O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK NAROSTL ZOBÁK VÁM? PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 únor 2022
Je tolik nejrůznějších věcí, na které si nejrůznější lidé osobují právo. Vykřikují cosi o svobodě. Ne, přátelé, nebude to článek o vakcinách, ale o způsobu vyjadřování. Svoboda není mluvit jako dlaždič, svoboda není nosit pohorky všude, svoboda není chovat se jako největší primitiv. Slušnost a morálka se staly téměř opovrhovanými ctnostmi. Lidi hrubnou. Méně se čte klasika, méně se kouká na konverzační (nejen české) filmy, místo hudby se poslouchá rap.

 

 

 


Dalším důvodem je fakt, že nemáme žádnou "vyšší" společnost. Kultivovanou společnost. Máme jen vrstvu bohatých křupanů (pánů a dam s vychováním ze školní jídelny), prostoduchých "umělců", ukřičených politiků.

 

Dnešní studenti klidně mluví sprostě před učitelem, což bylo ještě nedávno nemyslitelné. Trenéři mluví sprostě na sportovce,  rodiče na děti i na sebe, stejně tak se lidé vyjadřují v práci. A když "to ujede" nějakému politikovi, tak ho div neoslavují, jak se nebojí být "normálním  člověkem".

 

Přičtěte k tomu to, že díky sociálním sítím se dnes kdejaký pologramotný hňup vyjadřuje k čemukoliv a čím sprostěji mluví, tím víc má „followerů“…

Proč? To je prosté. Lidi spolu méně mluví. Daleko víc kontaktů probíhá přes psané zprávy, krátké, svádějící k primitivismu. Dopis - ten pravý a původní význam tohoto slova -  to je už něco zastaralého. Kdo si dnes sedne k dopisnímu papíru, aby vlastnoručně někomu napsal?

 

Je to všechno jednodušší, někdy i vulgárnější. A nedivím se už tomu, čemu jsem se divila kdysi v mládí: že prý umíš-li v nějaké řeči základních pět set slov, tak se docela dobře dorozumíš. No, někomu to stačí na celý život. 

Pochopitelně - není to jen mluva. Ta slavná kinderstube, etiketa, pravidla slušného chování... 

 

Jestlipak si ještě pamatujete na jistého pána,

který navazuje na Guth-Jarkovského?

 

 

 

Myslíte si, že nějaká ta společenská pravidla

jsou už přežitek?

Stejně jako slušné chování?

 

d@niela

 

 

Komentáře (6)add feed
... : *deeres*
Pana Špačka zrovna nemusím a nemám problém s jadrnějším slovem. Ale viděli jste někdy v TV Comedy club ? Tak to je někdy síla a já většinou nechápu čemu se tam obecenstvo tolik směje.

únor 02, 2022 06:45
... : andrea
Chodím kolem dvou hřišť, jsou kousek od sebe. Jedno pro mrňata, druhé sportovní. Na obou se to hemží vulgárními výrazy. Tedy, oni si vlastně nenadávají, oni se už tak oslovují. Asi jako kdyby si říkali křestními jmény.

Jak je to ve školách, to nevím. Ale je to přeci nedávno, co ta jedna dívenka se domluvila s partou a vlepila učiteli facku. A všichni kolem to natáčeli a bylo to prej "hustý". Tak to jen tak na okraj.
únor 02, 2022 11:16
... : doktor
Dani máš pravdu jako vždy,ano chybí obecně pravidla slušného chování.Lidstvo zhrublo úplně ve všem a je mi z toho smutno.I tak přeji hezké odpoledne.

únor 02, 2022 14:39
... : strejda
A proto jsem, díky mnohým primitivům, přestal navštěvovat diskuse pod články. Jedni a ti samí si tam léči své mindráky. Na to je škoda času i slov.
únor 02, 2022 14:42
... : kyttka
Já bych to tak skepticky neviděla. Zkrátka, jaké si to vychováš, takové to máš. Tolik k těm dětičkám. Nedokážu si představit ani jedno z dětí, jak nadává učiteli, natož ho fackuje. Starší byla trochu drzejší, ale vulgární nikdy. Mladší, tam asi není, co by se mu dalo vytknout a pro rodiče je to někdy dost nervující, když nejsou žádné třecí plochy.

K projevu na sítích. Jelikož se mezi tím za poslední dva roky pohybuju docela dost, tak bych neřekla, že ty nejhorší štěkací a primitivní diskuse by byly od lidí do 25.

A ta kultivovaná společnost je co? Ten kdo čte klasiku, chodí do divadel a ví, že k modrému obleku hnědé boty, k ruce dámy se muž sklání, místo aby si ji vytahoval ke rtům, když ji chce políbit, což samozřejmě neudělá, do kabátu jí pomůže, bez ohledu na "me too"? Tak to mám dobrou sociální bublinu. A kupodivu, ani v kolbence na mě a přede mnou nikdo sprostě nemluví. Asi kouzlo osobnosti.
únor 02, 2022 16:05
... : Josef
Jakej mi narost, takovej mi narost. Uvidíme, jakej zobák narost českýmu národnímu ptákovi.
Osobně mi nedělá potíž, mluvit i psát vzorovně spisovně, když je to třeba např. v řeči úřední nebo v písmu úředním. Běžně ovšem nemluvím úplně přesně česky, ale pražsky. Jo, to je přesně tovono.
Taky jde voto, s kým mluvím. Jinak se svejma dětma, jinak s kamarádama, jinak s méně známejma.
Fakt je, že nejčeštější a současně i nejpražštější slovo "vole", nepoužívám nikdy, teda, s výjimkou, kdy si z toho s někym bližšim děláme srandu.
Internetový diskuse mě docela bavěj, včetně i urážení, sprosťáren a pod. Občas odpovim stejnym (neže bych to neuměl), ale převážně se jen skvěle bavim, občas nějakýho sprostýho hysterika vyprovokuju; to mě vlastně baví nejvíc.
Strašně přestrašně mi tady chybí Jukón. Jak se asi má, ten kujón Jukón???
únor 03, 2022 07:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]