Na přípravu tohoto elixíru zdraví si nachystejte jablka, kousek zázvoru, cukr a citrón. Množství zázvoru musíte upravit podle své chuti. Pokud vám jeho výrazná nevadí, klidně přidejte, v opačném případě ho nastrouhejte menší množství. Do směsi je fajn i nakládaný ananas, který celkovou chuť ještě více ozvláštní. Obejdete se ale i bez něj, stačí ho v adekvátním množství nahradit jablky.
Zázvor pochází z Asie, kde se vyskytuje v tropických
džunglích. Je to žlutě kvetoucí rostlina vysoká 1,5 m. Má typickou štiplavou
chuť, kterou způsobují esenciální oleje v něm obsažené. V lidovém léčitelství
se zázvor doporučuje při žaludečních potížích, těhotenské nevolnosti a nemocech
z nachlazení. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stimuluje vylučování žluče.
Ingredience:
1 kg
očištěných jablek
750 g
cukru
3 – 4
cm zázvoru
1
citrón
1
plechovka ananasu
Jablíčka oloupejte, vykrájejte nedokonalosti a
nakrájejte na kostičky. Očistěte zázvor, s loupáním slupky si nejlépe poradí
obyčejná čajová lžička. Jablka krátce povařte do změknutí, pak přihoďte ananas
z pixly. Pokud nepřidáváte ananas, nahraďte jeho množství jablky a
přidejte trochu vody, která nahradí šťávu z ananasového kompotu. Změklá
jablíčka (plus ananas) plus zázvor, rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte
citrónovou šťávu a cukr. Směs vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Může to
být i hodinu. Ale pokud se vám s tím nechce tak dlouho míchat, přidejte do ingrediencí gelfix 3plus1. Návod je na pytlíku. A pak to máte hned... Horké ihned nalijte do připravených sklenic, zavíčkujte a otočte
dnem vzhůru, nechte tak, dokud nevychladnou.
A je hotovo, přeju všem dobrou chuť!
ANDREA
|