O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠVÉDSKO NENÍ CHUDÁ ZEMĚ, ALE ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 31 leden 2022
Nalezený obrázek pro Sweden ParliamentDnes mám pro vás bezva zajímavost o politicích. Nutno říci, že u nás, i v řadě dalších zemí směrem na východ, si politici připadají jako nadlidé. Směrem na západ je to ale zcela jiné. Jako dokonalý příklad poslouží Švédsko. Unikátní na jejich poslancích je, že s jejich funkcí nejsou spojeny jakékoliv výjimečné výsady. Pro nás, osoby z východního bloku je to až šokující, jelikož u nás mají politici výsad více než dost.

 

 

 

 

 

Porovnejme poslance. V podstatě jedinou výsadou švédského poslance je možnost rozhodovat o své zemi.

 

To je u nás něco doslova neslýchané, že?  Švédští poslanci nemají placené soukromé poradce, nemají nárok na doživotní penzi a kávu si platí sami. Poslanecký bufet jako u nás? Rozhodně ne. Každý se stará o jídlo sám. Musí si sám nakoupit za běžné ceny, a pokud si jídlo připravuje na místě, musí po sobě i umýt nádobí. Žádná kantýna za pár korun zde není. Kdo chce teplé jídlo, má k dispozici skromnou kuchyňku. Žádné honosné jídlo zde nevidíte. A zase - ceny jako kdekoliv jinde...

 

 


 

 

Denní život švédských poslanců parlamentu je strohý: kanceláře o rozloze sedm metrů čtverečních, malé byty pro úředníky a omezení používání peněz daňových poplatníků v parlamentních činnostech. Švédští poslanci nemají další výhody, jako mají například poslanci jiných zemí (rozpočet na charterová letadla, pomoc při pronájmu bydlení, najímání soukromých poradců, pomoc při placení zdravotnických nákladů a další).

 

 

Země, kde poslanci nemají soukromé poradce, nemají nárok na doživotní penzi  a kávu si platí sami! - electropiknik.cz

 

 

Kromě toho - pojem „parlamentní imunita“ ve Švédsku prostě neexistuje.

 

349 švédských poslanců dostává − stejně jako předseda parlamentu − roční kartu na využívání veřejné dopravy. Služebních vozů je málo a jejich použití je omezené. Parlament má pouze tři vozy, model Volvo S80. Tato přeprava je k dispozici pouze předsedovi Parlamentu a jeho třem místopředsedům pro oficiální akce. Služební vozidla nejsou vhodná na to, aby je vozila domů nebo do práce. Jediným politikem, který má právo na auto, je premiér.

 

Hrubá mzda člena švédského parlamentu činí přibližně 7 200 USD. Poté, co zaplatí vysoké daně, činí čistá mzda přibližně asi 4 300 dolarů, což je dvakrát méně než to, co vydělává ve Švédsku učitel základní školy.

 

Až do roku 1957 neměli poslanci švédského parlamentu ani plat. Pouze politici s volebními obvody mimo hlavní město a nevlastnící nemovitost ve Stockholmu, mají právo žít v bytech pro úředníky. Byty mají v průměru 45,6 m2. Ty, které mají pouze jeden pokoj, mají jen 16 metrů čtverečních. Nejmenší byty připomínají ve skutečnosti buňky velmi moderní věznice nedaleko Stockholmu, kde mají vězni, stejně jako ve většině švédských věznic, také samostatnou koupelnu. V těchto budovách není pračka, myčka ani manželská postel.

 

 

Země, kde poslanci nemají soukromé poradce, nemají nárok na doživotní penzi  a kávu si platí sami | 4. 9. 2019 | Edvard Kosina | Britské listy

 

 

 Většina z těchto apartmánů nemá ani ložnici: jeden pokoj vybavený rozkládací pohovkou slouží jako obývací pokoj a ložnice. A to pořád není všechno: byty jsou určeny výhradně pro poslance. Manželé, příbuzní a děti nemají právo žít nebo prostě strávit noc ve státním bytě bez placení. Pokud přijede příbuzný poslance na noc, je nutno za to zaplatit. 

 

 

Švédsko je dokladem toho, že silně nadprůměrné ohodnocení zákonodárců („když budou výborně placení, nebudou úplatní a přiláká to pracovité lidi“) není podmínkou blahobytu společnosti a jednoduchá přímá úměrnost zde neplatí. Ne snad, že by bylo jedno, kolik peněz poslancům dát, ale faktorů podílejících se na úrovni života a politické scény v té které zemi je mnohem více než jen plat poslanců.

 

Každá země je zkrátka jiná.

 

 

Zamyšlení nad politiky a poslanci zvláště

Poslal  -doktor-

 

 

 

Komentáře (19)add feed
... : mamča
Měli by si ti naši darmožrouti ze Švédů vzít příklad ! Sice se říká, že platy poslanců a senátorů jsou v rozpočtu jen kapkou v moři, ale jak vidno, kapka ke kapce...
Proto snížili studentům a důchodcům slevy na dopravu, i když ta sleva taky byla "kapka v moři" ? Já jsem tu slevu nevyužila nikdy, ale je spousta lidí, co už kvůli drahotě všeho zůstanou doma. A studenti budou jezdit méně často domů. Pak budou zase ČD brečet, že se hromadná doprava nevyužívá, tak nás ztrestají dražším benzinem, dálniční známkou, silniční daní...a kdo ví, co dalšího ti "naši mocní" na nás vymyslí.
Připadá to jenom mně, že nás jenom trestají, místo aby vládli ve prospěch všech ?
Jistě, plastová brčka a uchošťoury jsou neodkladná záležitost, která se musela projednat přednostně, stejně jako korespondenční volba. A co takhle zdražení energií ? V Polsku, Maďarsku i v Rakousku to měli jako prioritu. U nás pošlou lidi žebrat na Úřad práce. smilies/angry.gif
únor 01, 2022 06:58
... : Josef
Se vůbec nedivim, že v takovejch žebráckejch podmínkách se švédští poslanci nezmohli ani na národního ptáka.
To u nás v Česku, to je jiný kafe. Pták bude!
únor 01, 2022 07:31
... : mamča
Josef : Já mám takový dojem, že už si z nás, nejen s tím ptákem, dělají legraci.
Lidi pošlou žebrat na přetížený Úřad práce, a tamním úředníkům díky inflaci v podstatě sníží plat. Nedivila bych se, kdyby hromadně podávali výpověď. Nejen, že na ně přesunuli výplatu "dávek" z ČSSZ, teď ještě nově na Dávky na bydlení má nárok téměř půlka národa.
únor 01, 2022 07:46
... : Josef
Přesně tak, Mamčo. Např. já mám nárok na doplatek na bydlení už dávno. Doteď jsem o něj nežebral, ale teď začnu, i kdybych si měl před pracák donést rozkládací sesli a e-čtečku, a setrvat tam klidně 10 hodin! U nás je prcák ve stejnym baráku, jako se dělaj občanky a pasy, tak jsem tam asi dvakrát musel jít a viděl tu ohromnou frontu právě na tyhle žebračenky. Většina čekajících byla zdravě opálená, nestoupl bych si do tý fronty ani zanic. Ale teď jo!
Jen samotná inflace mi v letošním roce úspory na stáří zkrátí asi o 15 procent, a to ještě budu rád, jestli to bude jen tak málo.
únor 01, 2022 08:10
... : Markéta
Když čtu podmínky práce a "výhody" k této poslanecké pozici patřící... moc by mě zajímalo, kolik lidí ze současné naší vlády by za těchto podmínek opravdu ze srdce do toho šel. Opravdu jen z lásky k vlasti.
únor 01, 2022 09:09
... : mila1
Já jsem kdysi žádala o přídavky na děti a bylo to docela martýrium kolik dokumentů jsem musela doložit.. a výsledek byla almužna. Tak jsem se pak zařekla, že si radši najdu nějakou brigádu nebo se uskrovníme, ale tohle už ne. Ale chápu, že při dnešních cenách energií mne třeba taky nemine si o nějaký ten příplatek požádat.
únor 01, 2022 11:44
... : mamča
Josef 08:10 : Chápu, že jsi se rozhodl žádat o to, na co máš nárok. Dokážeš vyplnit příslušné formuláře na první dobrou, aniž bys tam musel kvůli doplňování a chybám několikrát znovu. Znovu vystát tu frontu mezi hlučnými "Brazilci ze Žižkova".
Jsi svým pánem, máš na to čas a jsi právem naštvaný.
A teď si představ mámu-samoživitelku, co chodí do práce (i dvou) a co musí včas vyzvednout děti ze školky (školy), nebo vetchou stařenku, co se mezi ty "věčně jenom žádající" bojí jenom vstoupit, aby jí neokradli.
A takových žadatelů je většina.
únor 01, 2022 12:01
... : doktor
Ano,musím jen na okraj dodat,že z našich politiků-poslanců je šoufl,tj - na zvracení.Hezké odpoledne.

únor 01, 2022 14:02
... : Krakonoš
Tak vono ne všecko, co je na internetu, je hned pravda. Pokud by tamní poslanci vydělávali polovinu toho, co učitel, budou Švédi bez parlamentu. Ani největší borci třeba z spd, co dnes dřeli ve sněmovně jako kobyly, by to za takovou almužnu nevstávali. Skutečnost je taková, že poslaneckej plat ve Švédsku je nějakej necelej dvojnásobek platu průměrnýho (údaj z roku 2014, takže dnes to může bejt trochu jinak). No a ty platy podle profesí se na internetu dají najít vcelku snadno, učitelé fakt nedělají za 4násobek průměrnýho platu, to by tam učila celá Evropa smilies/cheesy.gif. Nevím, doktore, jestli jsi přímo autor toho článku z ireportéra 2019, nebo jsi to jenom volíz, ale je to taková politická červená knihovna. Realita bude úplě jiná i v těch ostatních věcech, ostatně se proti tomu přímo pod článkem někdo vohradil.
Jo a mimochodem bych fakt chtěl vidět, kdo by to šel dělat jenom z lásky k vlasti zdarma ze zdejších čtenářů. Já se přiznám bez mučení, že ani omylem. Dohadovat se s Okamurou a podobnejma národníma ptákama. Nechat si pak sprostě nadávat po všech internetovejch diskusích. Proboha, co by mě k tomu vedlo? smilies/shocked.gif
únor 02, 2022 21:23
... : Josef
Zlatý slova: "Tak vono ne všecko, co je na internetu, je hned pravda". To ale už říkal starej Masaryk (Mesiárik).
Nevím, jak to chodí ve Švédsku, ale taky předpokládám, že o žebrácký holi tam poslanci nechoděj.
Mělo by se přeci jít po efektivitě práce a ne podle kdysi nastavenýho automatu, kterej si ostatně nastavili sami ti poslanci. O senátu ani nemluvě. Ten by byl drahej i kdyby tam chodili zadarmo.
Proč by ses nechtěl dohadovat s Okamurou? V čom konkrétně s ním nesouhlasíš?
únor 03, 2022 10:22
... : strejda
Josefe, já si myslím, že určitá část lidí si vždy nějakého nepřítele najde. Napřed to byl Babiš, teď je to pro změnu Okamura. Ten Okamura, který zbrojí proti tomu paskvilu pandemického zákona, který byl proti vůli mnoha lidí a také proti zdravému rozumu přijat. Je to další zbraň proti demokracii. Jen se divím, že podobným lidem je to jedno, když jim "vláda" z ničeho nic zakáže a přikáže to či ono. Třeba i podnikat. Ale tleskají tomu.
Někdy si i říkám, jestli ty vakcíny nepůsobí negativně také na mozek. Když nás furt nutí nechat se očkovat sračkou, která na omikron nefunguje, asi je cosi shnilého v tom království dánském...
únor 03, 2022 14:54
... : mamča
strejda :
Zkopírováno z Viditelného Macka 13.12.2021 :

„Sedm a půl milionu dávek musíme do těch lidí narvat. Hlava nehlava, píchejte to do nich. Co máme dělat, když mají AstraZenecu ? Nevadí, dejte jim Pfizer. Co máme dělat, když první očkovaní měli Modernu. To nevadí, dejte jim Pfizer. Hlavně ať to nevylejeme,“ popsal své zkušenosti z krizového štábu nyní již bývalý poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.
Co myslíte? Vymýšlí si nebo mluví pravdu?
únor 03, 2022 16:35
... : strejda
Mamčo, myslím si, že pravda, ale i lež je dnes relativní. Ono záleží na tom, kdo to říká a jaké jsou s tím spojené úmysly.
Už i Ensteina zpochybňují.
únor 03, 2022 20:08
... : d@niela
Krakonoši,
jak se říká - sebral jsi mi to od pusy - přesně to jsem taky četla a chtěla to dát na kudlu.
To je prostě neskutečná zlodějna... No, ani bych neříkala zlodějna, protože to se nikdo neskrýval, nedělal to tajně, tohle bylo zcela veřejně, s pompou a to ještě jakou...
Eklhaft!!!

Jenže - kdybys se kouk i do minulosti, tak se takhle "pracovně vyžívalo hodně a hodně unavených chudáčků"...
fujtajbl
únor 03, 2022 20:27
... : Josef
Ani ty odkazy nebudu číst. Docela mi stačí, jak "pan čistý a slušný", Petr Fiala, pobírá už drahně let ročně 2 mil. Kč. dotací pro svůj "spolek pro propagaci demokracie a posílení ženských práv na Barmě", a dále 4 mil. Kč. pro svůj spolek "Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)".
A už jen pro připomenutí opakuju do Krkonoš: Proč by ses nechtěl dohadovat s Okamurou? V čom konkrétně s ním nesouhlasíš? To jen proto, že já bych se s ním dohadoval moc rád. Jen z diskuse může vzejít pochopení a porozumění.
únor 04, 2022 06:56
... : Josef
Mamčo. Já bych neřek, že u nevypíchanejch Pfizerů jde o prachy. Ty prachy už jsou přeci zaplacený a tak vyjde úplně nastejno, myslím finančně, jestli to napíchaj do lidí, nebo nalejou do kanálu. Vlastně ten kanál by byl lacinější, odpadly by prachy za píchání.
únor 04, 2022 07:25
... : mamča
Josef : Mýlíš se v tom, že je to jedno. Zbylé (prošlé) vakcíny se nesmí vylít do kanálu. Snad proto, aby se nerodili dvouhlaví potkani se šesti nohama, či jinými geneticky podmíněnými zpitvořeninami ? Toho by si mohl všimnout "prostý opíchaný lid" a chtít od státu, který se za vakcíny zaručil, odškodné.
Nevyužité vakcíny se musí vrátit v neporušeném obalu výrobci, a on je za další nemalé prachy zlikviduje.
únor 04, 2022 11:34
... : Josef
Jistě o tom víš víc než já, Mamčo. Nezdá se mi ovšem, že by dodávky byly nějak podmíněný vrácením nevyužitejch. Oba víme, že zkratka "vylejt do kanálu", není doslova. Že nejde o vylití, nýbrž o likvidaci, samozřejmě řádným způsobem. A na to fakt nejsou naše vysokoteplotní ekologický spalovny zařízený?
Ale určitě se v tý věci nechci dohadovat, žádný informace nemám.
únor 04, 2022 15:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]