Mnoho lidí považuje prebiotika a probiotika za stejnou věc. Vždyť to zní velmi podobně. Mezi nimi je však velký rozdíl, každá látka má ve střevech jinou funkci a nejlépe fungují dohromady. Prebiotika a probiotika společně snížiují riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšují hladinu cholesterolu. Trávení je kvalitní díky lepšímu rozkládání jídla, což omezí problémy s nadýmáním a plynatostí. A tím, že ze stravy přijmete více živin, zvýší se množství životní energie a vitality.
.
Co jsou to probiotika a prebiotika?
Termín „pro-biotika“ se doslova překládá jako „pro
život“. Jsou to živé mikroorganismy, které, pokud jsou podávány v dostatečném
množství, mají pro svého hostitele velký zdravotní přínos. Jejich funkce
v našem těle, konkrétně v lidském střevě, je „krmit“ prebiotika – která díky
jim mohou rozkládat jídlo a absorbovat živiny a enzymy.
Jejich množství ve
střevě pochopitelně ovlivňuje genetika a věk člověka, ale též faktory, které
lze ovlivnit – jako jsou léky, alkohol a kouření. Posilování imunitního systému
je velkou výhodou probiotik. Zdravý střevní mikrobiom chrání tělo před
škodlivými bakteriemi, zejména kvasinkami Candida, houbami a viry. Výzkum
zjistil, že kmeny probiotik Streptococcus thermophilus a Lactobacillus
acidophilus chrání proti onemocnění E. Coli; jiný výzkum zase ukázal, že ženy,
užívající laktobacily, méně trpí záněty močových cest.
Když však patogeny a
kvasinky přemohou ve střevech ty hodné bakterie, vzniká stav zvaný dysbióza, který vede k vážným střevním
chorobám, například ulcerativní kolitidě,
syndromu dráždivého tračníku, celiakii a Crohnově chorobě.
Probiotika najdete
například v jogurtech, kimchi, zelí, misu a různých
nakládaných potravinách. Lze je užívat i ve formě pilulek.
Prebiotika jsou
potravou pro tyto živé organismy,
pro probiotika. Jde o druh vlákniny, která je pro lidi nestravitelná a patří do skupiny
látek nazývaných oligosacharidy. To znamená, že prebiotika procházejí vaším
tenkým střevem nestrávená a končí v tlustém střevě, kde jsou posléze fermentována
probiotiky - proto jsou považována za jejich potravu. Bez procesu kvašení totiž
nebudou probiotika prosperovat.
Přestože užívání
probiotických doplňků a konzumace fermentovaných potravin je pro zdraví střev
velmi důležité, prebiotika jsou pro
naše zdraví stejně nutná - svědčí zejména laktobacilům a bifidobakteriím.
Prebiotickou vlákninu
obsahuje mnoho potravin, které denně konzumujeme, například česnek, cibule,
banány, topinambur, slupky jablek, fazole a luštěniny vůbec. Jíst potraviny
bohaté na prebiotika tak často, jak je možné, je skvělým způsobem, jak ozdravit
svůj zažívací trakt.
Pokud chcete najít
více pro– a prebiotik,
stačí si zagooglit…
d@niela
|