Banány představují jedno z nejpopulárnějších druhů
ovoce na světě. Málokdo si však uvědomí, jak neuvěřitelně dlouhou cestu musely do
našich obchodů urazit. Zatímco většina ovoce a zeleniny se do značné míry liší
podle toho, kde plody vyrostly, banány vypadají úplně stejně, ať už je koupíme v
Evropě, Austrálii či Kanadě: 97 % světové produkce totiž tvoří odrůda
Cavendish, jež v 50. letech nahradila jiný druh, zdecimovaný tehdy houbovými
škůdci.
Jenže - tyhle banánovníky Cavendish však ale nedokážou vytvářet životaschopná semena, a dají se tak množit výhradně
vegetativně, například řízkováním. Technicky vzato představují všechny banány
ze supermarketů genetické klony.
A ještě něco: z hlediska pěstování patří banánovníky mezi mimořádně
rizikové komodity. Jsou extrémně náchylné k chorobám, plísním či houbám, a
vyžadují tedy velké a časté chemické ošetřování. Nepočítáme-li
bavlnu, absorbují suverénně nejvíc pesticidů: Dle odhadů se jich na jediný
hektar plantáže použije ročně až 30 kilogramů, zatímco u průměrného obilného
pole jde o necelá tři kila. Přípravky se ve velkém rozprašují z
vrtulníků, ale na rostliny dopadne jen kolem 15 %. Zbytek zasáhne okolí. Přímo děs...
Trvá devět měsíců, než banánovník doroste z malé
sazenice v dospělou bylinu schopnou plodit. Následně přichází čas sběračů:
Zelené trsy vážící až 80 kilogramů odřežou a nevzhledné kusy vyřadí.. Zbytek,
jenž přísným sítem projde, se v igelitu umístí do krabic a vydá se na dlouhou
cestu. Po vylodění a dalším transportu do cílových států se banány umisťují do
speciálních hal, kde se do vzduchu
rozprašuje etylen a nastartuje v zelených plodech proces žloutnutí a sládnutí.
Mezi sklizní a nákupem tak v průměru uplynou 3–4 týdny. Průměrný obyvatel planety jich sní každý rok 11,6
kilogramu, což odpovídá přibližně sto kusům.
Ale vypěstovaných 155 milionů tun
se ve skutečnosti nesní: Podle nedávné
švédské studie totiž právě banány tvoří polovinu všeho jídla, které
se vyhodí, ačkoliv je stále použitelné – a důvod tkví
zpravidla jen v tom, že plody zhnědnou…
Neuvěřitelné je, že např. u
nás zaplatím za kilogram banánů 20 korun, zatímco „obyčejná“ jablka mne vyjdou o
hodně, hodně dráž. Navíc ta jablka ani většinou nejsou naše, česká. Nejčastěji to jsou jablíčka ze Španělska a Itálie, dále pak Německa, Polska a Belgie. To se pak nemůžu divit, že stojí kilo kolem sedmdesáti korun...
a
tak dlabu banány a pomeranče – za dvacku kilo
zhýčkaná
D@niela
|