O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
UMÍTE SI NASBÍRAT? |
![]() |
![]() |
![]() |
Neděle, 04 říjen 2020 | ||||
Strana 1 z 2
Já si celkem nasbírat dovedu, ale není všem dnům konec, sezóna ještě
neskončila. Mám kamarádku, která se ze všech sil snaží nechat za sebou
co nejmenší civilizační stopu. Už dávno s manželem přestali jezdit
autem, jako dopravní prostředek používají kolo či vlak, ale hlavně svoje
nohy. Cukr a sůl považuje za jed. Její vánoční cukroví neochutnám ani
ze zdvořilosti. Nejí maso, pije vodu kohoutkovku, a jí většinou jenom
to, co si sama vypěstuje, nebo nasbírá v přírodě.
Hnusná bršlice jí chutná upravená jako špenát, stejně tak kopřivy (tak ty já můžu jedině tak ve velikonoční nádivce, nebo na vlasy) a dokonce sní i lebedu, co má hnusnou řepovou chuť. Tu si pěstuje na zahradě stejně, jako šruchu - pro jejich léčivé účinky. Jen tak mezi řečí mi sdělí, že s manželem k obědu měli uvařenou bulvu červené řepy, posypanou semínky černuchy a jak prý si pochutnali.
No, těpic!
Na tu já tedy nemám, na to jsem příliš mlsná. Ale dělám, co můžu.
První na jaře, sotva vysvitne sluníčko, nasbírám a nasuším podběl. Čaj z něj je skvělý proti kašli, ale na chuť je hnusný, ten já nutím ostatním, u mne to je pouze poslední záchrana, když nezabere smrkový sirup. Ten je na řadě hned po podbělu, v době, kdy nové smrkové výhonky mají alespoň pět centimetrů. A pak už jede sezóna: bezinky na limonádu, a pak už rozkvetou šípky. Květy já ochutnávám jenom tak, ale někdo z nich dělá marmeládu, společně s citrusy. Zkusila jsem jednou, ale je to pracný a žádný moc velký kulinářský zážitek to nakonec není.
Objeví se první jarní houby, pak lesní jahůdky, maliny, borůvky, rozkvetou voňavé lípy a mateřídoušky. Dozrají rané třešně, pak chrupky, po nich následují višně, špendlíky, černá jeřabina (áronie), letní jablka a hrušky Jakubky.
Příroda nám od jara až do pozdního podzimu pořád nabízí něco, co se dá slupnout. Jenom se pro to shýbnout, nebo natáhnout.
|
< Předch. | Další > |
---|