O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE O SAMÉM DOBRÉM JÍDLE PDF Tisk E-mail
Středa, 20 říjen 2021
S příchodem podzimu a stale větší zimy nastává perfektní čas pro pravou českou kuchyni. Tradiční česká jídla se ale zdají ve své oblibě poslední dobou poněkud upadat. Česká klasika není v současné moderní gastronomii vůbec “in”.Většina českých jídel je prý příliš těžká a tučná. Smetanové omáčky, bůček, knedliky…versus různorodé saláty, plody moře, nebo italská pizza,či obyčejná čína?

 

Patříte i vy k zastáncům zdravého lehkého moderního stylu, mezinárodní kuchyně, nebo preferujete lahodné české recepty?

 

Samozřejmě, česká jídla jsou ovlivněna vývojem mimo jiné i národními kuchyněmi tehdejšího rakouského mocnářství. Najdeme v nich spoustu slovenských, maďarských a rakouských prvků. V každém případě se ale vždy vycházelo z domácích a jednoduše dostupných surovin.

Maso, podávané v bohatších rodinách, bývalo zastoupeno hlavně vepřovým, skopovým a jehněčím, dle místa někdy i rybmi a malou zvěřinou.

V běžných, tedy těch chudších domácnostech jinak základ pokrmu tvořily hlavně luštěniny, později brambory, zelí a moučné pokrmy.

Mléko a mléčné výrobky byly hlavním zdrojem bílkovin. Ovoce se konzumovalo syrové, ale bylo nedílnou součástí i nejrůznějších omáček.

 

 

Mám k vám dotaz:

Už jste vyzkoušeli švestkovou omáčku s uzeným masem?

 

Recept : Uzená krkovice se švestkovou omáčkou a opečenými brambory |  ReceptyOnLine.cz - kuchařka, recepty a inspirace

 

Nesmíme ale zapomínat ani na krajské speciality, tak typické pro specifickou lokalitu. Mám na mysli například pardubický perník, olomoucké syrečky, krkonošské kyselo, nebo třeba i valašské frgále.

 

 

A další otázka:

Máte nějaké speciální či vaše vlastní, místní jídlo?

 

 

Klasická pravá česká jídla máme především spojena s tradičními svátky. I když třeba starý známý vánoční kapr je už mnohokrát vytlačován vepřovými řízky.

 

 

Svatomartinská husa, tradice a recepty. Co mají společného Martin na bílém  koni a pečená husa? - WomanOnly

 

 

A co na Nový rok, máte doma svíčkovou omáčku?

A zdalipak jste měli nedávno proslavenou svatováclavskou kachničku, případně co taková martinská husička? Bude u vás na stole na svatého Martina?

 

 

Snad jsem vás trochu namlsala – rozhodně všem vám přeju slunce v duši,

a jen samé dobroty (po kterých se nikdy nepřibírá).

 

Vaše VŠETEČNICE

 

 

 

 


Komentáře (3)add feed
... : Josef
Nejen trochu. Namlsala´s mě hodně. Bez husy, kachny, se docela obejdu, stejně, jako bez praseččích řízků. To všechno mi výborně nahradí pravý Vodňanský kuře, v akci za 44,90 Kčs. Sice pípalo polsky, možná moldavsky, ale - co oko nevidí, srdce neželí. Neželim.
Vzpomínám při tej příležitosti tady na řezníka na hlavní, téměř v sousedství. Ten má samý vybraný pravý kuřata, slípky, vepřový, hovězí, ze zaručeně domácího chovu odněkud od Nymburga, za což si samozřejmě každej rád připlatí, protože na zdraví a kvalitě by šetřil jen blbec. I já jsem někdy zašel, ne kvůli sobě, ale když jsem očekával návštěvu vnuků, rovnající se pokaždý žravýmu kombajnu. Něco jako vlak družby. Pro vnoučky mi samozřejmě peněz nebylo líto, pro ně vždycky jen to nejlepší! Vždycky u mě měli řízky nebo pečeni z toho nej nej nejlepšího. Cena nerozhodovala. S řezníkem jsme byli za ty léta kámoši, pokaždý jsme spolu krátce pokecali, na ulici se na dálku zdravili. Moc bezva chlapik.
Teď už to budou snad dva roky, co jsem ho jednou brzy po ránu potkal v Albertovi. Doteď mě určitě vždycky viděl rád, tentokrát se ale nehlásil. NEKECÁM! Tlačil dva vozejky, vrchovatě narvaný akčníma kuřatama za 44,90, akčníma prsama za 97,90, a akční praseččí krkovicí za 77,90.
A tak došlo k tomu, že dneska už šidim svý vnoučky o maso a drůbež z pravýho domácího chovu a když přijdou, podávám akční kuřata, akční krkovici, nebo akční pečeni, špikovanou akčníma párkama. Knedlíky akční nemám, ale zato zcela originální, moje.
říjen 20, 2021 14:43
... : d@niela
JOSÉFKU, je mi moc líto tvýho zklamání...
To jsem si zažila už párkrát, ve stejnym duchu. Naposledy tady u nás na trhu, kde je všechno ryze český, kousek od nás vypěstovaný.
Nojo, ale pendrek... Ty švestky, blumy, hrušky... jo, skoro žádný to šíleně drahý ovoce na mne nemluvilo mou rodnou řečí. Oni to ti neřádi ani z těch "dovozovejch krabic" už nevyndavají...

A naši drazí chytří kupující to kupují a kupují... Přitom jen kousek dál, v obyč sámošce, mají lautr totéž a kupodivu i mnohdy o dost levnější.

říjen 20, 2021 22:42
... : doktor
Kudlanky Kudlové ahoj z bezvýznamného Ústí.Rád a jsem na to i patřičně hrd,že patřím mezi vyznavače české kuchyně.Stejného vyznání je i dcera se zeťákem ( jen na okraj : mají malou farmičku - slepičky,vajíčka,kachničky,husičky,čumáčky vystrkují i králíčkové a v ohradě se pasou ovečky s beránkama).Ovšem velkej odrodilec se vyklubal z vnuka,kterej je kuchařem v Praze,ale vyznává jedině kuchyni španělskou,francouzskou,italskou a dle toho i vaří v restauracích stejného vyznání ,jojo vyznavač nových lehkých-zdravých trendů. Jeho poslední hláška : dědo domácí českou kuchyni vyznávám u mamky a babiny ( jako manželky ).No co dodat,prostě takovej je život.Super odpoedne.
říjen 24, 2021 12:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]