O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDO NEKRADE KAŽDOU HODINU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 květen 2020
Přejít na obsah
KDO NEKRADE KAŽDOU HODINU
Strana 2
… okrádá sebe i svou rodinu. Ano, pokud se jedná o způsoby, jak se obohatit na úkor druhých, je lidská vynalézavost takřka bezbřehá. Jelikož obyčejnou krádeží se k opravdu velkým penězům přijít nedá, přicházejí na řadu složitá schemata.
 
 
 
 
V podstatě všechny z dále uvedených kauz mají jedno společné: propletenec finančních transakcí a machinací je díky vysokému počtu jednotlivých aktérů řešen soudy bezvýsledně i dlouhá léta.U mnoha z uvedených případů stále čekáme na definitivní výsledek... 
A bůhví - a třeba ani ten ne - jestli se ho vůbec někdy dočkáme.
 


EDBUSY

škoda: 557 milionů korun

Pod názvem EDBUSY (Edukační Business System) rozjeli na počátku roku 2008 svůj ojedinělý úvěrový a investiční produkt Martin Žouželka a Lukáš Přibyl. Svým klientům nabízeli půjčku, za kterou údajně nemuseli platit. Část peněz vypůjčených od nejmenovaných „bohatých investorů“ si klient ponechal a zbylá část byla investována tak, aby její výnosy pokryly splátky, alespoň tak zněla teorie. Ve skutečnosti klienti po zaplacení „vratné zálohy“ a členského příspěvku (28560 + 3500 Kč) od EDBUSY nikdy žádné peníze neviděli.

 

 

Key Investments

škoda: 874 milionů korun

Mediálně známá investiční společnost Key Investments spravovala stamiliony městských částí Praha 6, 13 či Praha 10, radila polostátnímu ČEZu ohledně investic v Bulharsku či poskytovala mnohamilionové úvěry někdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi. Ačkoli například ve smlouvě s Prahou 6 se zavázala, že bude její finance investovat pouze do dluhopisů, kterým agentura Moody's přidělila rating investičního pásma, nakupovala do jejích portfolií nekótované nelikvidní dluhopisy majitele tehdejšího stadionu fotbalové Slávie, E Side Property, firmy Via Chem Group či leasingové společnosti Borsay. Soud označil společnost Key Investments za jakousi vnitropodnikovou banku financující skupinu navzájem propojených firem kolem miliardáře Petra Sisáka, který byl již v minulosti trestán za vytunelování První Slezské banky.

 

 

H-System

škoda: skoro 1 miliarda korun

Společnost H-System slibovala na počátku 90. let výstavbu levných rodinných domků v malých obcích severovýchodně od Prahy. Celkem 1160 rodin, které v průměru zaplatily každá jeden milion korun, se do dvou až tří let měly těšit na vlastní bydlení, čekalo je však jen skoro dvě desítky let soudních pří a ztráta vložených peněz. Vedení H-Systemu peníze převádělo na jiné firmy, případně jejich prostřednictvím splácelo dluhy. Z více jak tisícovky plánovaných domů společnost dokončila pouhých třicet.

 

 

C.S. Fondy

škoda: 1,23 miliardy korun

C.S. Fondy jsou dalším ze symbolů polistopadové transformace ekonomiky. Poté, co se jich v únoru 1997 zbavila skupina investorů kolem Motoinvestu Pavla Tykače, přešly přes několik vlastníků do rukou ruské společnosti KosMos. Ta okamžitě dosadila do vedení C.S. Fondů nové statutární zástupce. Jedním z nich byl i jednadvacetiletý nezaměstnaný Václav Franta, který v den nabytí podpisového práva nechal 1,23 miliardy korun z majetku C.S. Fondů převést na účet britské firmy Swirlgen. Ani šetření finančně analytického útvaru ministerstva financí pochybnou transakci nezastavilo a peníze skončily na několika účtech v zahraničí.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]