O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HÁDEJTE - VZPOMÍNEJTE - URČITĚ ZNÁTE! PDF Tisk E-mail
Pátek, 17 prosinec 2021
zoufalá ženaDnešní hádání bude trochu jiné. Chtěla bych vám připomenout jednu velice milou paní, kterou - jak jsem přesvědčena - všichni známe - alespoň "tak trochu". Většina z nás se dozajista setkala s jejím dílem - ale nebudu už víc napovídat.... Budu ráda, když si na ni vzpomenete. O svém soukromí moc nemluvila, ale jednou zhodnotila svoji neskutečnou smůlu v lásce velmi otevřeně: „Moje lásky jsou přehlídkou podivínů, panoptikum gaunerů nebo cvoků, leckdy obojí najednou.“

 
 

Byla, žila, jedna velmi hodná dívka. Otec, český amerikanista, etnograf a lingvista Čestmír L., byl známým autorem prací o životě Indiánů. Ranné dětství prožila v pražských Vysočanech, a to byl tehdy okraj Prahy, periferie s koloniemi jak chudých, tak i podezřelých lidí z galerky.

„Děcka z těchto vrstev se mnou chodila do školy, seděla jsem vedle nich v lavici, brebentila s nimi o přestávkách. Děti učenlivě pochytí, co nemají, a tak jsem získala základ. Později jsem se naučila naslouchat české výřečnosti všude a vždycky."

Pak přišlo gymnázium, poté studovala francouzštinu na soukromé jazykové škole. Následně němčinu a po válce i francouzštinu. Od r.1943 byla zaměstnána na magistrátu v Praze, po válce studovala na FF UK estetiku a již zmiňovanou francouzštinu. Pravidelně přispívala do periodik Studentský časopis, O knihách a autorech, Svoboda, Svobodné slovo, Práce, Květy, Vlasta aj.

 

Jarmila Loukotková - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Je však známá především jako spisovatelka (začala psát v sedmnácti letech) - jednak historických próz, kde převažuje lyrizovaná kresba prostředí. Většinou čerpá z antických dějin  - a také psala knihy psychologické o citových problémech současné ženy, knihy s kriminální zápletkou, dívčí romány a dobrodružné povídky, přeložila celé dílo francouzského básníka Francoise Villona a aforizmy Francoise de la Rochefoucaulda, dvořana Ludvíka XIII. a Ludvíka XIV.

 

Její vlastní tvorba byla zaměřena především na období antiky, ale napsala i detektivky a knihy pro mládež. Její jazyková všeobsažnost, malebnost, byla úžasná.

 

 „Spisovatel by měl znát svoji mateřštinu ve všech jejích rovinách. Hranice mezi jadrností a sprostotou, expresivitou a vulgárností, oplzlostí - v životě není univerzální, jednostejná. Jsou hranice časové: u nás ležela jinde za první republiky, jinam se posunula po druhé světové válce. Ještě hlouběji se propadla za komunistické éry. Dále existuje hranice individuální, a tu má jinde vdova po univerzitním profesorovi, a jinde kopáč kanalizace.

 

 

Mez přípustnosti se různí u celých sociálních skupin: jiná je v klášteře klarisek, jiná v gangu lupičů a v kriminále. A právě s touto skupinou kriminálníků máme co do činění ve Villonových Baladách v žargonu. Tím se dostávám k hranici další, literární. Domnívám se, že v současnosti je i v literární češtině dovoleno užít hodně odvážného výrazu. Hranice únosnosti spočívá podle mě těsně pod těmi opravdu nejdrsnějšími výrazy z oblasti sexu. Ale kromě řeči literární máme i řeč mediální, a tam, myslím, je nutné držet se přísně češtiny "mládeži přístupné". 

 

Vždycky byla - a záměrně - "osamělý rváč". A jak sama říkala:

 

 „Za všechno v životě se platí, tak jsem možná za literární úspěch zaplatila láskou." Měla smůlu na muže - ale přes nepřízeň osobní na ně nezanevřela: „Muži jsou výborní kamarádi, ale nemožní partneři do života. Řeknu to natvrdo: Drtivé většině mužů sperma přeplavuje mozek. A ti, kteří tímhle netrpí, mají neduhy jiné; a řekla bych ještě horší. Jsou to intrikáni, introverti, lakomci, udavači. Kompenzují si to, co jim chybí po erotické stránce. Prostě je to nemožná cháska."

 

Její manželství nebylo šťastné.

 

„Hledání manžela bylo složité. Musel to být někdo ke mně věkově přiměřený, staršího pána by rodiče nesnesli. Musel mít akademický titul. Musel nějak vypadat a vzhledem k tehdejší bytové situaci to musel být někdo mimo Prahu. Jinak bychom neměli šanci na byt a bydleli bychom ve vilce s rodiči. A to by byly skandály dnes a denně a rozvod do půl roku. Takže tajenka této křížovky byla velice pofiderní. Ale nakonec se našel, měla jsem ho velmi ráda, ovšem povahově to nešlo. A pak - nejlépe toho druhého poznáte, když se s ním rozvádíte. Kdybyste s někým žil třicet let, poznáte ho stejně až při rozvodu."

 

Tahle paní byla také skvělá kuchařka, i když prý vařila draze, pracně a nezdravě. Dlouho dodržovala tradici, že každé své „nové dílo“ s přáteli oslavila „žratvou“ pro potěchu, i jako úlitbu bohům. Na dobroty k ní chodili třeba Jan Otčenášek či Jiří Marek. Přátelům, kteří ji ponoukali, aby napsala kuchařku, splnila přání knížkou plnou nejen vaření, ale i vzpomínání a vyprávění.

K vaření patří i porcelán a ona milovala „cibulák“ a léta ho sbírala.

 

A také měla ráda číslo 13.

V jejím životě třináctka hrála výhradně kladnou roli, proto říkala, že je přesvědčená, že se narodila ne 14., ale 13. dubna 1923.

 

OK, už víte?

To je plno nápovědy,

 

tak pište do komentářů její křestní jméno.

 

d@niela

 

 
Komentáře (5)add feed
... : *deeres*
Asi Jarmila? Ale Villona mám přeloženého od Fischera, tak nevím.

prosinec 17, 2021 05:45
... : mamča
Jarmila L.
prosinec 17, 2021 07:08
... : Josef
Byla skvělá kuchařka, vařila draze a nezdravě? Křestní jména jsou teda jasný: Magdaléna Dobromila
prosinec 18, 2021 08:08
... : Milene
Souhlasím s Kudlankami. Jarmila.
prosinec 20, 2021 12:20
... : Veronika V.
Loukotkova, tu jsem cetla rada.
prosinec 20, 2021 18:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]