O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O JEDNOM ZNOVU VZKVÉTAJÍCÍM ŘEMESLE PDF Tisk E-mail
Středa, 14 červenec 2021
Střední odborné učiliště - nově otevíráme | O škole | Střední škola řemesel  a Odborné učiliště Lipová - lázněVzít kus kamene a udělat z něj něco krásného není výsada uměleckých sochařů, dokážou to i kameníci. Pokud vás zajímá něco málo o jejich historii, pokračujte ve čtení… Kámen lidé využívají od nepaměti, ať už jako nástroj, zbraň či ke stavbě, ne nadarmo jsme před tisícovkami let měli dobu kamennou. Od té doby však opracovávání kamene udělalo značný pokrok a dnes používané technologie by pračlověka pravděpodobně vyděsily.

 

 

 

 

Jak přesně lidé kámen zpracovávali a jak se jeho zpracovávání měnilo, by vydalo na stovky a stovky stránek. Těžko si však dokážeme představit, že dodnes obdivované stavby, jako egyptské pyramidy nebo řecké chrámy, by bez kameníků vznikly.

 

kamenictví | ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC

Podle autora knihy Kamenictví, tradice z pohledu dneška byla pomyslným vrcholem kamenické tvorby gotika a její stavby, ze všech uměleckých slohů totiž užívala největší množství ozdob, například vlysů či kamenných růží. S úpadky stavitelských slohů však postupně začalo upadat i kamenictví, projevilo se to například tím, že řemeslnou práci nahradily odlitky z cementu.

 

Na českém území se první písemné zmínky o kamenících objevují ve 14. století, kdy byla poprvé zmíněna existence kamenického cechu, i když se samozřejmě nejednalo o počátek českého kamenictví.

 

 

To je u nás spojeno s existencí kamenických dílen ‒ škol, které si vytvářeli svůj vlastní styl práce. S dílnami byly spojené i kamenické značky, které odpovídaly podpisu autora, a panovala mezi nimi přísná hierarchie, podle podoby značky se totiž dalo zjistit, zda je kameník tovaryšem (jeho značka byla složená z kolmých čar), nebo dokonce mistrem (jeho značka obsahovala celý kruh).

 

K úpadku kamenictví u nás docházelo, podobně jako ve světě, především v průběhu 18. století, ale od té doby se způsob kamenické práce opět velmi rozvinul, svědčí o tom především kvalita dnes prováděných rekonstrukcí historických staveb.

 

Je báječné, že se znovu řemeslo vyplácí –

jen by mělo být řemeslníků víc než úředníků

 

ANDREA

 


Komentáře (4)add feed
... : mamča
Zrovna šikovného kameníka sháníme. Potřebujeme komplet zrekonstruovat dvojhrob, na který tlačí ze dvou stran svah. Dva kameníci už nám to odmítli, že je to moc práce.
Snad vyjde ten třetí.
červenec 15, 2021 06:37
... : Bara
V Holandsku je momentalne velky zajem o prace olovo - sklo. Jako remeslo vymizelo, jen hrstka starych remeslniku co jeste umela a znala techniku opravovala historicke pamatky.....Tak doufejme, ze se znovu obnovi a bude zajem. Myslim, ze to musi byt krasna (mozna i tezka) prace, ale to jen pro toho, kdo chce nneco hodnotneho rukama vytvaret a k tomu se nemuze zapomenout, zarizeni takove dilny....
červenec 15, 2021 12:34
... : *deeres*
Já pořád někde sbírám nějaké kameny a nosím si je ke kytkám. Když jsem ještě bydlela v Holešovicích, tak jsem často chodila do Lapidária. V patách jsem tam měla vdycky dozorce, abych jim tam neošahávala vzácné skulptury. Jsou tam zbytky někdejší největší a nejkrásnější pražské kašnyze Staroměstského náměstá z červeného sliveneckého mramoru, ohlazené léty užívání. Takový mramor už dnes ve Slivenci nenajdete, ten původní červený a růžový, ten už je vytěžen.

červenec 15, 2021 18:55
... : karolina
Nedavno jsme byli na vylete a nahodou zasli na jeden venkovsky hrbitov.
Jo, kamenictvi je velmi hezky remeslo, ale uci se jeste vubec?
červenec 19, 2021 14:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]