O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AU AU, MOJE BOLAVÁ KOLENA, PROČ TAK BOLÍ? PDF Tisk E-mail
Středa, 08 prosinec 2021
Kdopak by je neměl... Kolínka máme občas bolavá i v dětství. Nikdy jsem nepochopila, jak jsem v mládí mohla mít tak hladká a docela hezká kolena, když jsem je v dětství mívala tak často natlučená, ostrupatěná. A když jsem později už jednala opatrněji, všechno se zahojilo a bylo po odřeninách i bolestech. Jenže postupem let kolena bývají často zatížena hmotností celého těla a toto zatížení se může násobit prudkostí dopadu (např. při běhání, chůzi z kopce, ze schodů).

 

 

 

Pak už se to veze, pak už se to kumuluje:

svalová slabost, vystavení chladu, poranění kloubu, opakující se nebo náhlá zátěž, obezita, dědičnost (vadné postavení), stárnutí či pooperační stavy patří k nejčastějšími příčinám bolesti kolene.

 

Akutní bolesti mohou být způsobené naražením, namožením z důvodu nadměrného natahování (projevuje se nestabilitou a trpí pak také okolní svaly, vazy, pouzdra a šlachy), natržením vazů, úponů šlach, menisku nebo zraněním čéšky. Naopak chronické bolesti kolene jsou způsobeny degenerací či zánětem kloubu. Znovu opakuji - vždyť patří k těm nejvíce zatěžovaným kloubům v lidském organismu, což se bohužel zvláště u některých mužů projevuje nepříjemnými bolestmi a praskáním.

 

Občas kolena zabolí každého, ale pokud nedokážete udělat více kroků bez bolestivé grimasy nebo nepříjemného praskání, měli byste se nad sebou zamyslet. Pro začátek není nutné podstupovat chirurgický zákrok, protože bolesti kolen se můžete vcelku snadno zbavit za pomoci efektivních cviků.

 

Jaké cviky na bolesti kolen opravdu hodně fungují?

Jedním z nejúčinnějších cviků na bolest kolen je protahování dolních končetin ve stoje. Nejprve se rozkročte na šířku boků, pravou špičku chodidla chytněte a zvedněte ji směrem dozadu. Aby byl cvik co nejúčinnější, měli byste špičku rukou lehce táhnout k zadku.

Pokud protažení provádíte správně, cítíte pnutí v předních i zadních stehenních svalech. V této poloze zůstaňte alespoň 30 vteřin a poté protažení opakujete na levé noze. Máte-li problém s udržením rovnováhy, můžete se druhou rukou lehce opřít o stěnu nebo židli, abyste si při cvičení neublížili.

 

Mezi cviky na bolesti kolen patří i kroužení nohou. Tento cvik je o něco složitější, ale pokud se budete plně soustředit, nebudete mít s jeho správným provedením žádný problém. Naprosto zásadní je držet vzpřímeně záda, takže se jednou rukou klidně opřete o zeď nebo stěnu, abyste mohli maximum úsilí věnovat správné technice.

Nejprve zvedněte pravou nohu tak, aby končetina svírala v koleni úhel 90°. Nohu zachovejte v této poloze a začněte s pomalým kroužením od vnitřní strany stehna směrem k vnější a zpět. Cílem není udělat maximum opakování, ale naopak se snažíte o uvolnění boků a jejich dynamické roztažení. Tím pádem zlepšíte pohyb v kolenním kloubu.

 

Pokud jste již absolvovali profesionálně vedenou rehabilitaci určenou na rozhýbání kolen a posílení dolních končetin, pak tento cvik určitě znáte. Statický výpad je velmi efektivní, a pokud je prováděn správně, není zdaleka tak jednoduchý.

Nejprve udělejte poloviční krok pravou nohou dopředu a ihned poté následuje poloviční krok levnou nohou dozadu. Mírně narovnejte přední končetinu tak, že je koleno ohntué. Přitom se opíráte o špičku zadní nohy, která je také mírně pokrčená. Zpevněte střed těla včetně břišních svalů a boky vysuňte dopředu. Tímto způsobem pokračujte v několika opakováních s délkou 20 vteřin.

  

Většina lidí si myslí, že dřepy nejsou na odstranění bolesti kolen tím pravým cvikem. To je však velký omyl, který souvisí hlavně s nesprávnou technikou. Pokud budete dřepovat správně, posílíte nejenom stehenní svaly, ale také zlepšíte pohyb kolen.

Vnitřní část stehen bývá velmi často podceňovaná, neboť je nejslabší svalovou partií v této oblasti. Rozkročte se na šířku ramen, otočte chodidla směrem ven v úhlu asi 45° a udržujte váhu na patách. Udělejte dřep a pokuste se jít co nejníže, avšak maximálně do úrovně, aby kolena svírala pravý úhel.

 

Samozřejmě se může stát, že cviky na zabránění bolesti kolen nepomáhají, takže se bolest uvnitř kloubu stupňuje. Takovou situaci se určitě nevyplatí podceňovat. Přepadne li vás nenadálá bolest, nechte koleno odpočívat. Dopřejte si jeden nebo dva dny volna s nohama nahoře, a pokud se situace nezlepší, vyhledejte lékařskou pomoc.

Určitě se vyplatí vyzkoušet i studené a teplé obklady. Horká koupel je lepší na úlevu od bolesti kolena ve srovnání se suchým teplem.

Na otoky a záněty použijte sáček ledu zabalený do ručníku.

Dejte si bandáž nebo ortézu – podpoří vaše bolavé koleno a může vám pomoci od krátkodobé bolesti kolena.

 

 

Zkuste to dámy a pánové – třeba jen něco, a jen párkrát.

Zkoušela jsem – a není to zas až tak strašné.

 

d@niela

 

 

 


Komentáře (8)add feed
... : strejda
No jo no. Teď už máme jenom stará kolena.

prosinec 09, 2021 15:24
... : mamča
Kolena mě bolí, protože tloustnu. A tloustnu proto, protože moc žeru :-).
A může za to Covid a zprávy TV, kde nás pořád děsí, a my ten stres pak zajídáme.
Tak.
prosinec 09, 2021 16:26
... : Marie
Pro mě je docela zajímavé, že kolena jsou stejně stará a jedno bolí a druhé nebolí.

prosinec 09, 2021 16:51
... : strejda
Marie, tady vidíš, jak je to fajn, když máš dvě...
prosinec 09, 2021 17:08
... : mamča
strejda : A co pak taková stonožka ? smilies/cheesy.gif
prosinec 09, 2021 17:20
... : *deeres*
Cvičila jsem a cvičila, až jsem si urvala meniskus. Doktorovi jsem to zapřela, tvrdila jsem, že jsem spadla. Přece nepřiznám, že jsem blb, posedlý cvičením.
prosinec 09, 2021 17:28
... : Marie
Strejdo, normálně jsi mi prodloužil život, protože jsem se rozesmála. Já jsem tohle téma nevymyslela, ale budu pokračovat. Po třitýdenní chřipce na jaře 2019 mi zůstalo nateklé moje občas bolící pravé koleno. Nejdříve jsem absolvovala již zaběhlý ritál - rentgen kolene, injekce do kolene, mangetoterapii kolene, dříve to pomáhala, tentokrát moc ne. Tak jsem vyhledala další ortopédku, ta navrhla vložky do bot, žádná úleva. Pak jsem využila služeb rehabilitačního centra na Palmovce, stálo to 5 tisíc, úleva minimální. Koleno nateklé čím dál víc a bolelo hlavně v noci a byla jsem vzhůru skoro při každém otočení. Najednou se mi rozbřesklo že po chřipce, objednala jsem se na tzv. plazmový generátor a po 2,5 hodinovém sezení nastala první noc, kdy mne koleno nebolelo! Odpuchovalo ještě chvilku, ale hlavně v noci už nebolelo. No jo, uběhly 2 roky a začíná pobolívat aniž jsem byla nemocná, tak už jsem objednaná. A že tam chodí lidé, nad kterýma lékaři zlomili hůl.
prosinec 09, 2021 18:13
... : strejda
Marie, tohle je přesně téma pro naši věkovou kategorii, které nesnáším. To je přesně to, co jsem nikdy nechtěl. Vždy jsem si říkal, že - jako důchodce, si nikdy nesednu někde v parku na lavičku, abych si tam povídat s jiným dědkem o nemocech. Fuj! I proto jsem se odstěhoval na chalupu, abych nemusel do parku...
Ale k věci.
Při nedávné návštěvě dcery, která tu byla naposledy před covidem, jsem dostal předčasný dárek k Vánocům.
Je to elektronické masážní zařízení. Na bolavé místo, třeba na záda, si přilepím takový vodivý obdélníček se dvěma patenty. Oba kontakty jsou samozřejmě galvanicky odisolované. Na ty patentky si připnu masážní strojek o velikosti asi tak placatého vajíčka a zapnu. Dálkovým ovládáním, které mám v ruce, si pak (třeba odrazem o strop) přidávám grády, dokud to vydržím.
Pochopitelně jsem si nejprve zjistil, jak to funguje. Je to napájené dvěma malými baterkami. Stejnosměrné napětí 3V se měničem změní na střídavé a transformuje se (dle regulace) až na 38V, jak jsem si změřil. Dále to má i jiné programy, než pouhé brnění v závislosti na regulaci. Třeba jen krátké bodavé impulsy nebo se to postupně snižuje a zvyšuje jako na sinusovce. Musím říct, že asi po třech aplikacích mám pokoj. Vydržel jsem to asi tak 25 minut a nešetřil jsem se.
Docela často mi bolelo za krkem nebo mezi lopatkami a tímto jednoduchým přístrojem mám pokoj. Takže bolení nad lopatkami nebo mezi nimi, to mne potkalo na stará kolena. Žena mi říká, že se zpotím a vystydnu. Asi má pravdu, protože ona má vždy pravdu.
A už si nebudeme povídat o nemocech, že ne?
prosinec 09, 2021 18:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]