S příchodem podzimu a stale větší zimy nastává perfektní čas pro pravou českou kuchyni. Tradiční česká jídla se ale zdají ve své oblibě poslední dobou poněkud upadat. Česká klasika není v současné moderní gastronomii vůbec “in”.Většina českých jídel je prý příliš těžká a tučná. Smetanové omáčky, bůček, knedliky…versus různorodé saláty, plody moře, nebo italská pizza,či obyčejná čína?
Patříte i vy k zastáncům zdravého lehkého moderního stylu, mezinárodní kuchyně, nebo preferujete lahodné české recepty? Samozřejmě,
česká jídla jsou ovlivněna vývojem mimo jiné i národními kuchyněmi tehdejšího
rakouského mocnářství. Najdeme v nich spoustu slovenských, maďarských a rakouských
prvků. V každém případě se ale vždy vycházelo z domácích a jednoduše dostupných
surovin. Maso, podávané v bohatších rodinách, bývalo zastoupeno hlavně vepřovým,
skopovým a jehněčím, dle místa někdy i rybmi a malou zvěřinou. V běžných, tedy těch chudších domácnostech jinak základ pokrmu tvořily hlavně luštěniny, později brambory,
zelí a moučné pokrmy. Mléko a mléčné výrobky byly hlavním zdrojem bílkovin.
Ovoce se konzumovalo syrové, ale bylo nedílnou součástí i nejrůznějších omáček. Mám k vám dotaz:
Už jste
vyzkoušeli švestkovou omáčku s uzeným masem?
Nesmíme ale
zapomínat ani na krajské speciality, tak typické pro specifickou lokalitu. Mám
na mysli například pardubický perník, olomoucké syrečky, krkonošské kyselo,
nebo třeba i valašské frgále. A další otázka:
Máte nějaké
speciální či vaše vlastní, místní jídlo?
Klasická pravá
česká jídla máme především spojena s tradičními svátky. I když třeba starý známý
vánoční kapr je už mnohokrát vytlačován vepřovými řízky.
A co na Nový rok, máte
doma svíčkovou omáčku? A zdalipak jste měli nedávno proslavenou svatováclavskou kachničku,
případně co taková martinská husička? Bude u vás na stole na svatého Martina?
Snad jsem vás
trochu namlsala – rozhodně všem vám přeju slunce v duši, a jen samé dobroty (po
kterých se nikdy nepřibírá). Vaše VŠETEČNICE
|