O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CSIKOS TOKANY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 březen 2007

Moje maminka měla doma maďarskou kuchařku a vařívala podle ní. Nikdy jsme ovšem v Maďarsku nebyli a vůbec netuším, kde se u ní vzala tahle chuť experimentovat. Jak se říká, každého mužského poznamená maminčina kuchyně na celý život, a celý život bude srovnávat s tím jak vařila jeho maminka.

  

   Já měl štěstí, Anička vaří líp než má maminka, což přiznává i ona sama, tedy maminka, samozřejmě. Je ovšem pravda, že znám několik lidí, kteří jsou vlastně šťastlivci – jako já. Ne že by jejich manželky vařily tak dobře, ale jejich maminka vytvářela tak příšerné blafy, že vlastně cokoli je lepší. J Já u nich jedl, vím o čem mluvím, ovšem jejich "štěstí" jim nezávidím. Tak tady je jeden recept z maminčiny maďarské kuchařky,  a nebojte se, bude jich víc. 

 

Csikos Tokány

 

 1 cibule na drobno pokrájená, 120g slaniny na plátky, 3 lžíce sádla, 900g vepřového z kýty, nakrájeného na kostičky, 2dl bílého suchého vína, 2 lžíce mleté papriky, sůl, 1 lžička trochu rozdrceného kmínu, 1 zelená paprika, na plátky nakrájená, 400g konzerva celých rajčat, kuřecí vývar dle potřeby, 1 dl zakysané šlehačky  

 

     Na horké pánvi opražíme plátky slaniny, vyjmeme je a dáme stranou. Na tuku ze slaniny osmažíme cibuli, přidáme papriku, dobře promísíme a dáme stranou. Na téže pánvi na sádle opečeme maso s kmínem dohněda, vyjmeme a dáme také stranou. Na pánev pak nalijeme víno a uvolníme všechen přípek. Vrátíme pak znovu na pánev vše co jsme dali stranou, přidáme papriky a rajčata i s tekutinou. Zalijeme horkým kuřecím vývarem tak, aby pokrýval i maso. Pomalu dusíme 1 1/2 – 2 hodiny, až je maso měkké, ale ještě drží pohromadě. A pak už jen jíst…


     Podáváme po maďarsku s tarhoňou, nebo po česko-maďarsku s noky. Případně rovnou po česku s knedlíky, k tomu misku zakysané šlehačky, kterou si pak každý přidává sám podle chutě do talíře. Tak a teď už vám  jen přeju, aby se vše povedlo jak má.

 

     Příjemné dny a dobré chutnání 

Michal, Boise

Komentáře (3)add feed
jo - Maďarsko : Alena T.
je to zemědělskej kraj a mají tam úžasný věci. Hubenýho Maďara neuvidíš, Maďarku už vůbec ne.Jsou napananý dobrotama o kterejch se nám nesnilo a pohodový. Když se snažíte vykoktat něco maďarsky - tak jsou vyloveně roztomilý.
Jo!!!! V krámě vyžadujte pouze místní výrobky a nenechte si vnutit nějakej eurošmejd. Ovoce a zelenina jsou čerstvý a vo?avý a stříká z nich šťáva. Májí tam senzační pomazánkový máslo - až ho ochutnáte - do Danone ani neklofnete. Chleba se řekne "Kenyér" čti kenír.Maj ho asi tak padesát druhů a je tak dobrej, že vám ho bude líto něčím mazat.
Jo a dejte si tam štrůdl - višnovej - je zabalenej v tenounkým hnědým těstíčku, nádherně křupavým a ty višně - maďarsky "visnyia" (maliny jsou "málna" - jo Slovani byli nedaleko) jsou v takovým jako vanilkovým krémíku - no něco úžasnýho. a k obědu si dejte Hortobádské palačinky (palačinka se řekne "palacsinta") - to je tenounká, jemnonká palačinka naplněná masíčkem v takovým sĂłsiku přelitá hustou smetanou - no mana nebeská.
Jo guláš není to co jíme coby guláš ale je to něco jako gulášová polívka - je to dobrý. JO!!!! a nakupte si do zásoby takový ty paprikový a česnekový pasty v tubách - občas je seženete i tady. Ty nemaj chybu (Jo - česneková pasta se řekne "csesnak pásta"). Hlavně ovšem!!!! Než tam pojedete naučte se pozdravit, pozdravit a poděkovtz, ano, ne a počítat do desíti. S tím bohatě vystačíte - zbytek obstarají pohostinní Maďaři - spousta jich, totiž, umí slovensky.

Jo a sladká paprika se řekne "csemege paprika" a pálivá "csípos paprika" - ale každá bába na trhu ovládá slova "pálí - nepálí" Určitě si tu papriku kupte!!!!Je to to nejlepší, co jste kdy v životě měli a i ze zmrazený držťkový polívky vám udělá naprostou lahůdku. No, radši skončím, pravda je, že na tom zájezdě - zatímco vyšichni kupovali hadry, já chodila po krámech a po hospodách a po tržištích, družbila se s místnímu a ochutnávala - přezdívali mi "gastronomický poradce". Byl by to hřích, nechat si tyhle zkušenosti pro sebe.

Tak šťastnou cestu do Maďarska a dobrou chuť!
březen 25, 2007 15:38
oprava : Juraj7355
višne po maďarsky sú MEGY čítaj meď cesnaková pasta ..fokhaďmakrém

prosinec 15, 2009 13:30
báseň : Jag
Ecc pecc kimehettsz,
Holnap után bejöhetsz
cérnára cinegére,
ugorj cica az egérre!
Fuss,fuss, ott egy busz,
benne ül egy vén krampusz!
leden 29, 2015 00:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]