O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÁLKA ZAČNE VE STŘEDU PDF Tisk E-mail
Neděle, 20 únor 2022
Přejít na obsah
VÁLKA ZAČNE VE STŘEDU
Strana 2
Válka je něčí zbožné přání, a to se musí nějak konkretizovat. Zpoza oceánu se snadno prorokuje. Někdo si válku přeje, někdo se jí hrozí. Jak vznikla válečná situace? Sám nevím, z jakých důvodů se už alespoň tři roky vede informační válka proti Rusku. Vzniklo to opravdu blížícím se termínem dostavby plynovodu North Stream z Ruska do Německa po dně Baltského moře, který nevyhovuje mnoha stranám? Ukrajině a Polsku hrozí, že ztratí příjmy z tranzitu přes svoje území, konkurenčním dodavatelům vadí levný ruský plyn, zatímco jiné zdroje jsou dražší, protože se musí zkapalňovat a vozit přes oceán.


 

Nevěřím, že podstatou věci je, aby Evropa nebyla závislá na Rusku, které je nepřátelské, a proto tedy musí kupovat mnohem dražší americký nebo arabský plyn. To poslední je propagandistická nepravda, snadno vyvratitelná několik desetiletí trvajícím ničím nenarušeným obchodním vztahem s Ruskem. Nepřátelství, které se projevuje poslední dobou, je iracionální, nemá základ v realitě, je to přání některých kruhů z Ruska nepřátele udělat. Rusko to nebylo, kdo začal bourat pomníky a provokovat přejmenováváním náměstí, na kterém stojí ruská ambasáda. S komunistickým Sovětským svazem to souvislost nemá, pouze se vytahují minulé křivdy, které jinak už dávno neměly žádnou relevanci a spěly k zapomnění.

 

Aby se informační válka mohla vést, nesmí být oponent, který by mohl argumentovat pravdou. Toho se ve svobodné společnosti dosahuje nesnadno. Je zapotřebí ovládnout nebo alespoň ovlivnit hlavní sdělovací prostředky, nedovolit v nich diskuse, které by protiruskou propagandu vyvracely. Pravda kolující na internetu zároveň s mnoha dezinformacemi a antipropagandou byla ostouzena jako agenturní služba Rusku a bylo nutno vyhledat špiony, kteří za to mohou a musí být ze země vyhnáni. Začala kampaň proti ruským trollům. Tím se stal každý, kdo nesdílel nepravdy a propagační štvaní proti Rusku.

 

Tato situace, velmi podobná situaci před komunistickým převratem v r. 1948 nedovoluje nikomu Rusko obhajovat, byť pravdivými argumenty. Společnost se štěpí, bubliny se uzavírají do sebe a určití lidé, které bych nazval nejspíše Marťany, se diví a chtějí národ sjednocovat. Agresivní válečnická bublina se nafukuje oportunisty, kteří zavětřili výhodu v připojení se k válečníkům a přizvukují. Jiní poznali, že by mohli velice ztratit, kdyby se nepřipojili. Rusko naplno obhajují jen komunisté, a mnozí jiní, kteří dělají totéž, jsou v nevýhodné situaci vysvětlovat, že komunisty nejsou.

 

  Samozřejmě, že bublina protiruských štváčů je spojena s primitivní nenávistí; to není nějaká rozvaha o situaci, to není rozumové rozhodnutí, jsou to stejné typy lidí, kteří chodili kdysi na komunistická shromáždění a volali: „Smrt západním imperialistům“.

 

Nakonec vítězí primitivní emotivní hesla. Někdo vykřikne: „Proruští separatisté zasáhli granátem dětskou školku“. Dav začne šílet. Zatím jen na internetu. Ve skutečnosti potom probleskne zpráva, že školka byla prázdná a na obrázku vypadá díra po šrapnelu jako namalovaná, hned vedle je okno, aniž by mělo vysypané sklo…  Ti, kdo rozpoutali štvaní proti Rusku nejsou samozřejmě první v dějinách.

Podobně postupoval Hitler ve vytváření obrazu nepřítele Žida.

 

Komunisté těmito metodami velice účinně mnoho let získávali na svoji stranu davy lidí vytvářením obrazu buržoasie a jejich imperiálních pomahačů za hranicemi.

  • Myslící lidé budou vždy pochybovat o takové propagandě, budou hledat pravdu a postaví se na stranu reality.
  • Agresivní primitivové se přidají, prostě kdokoliv, kterému se stala stokrát opakovaná lež pravdou, lépe řečeno, přidají se ti, komu je jedno, zda jde o pravdu.

 

A tak jsou jen dva póly: my a oni. Ukrajina se přikrašluje, Banderovští nacionalisté a jejich zločiny nevadí (zatímco jinde tytéž činy vadí), Rusko se démonizuje a když není argument, tak se vytáhne něco z minulosti nebo se Putin srovná se Stalinem.

Nakonec se mohou konat pochody proti Rusku a na tribunách hřímat noví Gottwaldové, kteří se právě vrátili z Hradu. (I když momentálně ještě to chce několik let masáže a dnes ještě není doba zralá až k takovým koncům.)

 

  Čím se nabaluje tato bublina? Jenom stokrát opakovanou lží? Konečně všechna bída a neštěstí se musí nějak materializovat, my budeme platit za plyn trojnásobek, bude to výsledkem nespuštění North Streamu, ale bude za to obviňován Putin a věřím, že velké množství zaslepenců tomu bude věřit. To, že se vyhřívali třicet let na levném ruském plynu, je ani nenapadne.

Kreativita se spustila samospádem, členové se předhání, kdo vymyslí proti Rusku lepší štvavý výrok, heslo, slogan nebo propagandou a lžemi prorostlý článek. Obviňování normálních lidí je výraz akcelerující fanatické ideologie. Ruský troll je každý, kdo koupí dětem matrjošky nebo ruskou zmrzlinu, když řekne ruské slovo nebo má obrázek Moskvy, agentem je když byl někdy v Rusku nebo tam má přátele (jak podobné bolševikům!). Naopak oranžově-modrá stužka Ukrajiny je posvátná a nosí se na klopách. Někteří politici jsou přímo symboly této dialektiky, Putin chce obnovovat SSSR, a proto bude válčit, nějakou vinu Ukrajiny na této situaci ani nepřipustí, dokonce nemá odpověď a vzteká se, když někdo o tom předloží důkazy.

 

Uvnitř bubliny se předhání ve vymýšlení obžaloby na Putina. Píšou mu dopisy, aby okamžitě odešel od ukrajinských hranic, představují si Putina jako démona, který pro svoji slávu chce dobývat další země a obnovovat SSSR a vykořisťovat je. Rusové budou žít na úkor jiných národů, protože sami jsou prý líní a nic neumí. Když někdo jen naznačí, že vojska NATO jsou také na ruských hranicích, což nelze zpochybnit, spustí pokřik a jsou schopni toho člověka inzultovat. Argumenty je nezajímají.

Takový druh lidí určuje celé ideové vyjadřovaní, je rozhodující ve vývoji vztahů, v chování politiků a redaktorů. Tímto je řízena politika a celé myšlení. Nikdo z myslících politiků si netroufne proti tomu vystoupit, protože je to nebezpečné (vyjma těch, kteří se bát nemusí, jako např. Zeman a Klaus). Pokud chce ovšem někdo dělat kariéru, musí tak myslet.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]