O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POMŮŽE DISCIPLINA, NE ŠVEJKOVÁNÍ! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 září 2020
Parazitolog Jaroslav Flegr sepsal na facebooku důvody, proč se „nepromořovat“. Musíme epidemii zastavit pomocí bolestivějších a dražších protiepidemických opatření, alespoň do doby, než bude dostatek vakcíny k imunizování asi 40 % obyvatelstva. „Nejpravděpodobnější mi připadá, že to bude trvat tak dva roky, může se to ale protáhnout,“ píše profesor.


 

Právě v oněch 40 % nakažených však tkví problém. „Dostatek vakcíny patrně do podzimu příštího roku mít nebudeme. Takže imunitu může člověk získat pouze tím, že se nakazí,“ podotýká Flegr. Jestliže bychom se chtěli v Česku promořit, a získat tak imunitu, museli bychom se smířit s tím, že nám tu zemře minimálně 30 tisíc spoluobčanů a dalších budou mít do konce života více nebo méně vážné zdravotní problémy.

 

Podívejte se do dnešního Izraele. A Izraelci si opravdu dokážou spočítat, co se finančně vyplatí udělat. Pochopitelně, tohle jejich šlápnutí na brzdu není na celou dobu, po pár týdnech ho bude možné trochu uvolnit. Nás čeká něco podobného. Zrušení všech hromadných akcí, omezení počtu lidí, co se budou smět setkávat v místnostech (určitě pod 10), distanční studium od 2. stupně nahoru, to vše bude muset nejspíš platit po celé chladnější období roku.

 

 

Tady je jeho DESATERO, které nám rozhodně může pomoci:

 

1) Zachovávat sociální distanc – nepřibližovat se k jiným lidem blíže než na 2 metry a nedotýkat se jich.

 

2) Umývat si ruce mýdlem jakmile se dotknete předmětů, kterých se dotýkali jiní lidé.

 

3) Desinfikovat sdílené předměty (klávesnice a podobně).

 

4) Nosit kvalitní roušku, nejlépe s nanovlákny a vyžadovat, aby roušky nosili lidé ve vašem okolí.

 

5) Nevycházet mezi lidi, když to není nezbytně potřeba. V rámci možností pracovat z domova, a to i za cenu změny zaměstnání či dokonce povolání.

 

6) Nakupovat vše co lze pouze po internetu.

 

7) Nezúčastňovat se žádných hromadných akcí – hromadná akce se rozumí cokoli, kde je více než 5 lidí. To samé vyžadovat od členů domácnosti.

 

8) Větrat a udržovat v místnostech vysokou relativní vlhkost (nad 40%), například tím, že budete mít v místnostech nastavenou nižší teplotu a budete tam nosit teplé oblečení. V suchu kapénky vysychají a virus se udrží ve vzduchu dlouho a doputuje na delší vzdálenost.

 

9) Udržovat se v dobré fyzické kondici – jíst dost zeleniny, ovoce, vitamínů (především D a C – obojí jen v doporučeném denním dávkování), pohybovat se na čerstvém vzduch v místech, kde nejsou lidi.

 

10) Udržovat se v dobré psychické kondici – komunikovat telefonicky či elektronicky s přáteli, známými a příbuznými, přednostně s těmi dříve narozenými, konzumovat na dálku kulturu (hudbu, divadlo, knihy), pomáhat druhým, snažit se si dělat v rámci možností radost.

 

 

Každopádně profesoru Flegrovi děkuji za úžasnou popularizaci vědy a držím všem palce, protože jen disciplina pomůže této společnosti přežít.

V době, kdy nám na internetu radí naši nejlepší (míněno v dobrém) stomatologové, plastičtí chirurgové, kardiochirurgové a někdy i zpěvačky... je to stejné, asi jako kdyby se fotbalová Slavia ptala nejlepších tenistů světa (jsou to přece také sportovci), jakou taktiku volit ve své hře…

 

d@niela



Komentáře (13)add feed
... : NČ
Řekl bych, že jde o přehledný shrnutí známejch doporučení.
A jo! Když už někdy nejde, přímo striktně je dodržovat, tak se o to co nejvíc snažit.
září 25, 2020 07:40
... : Iris
Absolutní souhlas s panem profesorem, NČ i Danielou.
Jinak mě velmi znechutily primitivní útoky na vzhled prof.Flégra - inu, jako šílený vědec tak trochu vypadá, je tím zajímavý a řekla bych, že má i přesto velmi milý úsměv i způsob komunikace na netu i v reálu - pokud není zrovna extrémně vytočený plytkou diskusí. Ale že někdo zveřejnil, prý pravdivé informace, o jeho údajné léčené psychiatrické nemoci, to mi připadá nechutné. I kdyby to byla pravda, poznámky k této informaci od zdravých dementů jsou za hranou lidské slušnosti....jo, máš pravdu Krakonoši, nemám to číst a dělat si z toho obrázek o svých spoluobčanech. Ach jo...

září 25, 2020 09:02
... : mia I
Je zajímavé, jak na jaře byli lidé soudržní, šití roušek, vzájemná podpora. Po půl roce je všechno jinak. Roušky nemá ani personál ve stravovacích zařízeních, na vlastní ušu jsem slyšela od obsluhujícího personálu jinému zákazníkovi, že roušky jsou nesmysl. Když jsem vídávala záběry z Japonska, kde nosili Japonci roušky běžně dávno předtím než byl covid, tak mi to přišlo přehnané, Japonci příliš upjatí. No teď vidím, jak vlastně byli (a jsou) k sobě vzájemně ohleduplní, daleko více než v Evropané. Ještě na jaře mne moje lékařka řekla mezi řečí , že koronavirus je vlastně chřipka. Poté co moje příbuzná, zdravotní sestra, ošetřovala v krajské nemocnici nakažené covidem už si to nemyslím. Tu nemoc nikdo pořádně nestačil probádat, neví se co v těle udělá za následky, údajně zanechává u některých jedinců následky nejen na plicích, ale i na játrech a mozku. I kdyby se vyvinula brzy vakcína, nikdo neví, co ta vakcína udělá u konkrétních lidí s imunitou. Sama mám velmi špatnou zkušenost po jednom očkování (těžká hnisavá angína). Oproti jaru už ale nemám strach. Beru to jako realitu a snažím se nejít té nemoci naproti. Tedy doporučení viz. výše. Víc asi člověk udělat nemůže. Blbé je, že třeba někdy je i u zdravotníků a ošetřujícího personálu snaha ze strany nadřízených ututlat nakaženého zdravotníka a poslat ho na testy až třeba poté co chodil několik dní do práce a roznášel nemoc (LDN, důchoďáky). Zrovna tak je blbé, že lidi mají strach chodit s jinými problémy , často dost zásadními, k lékaři z obavy, že se tam nakazí. Pak se snadno zanedbají různá onemocnění.
září 25, 2020 09:57
... : Iris
Milo, zdravím smilies/smiley.gif
Ono je také blbé, že i když lidé budou chodit včas se svými problémy k lékařům, je možné, že nakonec se jim stejně nemusí dostat potřebné péče, např. operace, protože nemocnice pojedou jen na covid. Tím myslím pooperační péči na JIPu a vlastně jakoukoli intenzivnější pooperační péči, protože operanti jsou ohroženi i rýmou, natož tímhle. Nechápu, že třeba špičkový onkolog svými vystoupeními vlastně ubližuje svým, onkologicky nemocným pacientům.
září 25, 2020 10:31
... : mia I
Iris. Tohohle se bojím. To mi přijde jako horší problém než covid samotný. Psala jsem, že oproti jaru strach z covidu (samotného nemám), obavy samozřejmě mám. Docela se ale bojím, že právě covid může zkomplikovat příjem na určité zákroky, i tu pooperační péči. Tohle si myslím lidé, co propagují život bez roušek neuvědomují. Že se může zdravotní systém zahltit a pak ti zdravotníci budou chybět jinde. Už takhle je personálu málo. Když člověk vidí kolik personálu je třeba , aby jeden ležící pacient s covidem (nebo i jiný déle nemocný) mohl být obrácen na lůžku, ošetřeny mu dekubity, hygiena. Kde pak ty lidi brát, když přibude nemocných nebo bude víc zdravotníků v karanténě??
září 25, 2020 10:56
... : Iris
Mio zdravím Tě, promiň, já fakt myslela, že to psala Mila.
Psala jsem jinde na Kudlance, že chodím do U3věku, kde ve třídě už po dvakrát seděli senioři jeden vedle druhého natěsno v řadách u sražených stolů a na roušky reagovali napřed vychytrale (jsme ve třídě) a podruhé rebelsky (chachá, všichni máme židle přece...). Potřetí tam nejdu, možná i proto, že já, stará poctivka, se považuji za zdravotnici, byť v důchodu, a když říkají, že budou zapojovat do péče poučené laiky (děsná představa), tak mám pocit, že musím být tím spíše fit. Píšu to asi znovu stejnými slovy, omlouvám se. Ale to proto, že se pořád cítím nesmírně rozladěná tím, že se mi ty spolu-seniorky téměř vysmívaly...prý přece se nebudeme dusit v těch hadrech. A každá z nich má tucet nemocí, že...Myslím, že pokud se splní ty nepříjemné scénáře a bude fakt zahlceno, v karanténě už nikdo nebude, makat bude každý, kdo bude schopen a nebude sám sotva dýchat v horečkách. To karanténování mělo význam, podle mě, jen v začátcích.
září 25, 2020 11:20
... : mia I
Iris právě si myslím, že tady se ukazuje sobeckost a malost části populace. Když dokáží (a musí) vydržet v ochranném oděvu a při práci zdravotníci, proč to nedokáží lidé v běžném životě? Není to nic příjemného, sama se cítím nekomfortně, když se mi mlží brýle, ale je to vlastně jen maličkost proti tomu, co musí vydržet zdravotnický personál.
září 25, 2020 11:33
... : mia I
Jinak se Ti nedivím, že mezi ty lidi U3 věku nechceš chodit. Ani já bych tam nešla.
září 25, 2020 11:34
... : doktor
Ne švejkování,ne pavěda,ne rádoby chytré rady.Souhlas s názory a desaterem pana profesora Flegla.Vše hezké odpoledne plné solidarity,sebeúcty a úcty k spoluobčanům.
září 25, 2020 12:09
... : Josef Kouba
Denní statistika úmrtí na různé nemoci.
Tuberculosls.................................................3,014
Hepatitis....................................................2430
Pneumonia..............................................2,216
HIV/ADIS............................................2,110
Malaria...............................................2,002
Shlgsllosis........................................1,644
Rotavirus.........................................1,233
Sezonal Flu....................................1,027
Norovirus......................................548
Whoping Couch...........................440
Typhold.......................................396
Colera........................................392
Meningltis................................329
Rables......................................162
Yelow Fever............................82
COVID-19 Coronavirus.......56 !!!!!!!

A svět se kvůli Covid-19 zbláznil. Hrůza. Mám větší šanci vyhrát loterii 2x za sebou než Covidem onemocnět, dle této statistiky.
září 27, 2020 01:49
... : Josef Kouba
Opoměl jsem dodat, že je to celosvětová statistika. Nikde jsem doposud nenašel statistiku průměrného věku zemřelých na onen nebezpečný vir.
září 27, 2020 01:52
... : NČ
1) Statistika chorob, sebranejch z drtivý většiny ze zaostalejch kontinentů, je pro tuhle konkrétní argumentaci zcela mimo mísu.
2) Jak by asi tvá statistika vypadala, kdyby se svět kvůli coroně nezbláznil?
3) Následky u "uzdravených" jsou zatím málo viditelný. Ty víš, že nemůžou bejt příčinou úmrtí spousty lidí s těma ostatníma diagnostikama, kteří by s nima jinak žili třeba ještě desítky let? Jo, ty to víš přesně, přeju ti to. Já to nevim.
září 27, 2020 07:06
... : NČ
Když tak rád volizuješ "autority", tak mrkni třeba zrovna na tohle. Pak můžeš klidně oponovat, že američtí vědci jsou blbci, protože ty to víš líp.
Omlouvám se ostatním, že do Kudly volizuju nevlastní statě a dávám odkazy na internet, tohle je výjimka, a jen pro skutečný myslitele:
-------------------------
"SEATTLE, 5. září 2020 /PRNewswire/ -- V první globální předpovědi vývoje pandemie COVID-19 podle jednotlivých států Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) z Lékařské fakulty Washingtonské univerzity předpovídá, že do prvního ledna příštího roku by bylo možné zachránit téměř 770 tisíc životů při dodržování fungujících opatření, jako jsou nošení roušek a dodržování společenského odstupu.

Podle odhadů by celkový počet úmrtí k 1. lednu mohl dosáhnout 2,8 milionu osob, což je zhruba o 1,9 milionu více, než dnes. V prosinci by mohl denní počet úmrtí dosáhnout až 30 tisíc osob..."
-------------------------------
Tady to máš celý:
https://www.prnewswire.com/il/news-releases/prvni-globalni-predpoved-tykajici-se-covid-19-institut-ihme-predpoklada-ze-do-1-ledna-je-mozne-zachranit-trictvrte-milionu-zivotu-858955661.html

září 27, 2020 07:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]