O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MILUJU BRAMBORY VE VŠECH PODOBÁCH ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 23 únor 2021
Jako příloha jsou brambory podávány v mnoha variacích. Šťouchané, jednoduše vařené, v podobě knedlíků, zapečené, v podobě kaše, pečené, smažené bramboráky i placky na tisíc způsobů, v polévkách ... a plno dalších bramborových laskomin. Jídla ze syrových brambor i vařených. Jsou také nejčastější součástí rychlého občerstvení v podobě hranolek i lupínků. A ty saláty... Je to jedna z nejdůležitějších potravin.  

Brambory v Evropě jíme pár stovek let, v Peru, odkud pocházejí, dokonce až čtyři tisíce let. Brambory mohou obsahovat až 25 mg vitamínu C na gram (množství bohužel klesá nesprávným uskladněním i přípravou). I proto ve své době zafungovaly jako velmi dobrá obrana proti kurdějím. Kromě toho obsahují brambory také vitamíny řady B a mnoho dalších minerálů, zejména hořčík, železo, zinek, mangan a draslík.

TAK VÁM DNES NABÍZÍM PÁR NÁPADŮ, DROBNÝCH FÍGLŮ NA VYLEPŠENÍ:

  • jak je vaříte?


Oloupat, nakrájet na co nejmenší kousky a hodit do hrnce se studenou vodou? Ovšem při takovémto postupu se většina chutí i zdraví prospěšných látek vylouhuje do vody, kterou potom většinou slijete. To je přece škoda.

 

 

Vařené brambory - Cookidoo® – the official Thermomix® recipe platform

 

 

Brambory patří do vroucí vody, nikoli do studené. Nejlépe ve varné konvici vodu svařit, a pak na ně nalít.

Také ihned k bramborám do vody přidejte kmín, trošku oleje a sůl. Jen to s ní nepřežeňte – maximem by mělo být asi 10 gramů soli na kilo.  

Díky horké vodě se v podstatě hned začnou vařit, po chvilce jen "ďobneme, zkusíme", a už je necháme v mírném varu dojít.

Pak rychle slít, protože čím delší pobyt ve vodě, tím víc prospěšných látek se odplaví.

 


  • máte nějaký fígl na nejlepší kaši?


Já jeden mám – brambory po uvaření a slití hned rozmačkám (rozhodně nemixujte, tím se z toho stane šlichta), a pak přidám tajemnou ambrosii – naleju na ně místo mléka vlahou 33% smetanu na šlehání, navíc i kus rovněž vlahého másla.

Pak jen metličkou došlehat, ochutnat, případně trochu dosolit – a na talíři ještě je možno na kašičku přidat pár lupínků másla na ozdobu.

 

 

 

Recept: Bramborová kaše s wasabi | iGurmet.cz

 

 

CO VY? MÁTE TAKÉ SVÉ VLASTNÍ ČI RODINNÁ VYLEPŠENÍ?

 

PROZRAĎTE, POCHLUBTE SE!

 

d@niela

 


Komentáře (6)add feed
... : *deeres*
Díváte se někdy na "Jak nás vidí svět?
Videa natočená českou autorkou v Austrálii o našem jídle. Hosté, které si zve jsou všech možných národností. Nějak mne nepřekvapuje, že tak, jako u nás, se ve světě moc nevaří, kupují se
hotovky.
Co mne ale dostalo, že neznají vařené brambory, vůbec nevědí co to je. Znají je pouze jako chipsy, nebo hranolky. V životě neviděli smaženou cibulku, tvrdí, že takhle nevypadá. Majonéza nebo pažitka jsou pro ně španělskou vesnicí. Speciálně rodilí Australané mají s naším jídlem potíže, ti už mají spálené chuťové pohárky, na všechno požadují kečup , nebo alespoň nějakou barbecue omáčku.
únor 24, 2021 12:07
... : doktor
Brambory miluji - vařené,pečené,smažené i kaši a mačkané.

únor 24, 2021 12:31
... : NČ
Brambory nééééééééééééééé! Jedině propasírovaný skrz prase.
únor 25, 2021 13:09
... : d@niela
Pepo,ani brknedle s uzenym bys nevzal na milost?
únor 25, 2021 13:35
... : kim
Jestli můžu poradit tak nejdříve se dává máslo prošťouchat a teprve potom smetanu, nebo mléko. Opačný postup smetana zchladí brambory a dělají se hrudky. Máslíčko krásně připraví
kobzolky k přijmutí mlíčka, nebo smetánky. Pažitka, slaninka, nebo cibulka nahoru jen posvětit nikdy nezašťouchat. Prolisovaná šťáva ze syrových brambor
březen 07, 2021 18:44
... : kim
Šťáva ze syrových brambor vyléčí překyselení žaludku i žaludeční vředy. Omlouvám se nevím kterého kmene se mi tam vloudil jazyk.
březen 07, 2021 18:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]