O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VĚČNÁ ZÁVIST PDF Tisk E-mail
Středa, 21 březen 2007

Vdala jsem se do Vídně. Na zdejším úřadě práce jsem se zapsala do kursu účetnictví. Je mi jasné, že to bude těžké, ale to jsem ještě zdaleka netušila, že to nebude jen účetnictví. Lektorka je mladinká, trochu zakřiklá dívčinka, nicméně velmi milá. Celkem je nás tu osm. První zrada: jsem jediná, kdo má problém s německým jazykem. Všechny ostatní účastnice kursu jsou buď Rakušačky, nebo sice cizinky, ale v Rakousku již narozené, tudíž rozumějící…

  

 

      Druhá zrada: není tu ani jeden zástupce mužského pohlaví.

 

 

     Nedám se, přeci to nevzdám jen kvůli té zatrolené jazykové bariéře. S heslem všechno jde, jen se musí chtít, studuji látku denně přes půlnoc. Zároveň si dopředu překládám pár následujících kapitol a vše si ukládám do úhledných názorných tabulek, tabuleček, sloupků apod. Samozřejmě s barvičkami pro snadnější zapamatování si. Tak, jak nás to vlastně učili i ve škole.

 

     Zvýraznit, podtrhnout a vše jde líp a rychleji. Vzhledem k  tomu, že sedím ve třídě hned vedle lektorky, je ona tou první, kdo si všimne mých krásně zpracovaných poznámek a udělá chybu – začne mne před ostatními, byť s dobrým úmyslem, chválit: „To jste dělala v Excelu? Ten je ale dost náročný, viďte. Ale je to fakt super. To je nápad, s tím jsem se tu ještě nesetkala.“ Protože i ona si ráda věci zpracovává na PC, poprosí mne, zda bych jí některé taje mohla objasnit a zda by si něco ode mne mohla zkopírovat pro sebe. O přestávce si o všem povídáme. Snažím se dělat nenápadnou myš, které jsou poklony a chvály cizí. Možná zrovna v tu chvíli začíná  pracovat  pud sebezáchovy, kdo ví. Kdepak, v ten moment se naplňuje jedna předtucha: ve vzduchu přímo cítím nenávist a temno v duších. 

 

     V příštích dnech mi dávají tři Rakušačky sakra najevo, že jsem tu nežádána a nejen tu. Snad jeden příklad za všechny. O přestávce si platím v automatu, umístěném na chodbě, kapučíno a po vypití odhazuji kelímek do odpadové nádobky ve třídě. Ta nejstarší z klanu se do mne pustí „Co to tam házíte? Tam to nepatří! Copak jste nečetla na automatu, že se prázdné kelímky mají házet do koše u automatu?!” V ten moment mám pocit, že snad špatně rozumím a tak vyčkávám. „Vy jste mne neslyšela? Seberte to a dejte to tam, kam to patří!“ Vidím rudě, ale snažím se zachovat si chladnou hlavu. Srdce mi tepe 240 za minutu, ještě chvíli a hodím jí ten koš na hlavu.

 

     Naštěstí končí přestávka a vchází lektorka. Během dalších dnů situace vrcholí. Během výuky musíme čas od času odpovídat na otázky a mně se stane, že párkrát nepochopím a špatně odpovím, či odpovím správně, leč německy splácáno jak se dá … „No jistě, to jsou ti cizinci, zadarmo kursy a neumějí to, cha cha..“a jiné zlé věty. Dojde to tak daleko, že můj muž chce zajít do školy a podat stížnost u vedoucího kursů. Nepřistupuji na jeho nabídku a věci si řeším dál sama. Před začátkem ranního kursu dojdu za lektorkou a celou situaci jí popisuji. Bohužel, ona s tím nemůže nic moc dělat a vedoucí je na dovolené. Musím vydržet, ale pomůže mi alespoň tím, že mne v dalších dnech již nevyvolává.

 

     Přistihuji se při tom, že onu šéfku klanu (škaredá, mrňavá, se zlým pohledem, nezaměstnaná, asi 52 let) přímo nenávidím a kdybych mohla, vyrvala bych jí všechny vlasy na hlavě… a tak mne v tu chvíli hrozně mrzí, že zatím ještě stále neovládám jazyk natolik, abych jí to vše pěkně od plic řekla a vytmavila. V dalších týdnech se snažím je ignorovat a nepřímého spojence získávám v jedné Maďarce. Nicméně i z ní cítím, že se jich bojí a nechce s nimi přijít do přímého konfliktu. Sedím s ní poté ve dvojici v té části kurzu, která probíhá na počítačích a naštěstí právě s moderní technikou má ta největší jedubaba velké problémy. Takže jí nezbývá, než se po přestávkách pídit po informacích a nemá čas na nic jiného. Po třech měsících kurs končí a já z něho odcházím jako úspěšná účetní, nicméně s naprosto divnými pocity. Snažím se pochopit, proč, co a jak. Pak mi to dojde. Tady přece vůbec nešlo o nějaké vlastenectví, nepřátelské pocity v podobě rasismu, nýbrž o úplně obyčejnou věc, o závist.

 

 

      Všudypřítomnou, kdykoliv připravenou vyskočit zákeřně do zad. Nicméně, děkuji právě vám, třem nenávistivým Rakušačkám, děkuji vám za to, že příště už budu o hodně chytřejší. Protože jsem se opravdu učila ze všech sil.  

 

Iva, Vídeň

 

 

 

Komentáře (4)add feed
Ivo, : Ariana
je to paradox, ale naši "nepřátelé" nás kolikrát naučí víc, než přátelé. Dobře jsi to zvládla, i když si umím představit, že jsi měla chvíle, kdy bys to nejraději zapíchla. Máš můj obdiv.
březen 26, 2007 21:51
jak se říká : Alena T.
něco zlého pro ně co dobrého smilies/grin.gif
březen 26, 2007 22:58
Ivo, : Ceskymo
prosla jsem si par hodne podobnyma situacema - a nakonec me to donutilo se americky opravdu naucitsmilies/smiley.gif
A mas uplnou pravdu, nejde vubec o nejakej patriotismus, spis o cistokrevnou zavist, i kdyz neni co zavidet... Jedna se mi tady zacla plest do zivota, povidat mi jak mam a nemam zit, kam chodit, jak se chovat - a pak mi chtela platit za vajicka. Tak jsem ji rekla, at si ty penize necha, ze je nepotrebuju. Odpovedela, ze penize prece nerostou na strome a kazdej je potrebuje. No a kdyz jsem ji rekla, ze ja jsem takovy ditko stesteny, ze pro me ty dolarky rostou na kazdym strome, tak jsem ji tak zblbla, ze se opravdu zacla rozhlizet po mych stromech! Jo, mela jsem co delat, abych nevyprskla smichy. Jo, kdyz chce zavidet, tak ji toho dam plnou naruc, ne?
Nojo, ale k tomuhle potrebujes prave tu rec, tak vydrz a nevzdavej to, asi uz umis dost, kdyz jsi absolvovala to ucetnictvi. Treba tam jsou nekde i kvalitni kursy nemciny?
Hodne stesti!

červenec 26, 2007 00:37
A kruci, : Ceskymo
chtela jsem tluste jedno slovo - a vysel z toho celej prispevek... omlouvam se smilies/wink.gif
červenec 26, 2007 00:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]