O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZNÁTE ROZDÍL MEZI PRO A PRE-BIOTIKY? PDF Tisk E-mail
Středa, 02 únor 2022
Sauerkraut Recipe: What Is Sauerkraut | How To Make Sauerkraut At HomeMnoho lidí považuje prebiotika a probiotika za stejnou věc. Vždyť to zní velmi podobně. Mezi nimi je však velký rozdíl, každá látka má ve střevech jinou funkci a nejlépe fungují dohromady. Prebiotika a probiotika společně snížiují riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšují hladinu cholesterolu. Trávení je kvalitní díky lepšímu rozkládání jídla, což omezí problémy s nadýmáním a plynatostí. A tím, že ze stravy přijmete více živin, zvýší se množství životní energie a vitality.

 

.

 

Co jsou to probiotika a prebiotika?

 

Termín „pro-biotika“ se doslova překládá jako „pro život“. Jsou to živé mikroorganismy, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, mají pro svého hostitele velký zdravotní přínos. Jejich funkce v našem těle, konkrétně v lidském střevě, je „krmit“ prebiotika – která díky jim mohou rozkládat jídlo a absorbovat živiny a enzymy.

 

Jejich množství ve střevě pochopitelně ovlivňuje genetika a věk člověka, ale též faktory, které lze ovlivnit – jako jsou léky, alkohol a kouření. Posilování imunitního systému je velkou výhodou probiotik. Zdravý střevní mikrobiom chrání tělo před škodlivými bakteriemi, zejména kvasinkami Candida, houbami a viry. Výzkum zjistil, že kmeny probiotik Streptococcus thermophilus a Lactobacillus acidophilus chrání proti onemocnění E. Coli; jiný výzkum zase ukázal, že ženy, užívající laktobacily, méně trpí záněty močových cest.

Když však patogeny a kvasinky přemohou ve střevech ty hodné bakterie, vzniká stav zvaný dysbióza, který vede k vážným střevním chorobám, například ulcerativní kolitidě, syndromu dráždivého tračníku, celiakii a Crohnově chorobě.

 

TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme? - TvojeZdravie.sk

 

Probiotika najdete například v jogurtech, kimchi, zelí, misu a různých nakládaných potravinách. Lze je užívat i ve formě pilulek.

 

Prebiotika jsou potravou pro tyto živé organismy, pro probiotika. Jde o druh vlákniny, která je pro lidi nestravitelná a patří do skupiny látek nazývaných oligosacharidy. To znamená, že prebiotika procházejí vaším tenkým střevem nestrávená a končí v tlustém střevě, kde jsou posléze fermentována probiotiky - proto jsou považována za jejich potravu. Bez procesu kvašení totiž nebudou probiotika prosperovat.

Přestože užívání probiotických doplňků a konzumace fermentovaných potravin je pro zdraví střev velmi důležité, prebiotika jsou pro naše zdraví stejně nutná - svědčí zejména laktobacilům a bifidobakteriím.

 

 

Prebiotika – "potrava" pro bakterie ve Vašem trávicím traktu - Vitamíny bez  cenzury

 

 

Prebiotickou vlákninu obsahuje mnoho potravin, které denně konzumujeme, například česnek, cibule, banány, topinambur, slupky jablek, fazole a luštěniny vůbec. Jíst potraviny bohaté na prebiotika tak často, jak je možné, je skvělým způsobem, jak ozdravit svůj zažívací trakt.

 

 

Pokud chcete najít více  pro– a prebiotik,

stačí si zagooglit…

 

d@niela

 

 

Komentáře (4)add feed
... : doktor
Díky tobě Dani jsem přestal vtéto oblasti tápat.Hezké odpoledne.
únor 03, 2022 14:10
... : andrea
Aha. Takže, pokud se vrátíme asi tak sto let zpátky na někam na venkov, tak nebudeme muset jíst tohle v lécích, a bude nám dobře.
Dík a vysvětlení pro dementní pacoše. smilies/grin.gif
únor 03, 2022 14:26
... : Marie
Děkuji za rozumné vysvětlení, zrovna mám v plánu se vrhnout na výrobu vlastního kimchi
únor 03, 2022 19:11
... : Josef Kouba
Něco jsem o to četl, osobně aniž bych věděl, jak ale otevřu sklenici kysaného zelí či okurek pochutnám si na láku. O česneku ani nemluvím. Konzumuji ve velkém množství. Naposledy jsem ženám dal francouzáka před 30 lety. Pár desítek let sladím kávu jedenkrát denně pouze medem chutná mě to tak.
Jím střídmě, ale denní konzumace vína asi vše podělá. Přežívám průměrný věk muže a upřímně řečeno je to nuda. Sex nula, denně několik hádek s vážně nemocnou ženou o ničem. Příklad: dnes ji odmítla poslouchat TV, opravil jsem a stále se mnou nemluví.
Když jsi mě zubatá vezme zítra, zbaví mě nudy tak nic proti tomu. Majetek co jsme dřinou nashromáždili je nám na nic. Kdo by chtěl v 75 letech objet 10x zeměkouli.
únor 06, 2022 10:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]