O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČTYŘLÍSTEK I "MOCLÍSTEK" PDF Tisk E-mail
Pondělí, 30 srpen 2021
21-leaf clover ~ Pink Tentacle | Clover leaf, Trees to plant, Plant leavesŽe čtyřlístky nosí štěstí, je známá věc. Stejně známé je, že je velmi těžké ho najít – však taky jeden připadá na deset tisíc trojlistých rostlinek jetele. Čtveřice lístků symbolizuje čtyři živly - vodu, oheň, zemi a vzduch, roční období, ale také víru, naději a lásku. V dřívějších dobách si ho lidé vkládali pod práh domu, pod postel nebo na okno, aby chránil jejich domov (na tomto obrázku je "jednadvaceti-lístek").


 

 

 

Také se traduje, že pokud chce svobodná dívka ve snu spatřit svého budoucího ženicha, měla by čtyřlístek před spaním strčit pod polštář.

 

Zajímavé je, že až do roku 2010 byl  pro vědce čtyřlístek záhadou. Potom ale nalezli gen, který způsobuje výskyt "přespočetních lístků". Jde totiž o přírodní úchylku, o výsledek velmi složité genetické mutace, jejíž rozřešení motalo vědcům hlavy několik desítek let. Kromě čtyřlístku dokonce můžeme najít také pětilístek či šestilístek. Pochopitelně, že už jen velmi, velmi málo... 

 

Guinness World Records on Twitter: "The most leaves on a clover stem is 56,  discovered by Japan's Shigeo Obara in 2009 #StPatricksDay #lucky  http://t.co/VhN2c9tY4R"

 

 

 

Český rekord drží devítilístek nalezený Jaroslavem Kosinou v Mikulčicích, světový rekord pak představuje jetel s 56 lístky vyrostl v Japonsku a je zapsán u Guinnessů.

 

Jeho nálezcem je doktor Shigeo Obara z Hanamaki City, Iwate, a stalo se tak v roce 2009. Dr. Obara byl nálezcem i předchozího oficiálně nejvyššího uznaného záznamu v této kategorii, jetelíčka s 18 listy, který objevil v roce 2002.

 

 

     

 
 
Možná, že někdo z vás má doma - třeba ještě v památníčku - vylisovaný čtyř - či vícelístek ... 
 
 
 

Našli jste nějaký? Nebo dostali jste?

Tak hodně štěstí …

d@niela

 


Komentáře (2)add feed
... : mamča
Čtyřlístky nacházím všude, kde roste jetel. Mám totiž "smysl pro symetrii", takže cokoli co nezapadá, vidím. Na zahradě u altánku máme asi 2m2 "degenerovaného jetelíčku", kde rostou houfně čtyřlístky a pětilístky. Na počkání jich klidně najdu deset.
Jenom nechápu, nad čím to vědci dumají. K čemu takový výzkum je ?
srpen 31, 2021 07:09
... : doktor
Hodně štěstí nám všem po celičký rok.Loni o dovolené jsme čtyřlístek od vnuka dostali manželka i já.Mám jej slisovaný v Bibli.
srpen 31, 2021 12:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]