O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

RANDĚNÍ NA PETŘÍNĚ PDF Tisk E-mail
Středa, 04 listopad 2020
Tou strašnou zprávou o požáru petřínského kostelíčka jsem se najednou přenesla ve vzpomínkách "dávno dávno tomu" do dob, kdy byl Petřín krásnou a voňavou oázou pro zamilované. Poetické sedánky na lavičkách, kdy jsme se spolu dívali na nebe, já poslouchala vyprávění o hvězdách, které tam svítily.... A sem tam si nechala ulovit něžnou pusu. Jo - časy se mění... Dnes jde všechno nesmírně rychle. Dnes už ani zamilovaní neplují po Vltavě na lodičkách... Dva mladíci na téhle, dvě slečinky na druhé.... Mám pocit, jako když píšu o době před dvěma sty léty. No - řekněte...

 

 

V den našeho státního svátku kostelík někdo zapálil.
Příčina požáru zatím nebyla určena, vyšetřovatelé ale už vyloučili technickou závadu.

Policisté hledají lidi, kteří se pohybovali v okolí kostela těsně před požárem. „Mají-li informace, fotky či videozáznamy, které by výraznou měrou přispěly k objasnění příčin požáru, je potřeba, aby kontaktovali linku tísňového volání 158 nebo se osobně dostavili na kteroukoli policejní služebnu a svým svědectvím přispěli k objasnění případu.


Požár zasáhl spodní část dřevěného kostela i tři věže, šindelová střecha se částečně propadla a konstrukce prohořela na trámy. Škoda je předběžně vyčíslená na několik desítek milionů korun.  Hned ráno druhý den byli na místě vyšetřovatelé hasičů i kriminalisté, požářiště prohledal i pes cvičený na vyhledávání akcelerantů hoření.

 

 


 


Památkově chráněný objekt ze 17. století do parku přenesli za první československé republiky, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929.

 

Pražští radní rozhodli, že Praha vyhlásí na obnovu poničeného kostela veřejnou sbírku.

Vyhlášení musí ještě potvrdit ministerstvo vnitra, poté město zveřejní číslo bankovního účtu, na který bude možné přispět.


 

Požáry v Česku v posledních letech poničily několik památek.

V dubnu 2002 plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové postavený také v 16. století.

 

Před třemi lety shořel dřevěný kostel ze 16. století v Gutech na Frýdecko-Místecku, škoda byla kolem 20 milionů korun.  Nejvyšší trest – devět let vězení – dostal muž, který akci vymyslel, motivem prý byla pomsta Bohu. Další dostali osm a 3,5 roku vězení. Požár způsobil škodu přes 20 milionů korun, historická hodnota je ale nevyčíslitelná.

 

 

d@niela  - já vím,

nyní jde o životy nám,

ale nechápu tuhle lidskou zlobu

 

 
Komentáře (5)add feed
... : *deeres*
Tvrdí, že to byli bezdomovci. Moc tomu nevěřím. Od doby, kdy vypálili vedlejší restauraci někdy před rokem 2002, tam už nemají kde bydlet a zbořeniště je oploceno.
https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/ruiny-budou-na-petrine-asi-jeste-n20110129.html
Když se dcera poprvé v roce 2005 vdala, bydlela pod Strahovem Na Hřebenkách a tak jsem tudy často několik let chodila. A už tehdy na opěrné zdi vedle kostelíka sv.Michala byly nápisy Alláh Akbar a nějaké nápisy v arabštině. Po zabílení se znovu objevovaly. Vedle Kinských sadů na rohu Holečkovy a Švédské, vedle kláštera sv.Gabriela, někdy v těch letech vyrostla luxusní rezidence Sacre Coeur. Žádný chudák tam nebydlí, bydlí tam mezinárodní směska a jejich děti většinou chodí do Francouzského lycea dole v Drtinově ulici. Tam češtinu neuslyšíte, jenom zápis do MŠ a následných škol stojí 20 táců, MŠ ročně 165tis.Kč,stejně jako 1.stupeň, druhý stupeň 215 tis./rok, gymnázium 235 tis.ročně.Platí se i za maturitu a zkoušky Brevet a plus další a další poplatky.
Je to jenom moje spekulace, ale takhle hoří kostely ve Francii i v Německu.
listopad 04, 2020 10:09
... : *deeres*
Takhle dopadla restaurace U Jezírek na Petříně vedle vyhořelého kostelíka:
https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/216-restaurace-u-jezirek-petrinske-sady
listopad 04, 2020 10:13
... : Milene
Já, i když z Prahy, a na Petřín občas zajdu, tak jsem u kostela byla pouze dávno. A když jsme před lety objížděli na Slovensku dřevěné karpatské kostely, tak jsem si říkala a co kostel sv. Michala v Praze? Měla jsem ho v plánu. A tak už nic. Nechápu, proč by ho někdo zapálil. Stejně ale tak nechápu vandaly, kteří čmářou po památkách nebo vyrývají nápisy na hradech. Je to smutné.
Ta fotka je hezká.
listopad 04, 2020 10:16
... : doktor
Velmi smutná doba a lidi bezohlední,zlí s nenávistí v srdci.Nevyřešené požáry památek jen přilévají olej do zlobou posedlých tvorů.
listopad 04, 2020 12:44
... : Markéta
Já nesouhlasím s tresty u těchto činů. Nechala bych je makat. Práce v lese, kácení stromů, opracovávání kmenů ručně, kopání základů, práce v kamenolomu. A podílení na obnově budovy. Ať si začnou vážit práce jiných lidí.
listopad 05, 2020 10:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]