O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 březen 2021
Vřele vám doporučuju tento postup: než začnete mlít maso, po nakrájení na kostky ho jemně prosolte a melte ho nasolené. Sůl se v mlýnku parádně vstřebá do masa. Takto umleté maso upěchujte, zakryjte a nechte pár hodin odpočinout v lednici. Sami uvidíte, jak žíznivé po takovém zákroku bude. Jestliže jste si domů přinesli mleté maso od řezníka, promíchejte ho s trochou soli a taky nechte odležet. 



Suroviny

 

  • 500 g krůtích (nebo kuřecích) prsou
  • 150 g strouhaného ementálu
  • 50 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • ½ lžičky soli
  • 1-2 vejce
  • asi 150 g hladké mouky
  • asi 150 g strouhanky
  • olej na smažení – zhruba 500 ml

 

 

Holandský řízek    

 

 


Postup

 


  • Maso nakrájejte na kostky, osolte a promíchejte. Takto ochucené ho umelte na mlýnku, hrubší šajba naprosto stačí, jemnější otvory by vám už udělaly z masa kaši. Umleté maso upěchujte do misky, zakryjte a nechte aspoň 2 hodiny odpočinout v lednici.
  • Odpočaté maso nejprve promíchejte se smetanou, potom přisypte sýr a znovu dobře promíchejte.
  • Připravte si všechny tři části obalu: vejce vyklepněte do hlubokého talíře, přidejte dvě lžíce vlažné vody z kohoutku (anebo použijte mléko z lednice) a prošlehejte vidličkou, až se vše spojí na jednolitou směs. Mouku nasypte do dostatečně velkého mikrotenového sáčku a to samé proveďte se strouhankou (té věnujte pochopitelně zase jiný sáček). Místo sáčků můžete samozřejmě k obalování použít i hluboké talíře nebo širší mělké misky.
  • Maso v míse rozdělte na 4 nebo 8 dílů, podle toho, jak velké řízky chcete. Do malé misky napusťte studenou vodu a postavte si ji poblíž mísy s masem. Touto vodou si lehce navlhčete ruce a utvořte z jednoho dílu masa kouli bez prasklin. Na závěr ji zploštěte na tloušťku jednoho centimetru (skutečně nenechávejte řízky vyšší), zaoblete vzniklé trhliny, upravte tvar podle svých estetických požadavků a hned položte do mouky. Pak velmi opatrně zatřepte sáčkem. Vyndejte řízek, veškerou přebytečnou mouku oklepejte a pokračujte obalením ve vajíčku – možná je dokonce zvládnete obrátit v misce vidličkou (nepíchat, pouze podebírat). Opět nechte okapat a na závěr ještě vytvořte strouhankový obal. Připravte takto i ostatní řízky.
  • V pánvi rozehřejte na středním plameni tuk na smažení, potřebujete ho tolik, aby dosahoval nejméně do výšky 1,5 až 2 centimetry ode dna. Jakmile se kolem vhozeného drobku strouhanky začnou tvořit bubliny jako při smažení, můžete vkládat nachystané řízky do pánve. Snažte se prostor v pánvi vyplnit co nejvíce, přesto by se řízky neměly dotýkat. Spíš zvolna než zprudka je nechte pobublávat a smažit 4-5 minut z každé strany. Jakmile zezlátnou, přendejte je do kastrůlku vyloženého papírovou utěrkou, přelijte každý lžičkou vody, zakryjte poklicí a nechte na teplém místě (na vypnuté plotýnce nebo ve vlažné troubě nastavené na 60-80 stupňů) aspoň deset minut odpočívat. Podávejte s čímkoli, co se vám k řízku hodí. Zde se v první řadě nabízí bramborová kaše přelitá máslem a třeba i kyselá okurka.
 
 FLORENTÝNA

 
Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Že já to čtu. Lednice vyžraná, mrazák vyžraný a do obchodu bych musela přes tři obce. K obědu asi budu mít sklenici povidel. smilies/cry.gif
březen 08, 2021 13:45
... : Inka
jééé tady se zase žere a že mě to ani nepřekvapuje smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 09, 2021 09:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]