Je jich opravdu hodně druhů ... Malé i velké, hutné i jemné. Bílé, červené, hnědé,
černé, strakaté... nejčastěji mají ledvinový tvar. Najdete je v kuchařských
receptech snad každé světové kuchyně. Do Evropy je přivezl ten nejznámější Kryštof.
Díky vysokému podílu vlákniny jsou dobrou prevencí proti rakovině tlustého
střeva i žaludečním a střevním potížím. A odvodňují organismus, takže jsou fajn
při urologických potížích.
Fazole obsahují velké množství bílkovin, a proto jsou
nepostradatelné ve výživě národů, kde se masem zrovna nehýří. Z vitamínů a
minerálních látek mají v sobě draslík, vápník, železo, mangan a vitamíny
skupiny B a C. Mnozí možná se budou vymlouvat, že fazole způsobují
nadýmání. Ale pokud fazole necháte přes noc ve vodě... Vodu před vařením vyměňte,
protože se v ní vylouhovaly látky, které nadýmání způsobují.
K ochucení fazolí či celého pokrmu používáme další zdravé dobroty: česnek,
mátu, bazalku, majoránku, kmín či šalvěj.
![Kuřecí směs s fazolí a kukuřicí - TopRecepty.cz](https://www.toprecepty.cz/fotky/recepty/0227/kureci-smes-s-fazoli-a-kukurici-57888-1920-1080-nwo.jpg) Tady vám nabízím jeden velmi jednoduchý recept:
600 g kuřecí prsa
1 ks cibule velká
4 stroužky česnek
100 g máslo
1 lžička hladké
mouky
100 g rajský
protlak
400 g fazole ve
slaném nálevu
Pár kapek worcestrové
omáčky
rozmarýn
pepř mletý
sůl
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, vložíme do misky,
okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. V lednici necháme odležet alespoň 30
minut, ideálně přes noc.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a
vložíme do hrnce na rozehřáté máslo. Zpěníme, přidáme kuřecí maso a necháme ho
zatáhnout ze všech stran. Pak přidáme rajský protlak, mírně podlijeme vodou a
necháme dusit několik minut, dokud nezměkne kuřecí maso.
Z nálevu slijeme a přidáme červené fazole, které
jenom prohřejeme, dochutíme několika kapkami worchesteru a solí a pepřem. Podáváme
s rýží.
Tak dobrou chuť,
a pokud znáte nějaký jednoduchý recept,
SEM S NÍM!
d@niela
|