O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
NEJČERSTVĚJŠÍ ZELENINA - POUŽÍVÁTE JI? |
Úterý, 23 listopad 2021 | |||||
Strana 1 z 3 Stoprocentně to znáte, a určitě jste to už jedli - ale víte, co a jak lze doma nechat
klíčit? Mj. není to žádná věda – sklizeň máte za tři až pět dnů. Naklíčené
luštěniny a výhonky semínek lze koupit už docela běžně i v obchodech ale
není nad to, zařídit si minizahrádku doma. K vyprodukování půl kilogramu
jemné zeleniny, jejíž parametry jsou podstatně lepší než nabízejí zázračné potravinové
doplňky, potřebujete jen hrstku zrnek nebo semínek, trochu tepla, vody, světla
a vaší lásky nebo alespoň pozornosti.
luštěniny
Čočka – namáčet 8 – 12 hodin a 1 – 2 dny nechte klíčit na sítu, nebo ve sklenici, průběžně proplachovat 3x denně – přibude až 6x. Snadno můžete nechat klíčky povyrůst po dobu dalších pěti dnů na delší výhonky s prvními lístky.
Fazolky mungo – nebo také zelená sója – přibližně 10 hodin namáčení a poté 2 – 3 dny klíčení s pravidelným vlhčením či proplachováním 3x denně. Klíčí velmi dobře na sítu, na misce, ve sklenici ale i ve vyšší vrstvě v PET lahvi s odříznutým vrcholem a proděravělým dnem aby stékající voda vytékala ven. Největšího efektu dosáhnete po 4 – 5 dnech, kdy výhonky dosáhnou délky 3 – 5 centimetrů a jejich kořínek není rozvětvený. V tomto případě máte ze 100 g suchých fazolek 700 – 800 g nejčerstvější zeleniny.
Hrách – namáčet 12 – 16 hodin a pak nechat klíčit 1 – 3 dny. Lépe klíčí zpravidla hrách zelený. Potřebuje pravidelně zavlhčovat či proplachovat a stálou teplotu kolem dvaceti stupňů. Pro vypěstování slaďoučkých výhonků je třeba klíčit v jedné vrstvě na buničině nebo savé tkanině v pološeru nebo temnu. Pravidelně proplachovat a vlhčit. Za 10 – 14 dnů můžete sklízet.
Cizrna – při namáčení cca 15 hodin dvakrát či třikrát vyměňte vodu a cizrnu propláchněte. Klíčení 2 – 3 dny a pozor teplota do osmnácti stupňů. Delším klíčením mohou výhonky zhořknout.
|
< Předch. | Další > |
---|