O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAK SCHVÁLNĚ, KDO PŮJDE DO KOUTA NA HRÁCH? PDF Tisk E-mail
Středa, 07 říjen 2020
Vzhledem k tomu, že jsem už "dávno, dávno tomu" nabyla dojmu, že úchvané čtenářky a slovutní čtenáři Kudlanky jsou lidé nadmíru vzdělaní, moudří a prostě vědí vše, tak přidávám navíc ještě pár drobných, jen tak malých oddechových hádaneček, tentokrát z našeho vlastního jazyka. No, vzhledem k tomu, že češtinu mrší většina novinářů (tedy lidí, co si tak říkají i vydělávají), tak doufám, že vy, moji milovaní, to zvládnete i během vypití jednoho svačinového kafete...


Jak budou správně napsány názvy ulic?

 

  • V ulici Pod Vodárenskou Věží tři atleti běží, pak v ulici U Nového Suchdola obíhají stále dokola.
  • V ulici Pod Vodárenskou věží tři atleti běží, pak v ulici U Nového suchdola obíhají stále dokola.
  • V ulici Pod Vodárenskou věží tři atleti běží, pak v ulici U Nového Suchdola obíhají stále dokola.
  • V ulici Pod vodárenskou věží tři atleti běží, pak v ulici U nového Suchdola obíhají stále dokola.
 
 

Jak napíšete správně názvy divadel? (Pozor – ani samotná divadla nemusí psát svůj název pravopisně správně!)

 

  • Koupili si lístky do Divadla Na Zábradlí, ale přišli omylem do Divadla bez zábradlí a teď před divadlem na zábradlí přemýšlejí, co mají dělat.
  • Koupili si lístky do Divadla Na zábradlí, ale přišli omylem do Divadla bez zábradlí a teď před divadlem na zábradlí přemýšlejí, co mají dělat.
  • Koupili si lístky do Divadla Na Zábradlí, ale přišli omylem do Divadla Bez zábradlí a teď před divadlem na zábradlí přemýšlejí, co mají dělat.
  • Koupili si lístky do divadla Na Zábradlí, ale přišli omylem do divadla Bez zábradlí a teď před divadlem na zábradlí přemýšlejí, co mají dělat.
 
 

Jak napíšete správně názvy v této větě?

 

  • Prašnou bránou se připotáceli na Náměstí republiky a v podroušené náladě úspěšně odjeli ze zastávky Náměstí republiky, bohužel však opačným směrem.
  • Prašnou bránou se připotáceli na náměstí Republiky a v podroušené náladě úspěšně odjeli ze zastávky náměstí Republiky, bohužel však opačným směrem.
  • Prašnou bránou se připotáceli na Náměstí Republiky a v podroušené náladě úspěšně odjeli ze zastávky Náměstí Republiky, bohužel však opačným směrem.
  • Prašnou bránou se připotáceli na náměstí Republiky a v podroušené náladě úspěšně odjeli ze zastávky Náměstí Republiky, bohužel však opačným směrem.
 
 
Učitel ve vesnické škole trestá žáka, 1842
 

 

A nekoukat se do google, nebo dostanete poznámku!

d@niela

 
Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Kde jsou ty doby, kdy jsem milostná psaníčka opravovala čeevenou tužkou. Díky propiskám jsem si zcela zprasila rukopis. Díky čtení čehokoliv bez korektur i pravopis.
Vůbec se nepokouším hádat, co je správně, on by to totiž nejspíš správně neměl ani ten Googl.
Pravopis názvů uklc se několkrát změnil. Padesát let jsem bydlela v jedné ulici. Jmenovala se V Zákoutí, pak V zákoutí a teď znovu V Zákoutí. Tak si vyberte. Vedlejší ulice U Pergamentky, pak
U pergamentky a dnes? U Pergamenky, tam jim dokonce vypadlo jedno písmeno, ačkoliv se ulice jmenuje podle někdejší papírenské továrny na pergament. Dříve Malá plynární a U staré plynárny, dnes Malá Plynární, ale pozor U Staré plynárny, jako proč?
říjen 07, 2020 06:52
... : doktor
Dávám Deeres za pravdu,ale zkusmo si vystřelím
1.druhý a třetí řádek jsou totožné a jsou ok.
2.asi druhý řádek- ok?
3. asi první řádek.
Hezké odpoledne.
říjen 07, 2020 12:06
... : Milene
1. ? Já bych řekla: ulice Pod vodárenskou věží, U Nového Suchdola. Ale to tam není.
2. 3.řádek Divadlo Na Zábradlí - to je podle pravidel. Tady váhám s tím Divadlem Bez zábradlí.
3. 4.řádek To jediné jsem si snad jistá.

doktor: Nejsou stejné řádky, musíš číst do konce věty.
říjen 07, 2020 15:14
... : d@niela
tak správně to je následovně, holčičky a kluci:

- V ulici Pod Vodárenskou věží tři atleti běží, pak v ulici U Nového suchdola obíhají stále dokola.
(Jak vysvětluje Ústav pro jazyk český (ÚJČ), předložka i přídavné jméno se (v názvu ulice) píšou vždy s velkým písmenem, podstatné jméno následující po předložce a přídavném jménu se většinou píše s malým písmenem. S velkým písmenem se podstatné jméno píše jen tehdy, je-li samo o sobě vlastním jménem, což je třeba případ Nového Suchdola.)

- Koupili si lístky do Divadla Na Zábradlí, ale přišli omylem do Divadla bez zábradlí a teď před divadlem na zábradlí přemýšlejí, co mají dělat.
(Podle ÚJČ se má správně psát Divadlo Na Zábradlí, neboť divadlo bylo pojmenováno podle tamní ulice Na Zábradlí (ačkoliv se podle dřívější kodifikace jmenovala Na zábradlí). Oproti tomu Ústav radí psát Divadlo bez zábradlí, neboť předložkové spojení neobsahuje vlastní jméno, a proto by se předložka i výraz po ní následující měly psát s malým písmenem.)

- Prašnou bránou se připotáceli na náměstí Republiky a v podroušené náladě úspěšně odjeli ze zastávky Náměstí Republiky, bohužel však opačným směrem.
(Jedná-li se o adresu, náměstí je zde obecným označením a píše se tedy s malým písmenem (náměstí Republiky). Pokud názvy veřejných prostranství pojmenovávají stanici hromadné dopravy, píšou se výrazy jako ulice, náměstí, nábřeží, most atd. s velkým písmenem, konstatuje ÚJČ (zastávka Náměstí Republiky).)


říjen 08, 2020 00:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]