Vlivem pandemie jsme trochu zlenivěli, zvykli si trávit mnohem více času doma a sportovní aktivity příliš neřešit. Tento sedavý či přímo „lehavý“ režim je přímou cestou, jak ztratit svou fyzickou sílu nebo přibrat nějaké to kilčo navíc. Ale hlavně - vede k mnohem závažnějším potížím. První možností, jak si od obojího pomoci, je „naordinovat“ si vlákninu. Ta je pro naše zdraví nepostradatelná. Takže trochu vlákniny, trochu pohybu = nepřibírat; tedy, pokud to nebudete ještě „zazdívat cukrovím“, máte šanci.
Vláknina totiž pomáhá snižovat
hladinu cholesterolu, riziko srdečních onemocnění a také cukrovky. Denní příjem
vlákniny dospělého člověka by měl být asi 30 gramů. Průměrný příjem u nás je
však podle odborníků poloviční. Přitom je tato základní složka stravy, která je
obsažená v rostlinných potravinách, velmi důležitá - zvyšuje objem stravy,
vyvolává pocit nasycení, ale nezvyšuje energetický příjem.
"Navíc dostatečné
množství vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení.
Víte,
co jíst, abyste měli dostatek vlákniny?
Ovesné
vločky
Pokud sníte 100 gramů ovesných vloček, získá vaše tělo
zhruba 7 gramů vlákniny. Ovesné
vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém.
Navíc mají vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů
B1, B6 a E, ale také minerální látky železo a vápník.
Červené
fazole
Fazole obsahují velké množství vlákniny, ale také
prospěšné bílkoviny a železo. Sto gramů červených fazolí vašemu tělu dodá
přibližně 15 gramů vlákniny. Kromě
červených můžete vyzkoušet i fazole bílé a černé. Všechny jsou totiž zdraví
prospěšné.
Čočka
Čočka obsahuje navíc i velké množství bílkovin a
sacharidů, vitaminů skupiny B, železa a dalších minerálních látek a jen velmi
malé procento tuků. Když sníte 100 gramů této oblíbené luštěniny, získá vaše
tělo téměř 8 gramů vlákniny.
Sušené ovoce
Právě sušené ovoce – meruňky, švestky a fíky – je
první, co vám lidé doporučí, pokud trpíte na zácpu. Mj. taková pěkná hrst
sušených švestek, případně sušených fíků před spaním je zárukou, že byste
rozhodně druhý den neměli chodit někam dál. Mohlo by se stát, že byste to včas
domů nestihli… Ano, správně to funguje!
Všechny tyto druhy obsahují velké množství vlákniny.
Ve sto gramech je to necelých 8 gramů.
Maliny
Možná vás to překvapí, ale i maliny jsou nadopované
vlákninou, ve sto gramech se jí skrývá 5,5 gramů. Navíc toto šťavnaté ovoce
obsahuje velké množství vitaminu C, minerální látky fosfor, železo, vápník,
zinek a také prospěšné antioxidanty. Takže maliny na jogurt – lahoda…
Vyzkoušejte
psyllium
V prodejnách zdravé výživy lze zakoupit psyllium,
suprově podporuje činnost střev. Zkuste si přidat do kaše či jogurtu lžičku psyllia…
Účinek podobný fíkům.
A rada na
závěr:
Pamatujte si, že při konzumaci potravin bohatých na
vlákninu je důležitý i dostatečný příjem tekutin a pohyb. Pokud byste totiž
nepili, taky si střeva zalepíte tak, že v nejlepším případě můžete mít fest
zácpu. V horším – ani nechci mluvit… To pak hrozí i chirurgem. A stejně
tak nezapomenout na pohyb. Pohyb podporuje peristaltiku střev a tím i
vyprazdňování. Takže hodně pít, tak dva litránky vody za den minimálně, a aspoň
půlhodinovou chůzi. Nakoupit, se psem, podívat se po okolí…
To přeci zvládnete…
D@NIELA
|