O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JESTLIPAK VÍTE, ŽE: PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 prosinec 2020
Vánoce bez jmelí by nebyly Vánoce - Bílé VánoceJmelí jako pevnější součást vánočních tradic se objevuje až od 18. století, nejdříve na britských ostrovech, později i ve Francii a Německu, a vytvořily se tu nejrůznější zvyklosti s ním spojené. Nejznámějším zvykem jsou „povolené polibky“ pod jmelím. A pozor - při každém polibku je třeba utrhnout jednu kuličku ze jmelí nad hlavou, a líbat jen tak dlouho, dokud kuličky stačí; pak zůstává jen jedna jediná na ozdobu.

 

 

 

K nám proniklo coby vánoční symbol z Německa, a to nejdříve do měšťanských rodin. Na venkově, přestože jeho trsy ze stromů znali, se do vánočních tradic dlouho nijak zvlášť nepromítlo.

 

 

Proč je jmelí symbolem Vánoc | Prima nápady

 

 

Jmelí je téměř nezničitelné. Usychá až se svým hostitelem, a tudíž např. na cedrech dosahuje stáří i čtyři sta let. Má přes tisíc odrůd a patří také mezi léčivé rostliny.

Používá se při výrobě léků proti arterioskleróze, protože obsahuje látky snižující krevní tlak a podporující rozšiřování cév. 

 

 

 

Jak si v zahradě vypěstovat jmelí - ČESKÉSTAVBY.cz Na každém stromě, který jmelí napadne, vypadá trošku jinak.

Například jmelí z lípy mívá drobné lístečky a vytváří spíše placky než koule, zatímco na topolech vyrůstá často do obrovských rozměrů a mívá krásný kulovitý tvar.

 

Není ani úplně pravda, že by bylo vždy jasně zelené – často bývá spíše nažloutlé, protože nezískává od hostitele tolik živin, kolik by potřebovalo.

 

A ještě jedna důležitá věc: jmelí se správně zavěšuje mezi dveře nebo nad jídelní stůl.

Spolu s ním se v domě usídlí také štěstí a odvaha. Traduje se také, že přináší ochranu před nemocemi.

 

Ale pozor!

Toto funguje jen tehdy, pokud ho získáte darem.

Štěstí se totiž nedá koupit...

 

d@niela

 

 

 

 


Komentáře (1)add feed
... : Bara
Letos nemam jmeli, nikde jsem na nej nenatrefila, navic obchody (i kvetinarstvi) a zahradni centra jsou zavrene, takze musim nechat zavesene to od lonska......Nekde jsem cetla, ze se to tak dela.
prosinec 24, 2020 21:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]