keř nějaké ty piráty schovával...

Teď je to tak jedna ku jedné - jedno dětské hřiště, jedna maminka s dítětem
a to mluvím o sídlišti, které dětmi přímo překypovalo
únor 22, 2022 10:52
... : d@niela
ohledně psaní

nevím, jak je to dnes - ale vzpomínám, že "psaní" dřív bylo vedeno i jako hodnocený předmět. A vzpomínám na ty sešity, které moje dětičky, které psaly snad kopytem a ne ručičkou, popsaly svým otřesným písmem. Ale - nakonec se i ony nějak vypsaly...

"Provozuje" se tohle ve školách ještě vůbec?

únor 22, 2022 10:55
... : mamča
Tak jsem se podívala na vysvědčení svojí vnučky-prvňačky. A ne, psaní jako předmět v 1. třídě neexistuje. Za nás bylo Psaní až do 5. třídy, a moji rodiče měli ještě ve škole Krasopis.
Když se probírám starými dokumenty a vysvědčeními svých rodičů, tak si říkám, kolik času musel věnovat Pan učitel krasopisnému napsání všech vysvědčení.
Dnes to učitel namydlí na PC, "ctrl C" "ctrl V" a je za chvíli hotovo.
únor 22, 2022 11:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]