O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE OBDIVUJÍCÍ PDF Tisk E-mail
Úterý, 21 prosinec 2021
Dnes vám povím jednu překrásnou legendu, indiánský příběh o lásce a obětování. Děj se odehrává v lesích kolem Portlandu, města ve státu Oregon, USA. Víte, sledovala jsem včera v televizi film, který tuto legendu mj. zmiňoval, a hlavně ukazoval překrásný vodopád Multnomah. Napadlo mne, že by vás to mohlo zaujmout také. Tak ještě chvíli v klidu seďte, a vypravte se se mnou na daleký Divoký západ, do Skalistých hor... Já vám ji povím:

 

 

 

Víte, tamější, téměř 200 metrů vysoký vodopád, je druhý nejvyšší v USA z těch, které jsou k vidění celoročně, což z něj dělá unikátní místo, protože na rozdíl od jiných, přes léto nevysychá. Svou velkou zásobu vody totiž získává z podzemních vod, sněhu i dešťů. Kontrastem k síle a omračující nádheře řítící se vody je navíc pohádkový most z roku 1914 ve výšce 32 metrů nad dolní kaskádou.

 

Ale teď už ona legenda …

 

Náčelník indiánského kmene Multnomah měl mnoho synů a jednu jedinou dceru, kterou miloval z celého srdce. Byla ze všech dětí nejmladší. Ale postupem času všichni synové zemřeli – částečně v bojích, částečně úrazy a nemocemi. Takže jediným pokračovatelem jeho rodu byla jeho dcerka. Když dospěla, náčelník ji našel nejstatečnějšího a nejlepšího budoucího muže. Oba mladí se do sebe zamilovali, a náčelník se rozhodl uspořádat obrovskou oslavu nadcházející svatby. Měla být velká a byli pozváni obyvatelé všech okolních kmenů. Slavnost se odehrávala na pláni v blízkosti velkého skalnatého útesu.

 

Lidé se sjížděli z blízkého i dalekého okolí. Hostina, tanec, sportovní hry a další zábava; bohužel příjemné chvíle netrvaly dlouho. Lidem bylo náhle zle, po těle jim vyvstávaly tmavé skvrny – a postupně začali umírat. Té divné nemoci podléhaly děti, boj s ní nezvládli ani i nejsilnější válečníci.

Lidé věděli, že Velký duch se na indiánský kmen rozzlobil.

 

 

Multnomah Falls waterfall bridge in autumn red, Portland, Oregon, USA |  Windows 10 Spotlight Images

 

 

Náčelník svolal radu svých nejmoudřejších, a nejstarší medicinman posléze řekl ostatním, že v jejich rodě se předává staré proroctví, že jednou přijde strašlivá nemoc, které celý indiánský rod podlehne. Jedinou záchranou bude, že Velkému duchu musí být obětován život mladé dívky.  Musí to být ale pouze dcera některého ze starších z kmene.

 

 

Closest Oregon Elopement Location to Portland: Waterfall ElopementSešlo se tedy dohromady více než tucet dcer všech náčelníků a vůdců.  Stály tam před nimi krásné mladé dívky a náčelník kmene Multnomah se na ně tiše díval…

 

Ale pak se obrátil ke svým lidem a řekl, že žádnou z nich nedá, že žádná taková oběť nebude.

Místo toho se lidé musí všichni statečně postavit nemoci a prosit Ducha o odpuštění, protože on by jistě nedopustil zmar života žádné mladé dívky.

 

Jenže lidé té divné nemoci propadali stále rychleji, a stále rychleji ztráceli v krutých bolestech život. Na původně šťastné a radostné lidi padla hrůza a strach.

 

Náčelníkova dcera, která se měla další den stát ženou, najednou měla pocit, že proroctví nejspíš ukazuje na ni, že by to měla být právě ona, která má být obětována pro dobro lidu.

Ale byla mladá, hluboce zamilovaná a chtěla se vdát a žít! Ne, nechce zemřít!

 

Jenže ten druhý den viděla na svém nastávajícím příznaky nemoci, viděla jeho bolest -  a věděla, co musí udělat. V noci pak vyklouzla a vyšplhala po stezce k Velké řece vysoko nad soutěskou. Když se dívala dolů na rozeklané skály hluboko pod sebou, zavolala na Velkého ducha: „Velký duchu, náš vládče, dej mi vědět, dokaž mi, že moje oběť je to, co je nutné a co zachrání náš lid!  Dej mi důkaz!“

 

 

Náhle se nad soutěskou mezi tmavými mraky zjevil úplněk. Rozzářil celou oblohu. Bylo to znamení, které potřebovala.

Mladá dívka se ještě naposledy rozhlédla po krásné krajině, a skočila z útesu…

 

Příštího rána se lidé probudili, a cítili se silní a zdraví. Nemoc zmizela! Všichni byli nesmírně šťastní. Jen náčelník tušil, co se stalo. Jeho dcera zmizela. Brzy našli její tělo na dně útesu.

 

 

 

multnomah falls, oregon, landmark, mountains, winter, snow, frost, stream,  pool, creek, water | Pikist

 

 

Náčelník vykřikl k nebesům: "Proč se to stalo, proč jsi mi ji vzal? Ukaž mi alespoň, že moje dcera žije s duchy v míru!"

V tu chvíli se z výšky ozval třeskutý zvuk, a z okraje útesu vytryskl ohromný proud vody, který se řítil z dolů, přímo před náčelníka.

 

A z více jak 200 metrové výše tryská bez přestání i dnes, na znamení velké lásky a nesmírné oběti.

Říká se, že každou zimu se mladá dívka vrací do Multnomah Falls, a je možno ji tam zahlédnout, jak stojí nad vodopádem, celá oblečená v bílém... Dívá se na místo, kde obětovala svůj život, aby zachránila svůj lid.

 

 

 

Tak co, líbila se vám tahle indiánská legenda?

Ten vodopád je opravdu nádherný…

 

Všechny zdraví (od televize)

VŠETEČNICE

 

 

Komentáře (4)add feed
... : mamča
Hezký příběh. Takových víc !
prosinec 22, 2021 08:25
... : andrea
Jéje, také se přimlouvám za podobné (alespoň občas) příběhy. Je to jako pohlazení.
Díky, Všetečnice!
prosinec 22, 2021 09:57
... : PATRIK
Tak to bych bral.
Byl jsem v Americe, ale jen jednou dávno, a to ještě jen na pár dnů.
Tohle by muselo být úžasné, moct si sednout do auta, a jezdit po těch krásách, o kterých nemáme ani ponětí.
Doma, tedy v naší republice, to mám od dětství už protoulané, i tu Evropu, dá se říct.
Ale o těch ostatních zemích světa - někdy si říkám, jak je to neskutečné, že je tolik míst, které bych chtěl vidět, ale musím se prostě "uskromnit" a spokojit se jen s filmovými dokumenty.
Jo, taky se podepisuju za to, aby podobných člán ků bylo víc!!!
prosinec 22, 2021 15:41
... : Inka
To je krásná legenda.
prosinec 27, 2021 03:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]