O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOLÍ KOLÍNKO, BOLÍ? PDF Tisk E-mail
Neděle, 27 září 2020
Výsledek obrázku pro Děložní myomAno, mluvím o artróze, ne o odřeném koleni, na kterém jsme přistáli, když jsme neúspěšně honili ujíždějící tramvaj… Artróza se nejčastěji objevuje u velkých kloubů a její výskyt stoupá s věkem pacientů. Jedná se o postupnou ztrátu chrupavky, následné odhalení kosti a nárůst kostní tkáně v blízkosti kloubu. A právě zesláblá či zcela poškozená chrupavka v souvislosti s novými kostními nárůstky je zdrojem nepříjemné bolesti.

Chrupavka jako taková vlastně nebolí a žádné její změny člověk nevnímá. Onemocnění postihuje však i okolní tkáně – nitrokloubní výstelku, kloubní pouzdro, vazy či šlachy. V důsledku toho se v nich objevují změny, které jsou zdrojem typických artrotických obtíží. Zpočátku se artróza, např. kolenního nebo kyčelního kloubu, projevuje nejčastěji tzv. startovacími bolestmi, později mohou být bolesti klidové.

Artróza páteře - Čím je způsobená artróza páteře? Jaké jsou příznaky?

Na postiženém kloubu můžeme pozorovat příznaky zánětu, jako je otok nebo nitrokloubní výpotek. Výsledkem je zhoršení hybnosti a funkce kloubu. V průběhu vývoje artrózy dochází k různým strukturálním změnám. Na okrajích kloubu se objevují výrůstky, zvané osteofyty, a na rentgenu je vidět úbytek chrupavky, který se projeví zúžením kloubní štěrbiny. V posledním stadiu může kloubní štěrbina, a tedy i chrupavka, úplně chybět.

Obnažená kost je na rozdíl od chrupavky velmi citlivá a každý pohyb je velmi bolestivý. V tomto stádiu už konzervativní léčba většinou nepomáhá a je třeba zvážit operaci – kloubní náhradu (endoprotézu).

 

Faktorů, které napomáhají vzniku artrózy, je celá řada. Je prokazatelně spojena s obezitou a sedavým způsobem života. Nejčastěji postihuje klouby kolenní. Redukce váhy u obézních pacientů je skutečně nezbytným předpokladem úspěšné léčby a také jedním z nejúčinnějších léčebných opatření. Úlevu přinese i mírné snížení váhy.

 Mimo redukci váhy je nezbytný přiměřený pohyb. Pravidelné kondiční cvičení udržuje svalovou sílu, zlepšuje prokrvení měkkých tkání, zlepšuje nebo alespoň udržuje hybnost v postiženém kloubu a v neposlední řadě působí i příznivě na psychiku pacienta a jeho sebevědomí.

Mezi vhodné sporty patří zdravotní cvičení, cvičení typu pilates, power jóga, jízda na kole nebo plavání. Pacienti by se naopak měli vyvarovat těžkých silových a vytrvalostních sportů, sportů se zvýšeným rizikem úrazu a těžké fyzické práce.  

I když naše poznatky o artróze a jejím původu značně pokročily, stále ještě neznáme její prvotní příčinu, a tudíž ani terapii, která by artrózu vyléčila nebo zastavila jednou provždy.

Auuuuu, ANDREA

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Andreo děkuji.Má doktorka říká,že až někdo najde lék na artro'zu dostane Nobelovku.Hezké odpoledne.
září 28, 2020 11:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]