O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PUBERTÁLNÍ STRASTI OŠKLIVÉHO KÁČÁTKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 leden 2021
Každý z nás měl na základní škole obor, ve kterém vynikal. Někdo exceloval ve sportu, někdo v matematice, někteří se našli v přírodních vědách a já se našla v jazyku českém, jakožto v recitaci. Navštěvovala jsem sice gymnastiku a hudební školu, coby zájmové kroužky, ale v těchto oborech jsem nijak nevynikala. Jen jsem udržovala svoje mnohostranné zaměření. Díky naší třídní učitelce, která byla zároveň češtinářkou, jsem se zamilovala do literatury, do tajů gramatiky a přednesu.

 
 Paní učitelka mou vášeň podporovala a zároveň jsem se stala i jejím horkým želízkem v ohni, které s oblibou posílala na recitační soutěže a češtinářské olympiády, neboť jsem s přehledem pravidelně vyhrávala.  Přesto, že moje češtinářka byla mou manažerkou, koučem a svačinářem v jedné osobě, výběr básní na soutěže jsem si vždycky organizovala sama.

Blížilo se regionální recitační kolo a já po večerech trénovala přednes, abych to zase všem natřela. Protože jsem byla vždy ošklivé káčátko, ze kterého vyrostla korpulentní opelichaná labuť, vybrala jsem si na tuto příležitost báseň, která nejlépe vystihovala mé momentální pubertální rozpoložení.

Bylo mi 14 let, díky hormonální bouři jsem trpěla permanentní mastnotou, zánětlivým akné, a ani přezubování neprobíhalo bez problémů.
Přišel den D a já si na tu příležitost vzala úplně nové šaty, které mi maminka koupila ve značkovém butiku. Své permanentně mastné vlasy jsem si načesala do čela, abych publikum nevyděsila svou kožní apokalypsou a vyrazila jsem do boje.
 

Moje češtinářka nesdílela moje praktické opatření a tak mě pod nátlakem donutila sepnout ofinu do sponky, aby prý vynikly mé krásné oči. Že tak značně vyniklo i něco jiného, to ji evidentně nezajímalo.
Přišla jsem na podium, kde v záři reflektorů mé odhalené mastné čelo nabylo rozměru 4D a lesklo se tak, že záblesk oslepil osvětlovače. Mé odhalené akné zažívalo chvilky pětiminutové slávy a já se styděla tak, že se mi začaly potit i uši.


Zhluboka jsem se nadechla a spustila jsem: „Jiří Žáček – Písnička o škaredých holkách“


Publikum začalo řvát smíchy, neboť už název básně dal tušit, že budu recitovat svůj životopis.
Ale já se nedala odradit a pokračovala jsem:


„Škaredý holky
ty se drží zpátky
Jsou samy sobě na posměch
A vždycky mají
hezký kamarádky
a proto mají v lásce pech“

 

Krásnější spolužačky v publiku začaly hlasitě přitakávat a zadní řady od smíchu poprskaly ty přední.


„Jsou spolehlivý
jako tažní koně
Drží tě když ti hrozí pád
Nestojí o dík
Vědí že se pro ně
nebudou chlapi nikdy prát“

 

K souhlasnému přitakávání mezi hlasitým jásotem se přidala i mužská část publika.


„Škaredý holky
nejsou nikdy v právu
Vypadnou vždycky z pořadí
Srkají život jako hořkou kávu
Zvykly si
Nikdy nesladí“


Předním řadám, kterým neuniklo moje rozměrné pozadí nacpáno v tlustých silonkách, od smíchu zaskočilo a některým praskla brániční kýla.


„Zrcadlu řeknou:
Holka ty máš ránu
Leda slepci přijdeš vhod --
Rady se trápí
Usínají k ránu
Co by byl život bez trampot“


Zadní i prostřední řady se začaly od smíchu dusit a zdravotníci ze zákulisí se začali shromažďovat u únikových východů, aby mohli v případě potřeby co nejrychleji zasáhnout.


„Řeknou ti: Hele
zmiz a zanech řečí
Nestojím o tvý ohledy
Škaredý holky
nikdo nepřesvědčí
že vůbec nejsou škaredý“


To už řvalo smíchy komplet celé divadlo a mně bylo tak stydno, že si mi chtělo utéct do zákulisí, kde jsem chtěla spáchat rituální sebevraždu, nebo alespoň spolknout rovnátka, abych odtamtud byla co nejrychleji pryč.  I přesto, že jsem nedobrovolně a zcela neplánovaně přivedla publikum i přes vážnost situace k salvám smíchu, sklidila jsem obrovský potlesk a zcela „nečekaně“ opět vyhrála regionální recitační soutěž.


Od té doby jsem výběr básně vždy konzultovala se svou češtinářkou.

 

 

A v čem jste vynikali na základní škole vy?

 

 
 
 

Komentáře (11)add feed
... : mamča
Milá, přehnaně sebekritická, Veroniko. Báseň je skvělá, a jistě i přednes byl excelentní.
Ale : Bylas někdy na srazu bývalých spolužáků po 10ti, 20ti (a více) létech ?
Z těch původně třeskutých krasavic jsou převážně rozkydlé matróny, a z ošklivých káčátek se většinou vylouply šmrncovní a úspěšné ženy. Nespoléhaly se totiž, že jim kvůli hezké tvářičce všechno projde, a díky vyvinutému hrudníku získají různé benefity, od maturity po diplom, zadarmo.
Ta ošklivá káčátka si musela všechno poctivě vydřít, proto jsou dneska za hvězdy. A pubertální pupínky jsou dávno minulostí.
leden 19, 2021 06:36
... : Veronika V.
Milá mamčo, tak to jsem asi chodila do nějaké špatné školy, neboť z mých krásných spolužaček jsou ještě krásnější spolužačky, a až na pár výjimek, jsou dnes velmi úspěšné. Ze mně je sice opelichaná labuť, ale co do krásy, to doženu intelektem a všeobecným přehledem. Ovšem za úspěšnou bych se v žádném případě nepovažovala.
leden 19, 2021 07:19
... : mamča
Veronika V. : Jestli fotka není ilustrační, tak jsi hezká holka, a nemáš důvod k mindrákům. Zvlášť, jestli jsi v životě úspěšná a umíš se sama sobě zasmát.
Moje zkušenost ze srazů bývalých spolužáků je ta, co jsem napsala. Některé matróny jsem po létech ani nepoznala. Z tehdy pohledných spolužáků jsou dneska opelichaní tlustí dědci, a ti, kteří tenkrát chrastili kostmi, jsou fešní šviháci.
Jo, spravedlnost naděluje stáří náhodným rozsevem. Já už taky hodně pamatuju...:-).
leden 19, 2021 09:42
... : *deeres*
Mám stejnou zkušenost, jako mamča a navíc jestli to bylo opravdu tak, jak píšeš, tak jsi se z toho moc pěkně vylízala. My jsme na ekonomce měli ve třídě šest kluků a dva z nich byli opravdu hezouni.
Pak k nám přistoupil ještě sedmý, na vzhled hrozně nesympatický a ještě pajdal. To bylo ze začátku, jenomže pak se ukázalo, že je s ním sranda a my jsme ten jeho zjev, z počátku nepříjemný, přestaly úplně vnímat. Ta jeho osobnost úplně přebila jeho zjev.
leden 19, 2021 11:01
... : strejda
Veronico, že jsi měla velmi ráda češtinu a literaturu, je vidět i ze Tvého psaní. Mně se ty Tvé popisy různých situací, navíc s mírnou nadsázkou, líbí. Na střední jsme měli také takového pedanta na češtinu, z jehož zkoušení jsme měli vždy hrůzu. Ale naučil nás. Jako žák jsem ho neměl ani trochu v lásce. Ale z odstupem času vím, že jeho pedantství mělo něco do sebe. A strašně si zakládal na vedení čtenářského deníku, který musel být podle jeho představ. Učil nás češtině a jmenoval se Čech. To byla náhoda... Už tehdy bylo tomu starému profesorovi něco přes šedesát a my jsme si moc přáli, aby už konečně odešel do důchodu. Nestalo se a dovedl nás až do konce. A za to mu dnes, i když už nežije, s odstupem času, moc děkuji.
A přesně jak psala mamča. S odstupem doby, na setkání žáků, jsem mnohé spolužačky ani nepoznal. Z tuctových nezajímavých káčátek byly najednou pohledné dámy.
Ale ze základky, a to je let, mám stále zafixovanou jednu dívenku, kvůli které jsem se do školy doslova těšil. Do ní jsem byl zamilovaný až po uši. Ona seděla ve druhé lavici uprostřed, já hned za ní. A protože měla dlouhé blonďaté vlásky, točil jsem si je na prst a dělal si z nich ruličku. Jmenovala se Mirka Kubová a když jsem jí to pak po létech při jedné příležitosti řekl, smáli jsme se tomu. Ale vyčetla mi, že kdybych jí už tenkrát řekl, že ji mám rád, nemusela by se pak jistě rozvádět. Takže za její rozvod jsem mohl vlastně já, protože jsem se už v mládí jevil jako nesmělý a nevyzrálý kluk. Spíše jako vůl.
Tolik vzpomínky.
leden 19, 2021 14:32
... : strejda
Až teď jsem si všiml toho oslovení. Excuse me!
leden 19, 2021 15:16
... : Veronicka V.
Mila mamco, fotka je moje a je profesionalni :-D Ale mezi typicke krasavice nepatrim. I presto dekuji :-)
leden 19, 2021 16:29
... : Veronicka V.
Deeres: s akne jsem bojovala az do 25 let a diky mastne pleti nemam vrasky :-D
A jako dite jsem opravdu nebyla hezka :-)
leden 19, 2021 16:29
... : Veronicka V.
Strejdo, dekuji za kompliment. Rada bych si zkusila praxi v novinach, byt externe. Ale zadnym novinam, ktere jsem doted oslovila, jsem nestala ani za odpoved. Takze musim svuj “talent” ventilovat nekde jinde :-D
leden 19, 2021 16:31
... : mila1
Veroniko, opelichanou labuť si představuju úplně jinak než Tebe smilies/smiley.gif Myslím, že jsi velmi pěkná dáma a navíc vtipná a chytrá. Díky za další krásný článek, pobavil.
leden 19, 2021 16:51
... : Veronika V.
Dekuji Milo :-)
leden 19, 2021 18:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]