O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UMÍTE POČÍTAT NA PRSTECH? PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 listopad 2020
Čínské pohádky lákají draky i kráskami z ženšenu - iDNES.czTeď si asi říkáte, že počítat na prstech umí každý. Ve většině kultur prostě zvedneme daný počet prstů vyjadřující číslo. Což je lehké do pětky. A od šestky dál jen v případě, že nedržíte telefon nebo tašku ve druhé ruce. Čínština je na tom ale lépe: všechna čísla vyjádříte jen pomocí jedné ruky. A když se to opravdu naučíte, využijete tuhle schopnost i v každodenním životě. Podívejte se na tamější děti, které právě skládají přijímací zkoušku do první třídy…

 

 

 

 

 I když jsem se na to dívala - na google - setsakra dlouho, absolutně jsem to nepochopila. je to na mou ubohou českou hlavu moc složitý... Ale stejně bych se to ráda naučila, každopádně - po tomhle počítání rozhodně nemají jejich prsty moc velkou šanci na artritidu :-))))

 

 

   
 
 

Rozumíte tomu někdo?

d@niela

P.S. přídávám:
 
Do kolika se dá napočítat na obou rukách společně? | Výzkum a vývoj v ČR 

Komentáře (10)add feed
... : NČ
To je prostě nádhera. Díky, Danielko, za písnutí krásňoučkých písmenek i za videíčko.
Samozřejmě jsem to nepochopil, snad kdyby to bylo pomalejší, ale radši s nějakym výkladem základního principu. Možná se něco dá vyhledat googlem. Až se mi bude chtít, zkusim hledat.
listopad 11, 2020 06:53
... : Iris
No to je paráda, co všechno se dá nacvičit. Zase jsem se dozvěděla něco absolutně nového, fakt jsem to neznala. Doposud jsem jen žasla nad tím, jak se dá rychle počítat na "sčotu", základy chápu, ale tu rychlost nikoliv. A také mě vždycky udivuje umění těsnopisu - i když také základům rozumím. Ale, jak se zdá, cokoliv se dotáhne do vyšších sfér trénovanosti, působí nakonec jako úžasné umění. Na YT jsou k vidění například videa zachycující neuvěřitelné kuchařské umění, většinou zase Asiatů. Nad tím se dá jen užasle kroutit hlavou - nicméně, lidský mozek a celý ten "lidský stroj" mozkem ovládaný, je asi schopen neuvěřitelných věcí.
listopad 11, 2020 08:16
... : Iris
listopad 11, 2020 08:18
... : d@niela
Irisko, to je neuvěřitelný...
to jsou živí roboti!
Já matematice nikdy moc nerozuměla, tyhle předměty, kde se vyskytují jakákoliv čísla, to bývala pro mne zhouba. Chemie, fyzika, dějepis... zato když se dalo něco "okecat", to bylo moje. Zbožňovala jsem literaturu, všech zemí i dob.
Teď jsem si vzpomněla: znáte někdo "Verše psané na vodu"?

listopad 11, 2020 09:04
... : *deeres*
Dávno předtím, než přišla éra elektřiny a později rovnou digitální, tak se nepoužívaly jenom prsty, ale i jiná mechanická počítadla. Jestli jste někdy byli v bývalém Sovětském Svazu ubytování někde v hotelu, tak každá děžurná měla abacus, rusky sčot. Kuličky jim na drátě jenom lítaly.
Abakus používali už v době římského rozkvětu, japonský se jmenoval Soroban a ti ho ukradli Číňanům.
Já se kdysi zase učila počítat na logáru. Dokonce ho doma ještě mám, ale musela bych se hodně zamyslet, abych na něm sečetla , že jedna plus jedna, jsou dvě.
listopad 11, 2020 09:18
... : Iris
"Verše psané na vodu" jsem měla ve své dívčí knihovně, to byly časy, kdy jsem četla všechno, všecičko.....Dnes, když zajdu do rodného domu a mrknu do svého pokojíčku, nemůžu pochopit, co jsem tehdy všechno přelouskala. Čistě teoreticky tu útlou knížečku stále mám. Jen nevím přesně, kde, něco jsem si odnesla do svého bytu, něco jsem půjčila nebo i dala pryč. Jó, už nejsem tak romantická, jako kdysi smilies/wink.gif
listopad 11, 2020 11:23
... : Iris
Deeres - no možná, že pro někoho je logaritmické pravítko absolutně nepochopitelná věc. Myslím teď příslušníky jiných kultur. Ale - no i já jsem tomu tedy nikdy nerozuměla, naštěstí to na zdrávce nechtěli.
listopad 11, 2020 11:26
... : NČ
Stačí vědět, že logaritmus součinu se rovná součtu logaritmů činitelů. Pak už je to brnkačka.
listopad 11, 2020 11:57
... : *deeres*
Když jsem chodila na základku, tak jsme my děti musely zpaměti umět malou násobilku, to snad platí dodnes,jenže i velkou. A bez tabulek umocňování a odmocňování. Velkou násobilku bych zpaměti dnes už nedala a mocniny jdou mimo mne. Zvládnu ještě tak dělení a násobení. Dokonce nás matikář učil fígl, jak z hlavy vynásobit dvě třímístná čísla, taky už nevím.
Když ono to je tak jednoduché, jsou tu ta chytrá udělátka. Pak se divíme, že západní svět válcuje Čína. Ty děti takhkle necvičí jenom prsty, ale i hlavu.
listopad 11, 2020 12:08
... : Milene
V tom videu, je to jak ve zrychleném filmu. Ale člověk je moc lenivý. V práci jsem měla na stole kalkulačku a zjistila jsem, že ji používám i k výpočtu triviálních součtů. A logaritmické pravítko mám také doma a přiznám se, je k ničemu. Už nic nevím, žádná brnkačka se při pohledu na něj nedostavuje.
listopad 11, 2020 12:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]